Ako vam je teško zamisliti slastice ili kavu bez šlaga, ali klasično vrhnje za šlag za vas nije opcija, doskočite problemu jednako ukusnom verzijom šlaga koji se izrađuje od kokosovog mlijeka
Šlag za kavu ili kolače možete napraviti od kokosovog mlijeka - odličan je, a ne sadrži laktozu
Izrada šlaga od kokosovog mlijeka je vrlo jednostavna i brza, a osim konzerve kokosovog mlijeka, treba vam dobar mikser. Ovaj šlag pogodan je za vegane, a ako preferirate zdravu prehranu, umjesto običnog šećera zasladite ga stevijom ili drugim prirodnim sladilima.
POGLEDAJTE VIDEO: Štruca s kokosom i šafranom
Pokretanje videa...
Kupite u trgovini konzervu kokosovog mlijeka i ostavite je preko noći u hladnjaku. Prilikom kupnje pripazite da je riječ o punomasnom mlijeku bez dodataka.
Ostavite u hladnjaku i posudu u kojoj ćete tući šlag, kao i metlice miksera. U hladnjaku će se razdvojiti masnoće tj. kokosovo vrhnje i kokosova voda koju nemojte baciti nego iskoristite za smoothie, savjetuje MinimalistBaker.
Sljedećeg dana izvadite konzervu, posudu i metlice iz hladnjaka. Žlicom iz konzerve izvadite vrhnje u ohlađenu posudu, a preostalu tekuću vodu spremite za korištenje u drugim receptima.
Potom ohlađenim metlicama na srednjoj brzini tucite kokosovo vrhnje dvije do tri minute, dok šlag ne očvrsne. Ako ispadne prečvrst, dodajte malo tekućine iz konzerve kako bi se stvorilo više volumena.
Vrhnje bi u početku moglo biti grudičasto, ali to vas ne bi trebalo zabrinjavati. Šlag je slatkast, no po želji možete dodati steviju, javorov sirup ili drugi zaslađivač, kao i ekstrakt vanilije.
Šlag iskoristite odmah ili pak spremite u čvrsto zatvorenu posudu i ostavite u hladnjaku gdje ga možete čuvati pet dana. U hladnjaku će se dodatno stvrdnuti, pa ga je prije konzumacije potrebno doraditi mikserom.
Na sobnoj temperaturi pak neće zadržati oblik dulje od dva sata. Šlag od kokosa savršen dodatak deserata kao što su pita, vrući kakao, kolač od jagoda ili sladoled, a uz malo kakao praha može postati savršeni mousse.