Uvijek je bolji izbor napraviti nešto sam, a ne kupiti. Osim što tako znate točno što jedete, uštedjet ćete i nešto novca jer kruh bez glutena u trgovinama nije nimalo jeftin
Tri recepta za kruh bez glutena
Kukuruzni kruh
- 250 g kukuruznog brašna
- 250 g nekog drugog brašna bez glutena (zobenog, bademovog, heljdinog...)
- pola paketića suhog kvasca
- trećina žličice soda bikarbone
- 200 ml mlijeka
- 200 ml vode
- žličica šećera
- žličica soli
- dvije žlice ulja
Postupak:
Zagrijte mlijeko da bude mlako pa ga pomiješajte sa kvascem, šećerom i malo brašna. Ostavite neka se digne.
U međuvremenu dobro pomiješajte sve suhe sastojke pa u to dodajte mješavinu s kvascem, mlaku vodu i ulje. Od toga mijesite tijesto pa ga, kad postane glatko i više se ne lijepi za ruke, prekrijte krpom i ostavite neka se diže na toplijem mjestu u domu oko pola sata. Cilj vam je dobiti tijesto dvostruko većeg volumena.
Potom ga premijesite, stavite u protvan i ostavite neka se diže još pola sata. Prije pečenja površinu malo zarežite na nekoliko mjesta oštrim nožem i pecite oko 20 do 30 minuta na 180 stupnjeva. Režite kruh tek kad je posve hladan.
Zobeni kruh sa sjemenkama
Sastojci:
- 450 g zobenog brašna
- žličica šećera
- žličica soli
- pakiranje suhog kvasca
- 250 ml mlake vode
- 3 do 4 žlice suncokretovog ulja
- 100 do 150 g bundevinih sjemenki
Priprema:
Pomiješajte brašno, šećer, sol i kvasac. Dodaj mlaku vodu i ulje pa miksajte dok ne dobijete glatko tijesto. Potom u tijesto rukama umiješajte 2/3 sjemenki, prekrijte tijesto krpom i ostavite neka se digne, oko sat vremena.
Tijesto zatim premijesite, oblikujte u štrucu, premažite je vodom i uvaljajte u ostatak sjemenki. Prebacite na brašnom posut protvan ili u nauljen kalup za kruh. Pokrijte i ostavite sat vremena. Pecite ga na 200 stupnjeva 15 minuta pa smanjite temperaturu na 180 i ostavite još pola sata.
Napomena: Ako kod kuće nemate zobeno brašno, a imate zobene pahuljice, tada ga napravite sami. Vrlo je jednostavno. Stavite pahuljice u blender i usitnite .
Kruh po receptu Jamieja Olivera
Sastojci:
- 450 g tamnog bezglutenskog brašna
- 325 ml mlijeka
- 2 jaja
- žličica bijelog octa
- pola žličice soli
- 2 žlice smeđeg šećera
- 10 g suhog kvasca
- 3 žlice maslinovog ulja
Priprema:
Pomiješajte razmućena jaja, ocat i toplo mlijeko. U drugoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke. Spojite te dvije smjese i napravite ljepljivo tijesto. Dodajte ulja pa tijesto oblikujte u kuglu i po potrebi dodajte malo brašna ukoliko je previše ljepljivo.
Prebacite u nauljeni protvan, prekrijte ga vlažnom krpom pa ostavite neka stoji oko sat vremena na toplom mjestu u kući. Tijesto se mora udvostručiti. Pecite na 200 stupnjeva oko 35 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnu boju.