Tu su i savjeti kako kupiti dobre kobasice, a ako se odlučite staviti ih u duboko zamrzavanje, imajte na umu da ih tamo ne bi trebalo držati dulje od dva mjeseca jer će izgubiti na kvaliteti
Trik naših baka kako oguliti sušenu kobasicu brzo i lagano
Ovom metodom služile su se i naše bake, a one sigurno znaju sve trikove koje domaćici mogu olakšati život. Vrlo je jednostavno. Ukoliko u rukama imate suhu kobasicu koju nije lako oguliti, stavite je nakratko pod mlaz vruće vode. Toplina će opustiti opnu i skinut ćete je sa kobasice glatko, bez ikakvih problema.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Evo na što paziti kod kupovine kobasica
Kao prvo, ako je površina kobasice ili salame ljepljiva umjesto da je glatka i sjajna, bolje je da to ne kupujete niti jedete. Promjena boje na rubovima u tamniju, sivkastu ili zelenkastu pokazuje kako se radi o kobasici (ili salami) koju ne treba jesti jer nije svježa ili nije bila dobro skladištena. Moguće da se počela kvariti.
Također, odlučite li kobasice staviti u duboko zamrzavanje, imajte na umu da ih tamo ne bi trebalo držati dulje od dva mjeseca jer će izgubiti na kvaliteti okusa i teksturi.
Kad već imate kobasice u rukama, napravite gravče na tavče - tu je odličan recept
Sastojci:
- pola kilograma graha
- dvije velike paprike
- tri srednje glavice luka
- 400 grama sjeckane rajčice
- oko pola kilograma sušenih kobasica
- malo sušenog, mljevenog čilija
- malo mljevene crvene paprike
- dva, tri lovorova lista
- vezica peršina
- sol
- papar
Priprema:
Grah skuhajte nakon što se preko noći namakao u vodi. Nasjeckajte luk, propržite ga sa mljevenim čilijem pa dodajte sjeckanu papriku, kratko pržite i dodajte sjeckanu rajčicu. U to ubacite sve začine, nasjeckajte češnjak i peršin, dodajte lovor i ostavite na laganoj vatri još 10-ak minuta. Ako vam se čini previše gusto, dodajte malo vode.
U to ubacite ocijeđeni grah pa sve prebacite u keramičku ili zemljanu posudu, dodajte suha rebarca pa pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta ili dok se ne zgusne.
Napomena: Ako poželite napraviti gravče na tavče sa mladim grahom, tada ga prethodno ne kuhajte, već stavite u posudu sa svim ostalim i dodajte malo vode.
Tijekom pečenja provjerite treba li dodavati još tekućine ili ne, a jelo je gotovo kada je grah mekan, a dio tekućine je ispario. Također, umjesto rebrica, možete staviti fine kobasice ili nasjeckanu slaninu, a vrlo ukusna je i vegetarijanska varijanta u kojoj mesa nema.