Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Tri recepta za kruh bez glutena

Tri recepta za kruh bez glutena

Uvijek je bolji izbor napraviti nešto sam, a ne kupiti. Osim što tako znate točno što jedete, uštedjet ćete i nešto novca jer kruh bez glutena u trgovinama nije nimalo jeftin

Kukuruzni kruh

  • 250 g kukuruznog brašna  
  • 250 g nekog drugog brašna bez glutena (zobenog, bademovog, heljdinog...)
  • pola paketića suhog kvasca
  • trećina žličice soda bikarbone
  • 200 ml mlijeka 
  • 200 ml vode
  • žličica šećera
  • žličica soli
  • dvije žlice ulja
storyeditor/2022-04-01/dreamstime_xxl_39197222.jpg

Postupak:

Zagrijte mlijeko da bude mlako pa ga pomiješajte sa kvascem, šećerom i malo brašna. Ostavite neka se digne.

U međuvremenu dobro pomiješajte sve suhe sastojke pa u to dodajte mješavinu s kvascem, mlaku vodu i ulje. Od toga mijesite tijesto pa ga, kad postane glatko i više se ne lijepi za ruke, prekrijte krpom i ostavite neka se diže na toplijem mjestu u domu oko pola sata. Cilj vam je dobiti tijesto dvostruko većeg volumena.

Popečci od mladog luka gotovi su za pola sata - odlično idu uz domaće vrhnje s vlascem
Popečci od mladog luka gotovi su za pola sata - odlično idu uz domaće vrhnje s vlascem

Potom ga premijesite, stavite u protvan i ostavite neka se diže još pola sata. Prije pečenja površinu malo zarežite na nekoliko mjesta oštrim nožem i pecite oko 20 do 30 minuta na 180 stupnjeva. Režite kruh tek kad je posve hladan.

Zobeni kruh sa sjemenkama 

Sastojci: 

  • 450 g zobenog brašna
  • žličica šećera
  • žličica soli
  • pakiranje suhog kvasca
  • 250 ml mlake vode
  • 3 do 4  žlice suncokretovog ulja
  • 100 do 150 g bundevinih sjemenki 

Priprema: 

Pomiješajte brašno, šećer, sol i kvasac. Dodaj mlaku vodu i ulje pa miksajte dok ne dobijete glatko tijesto. Potom u tijesto rukama umiješajte 2/3 sjemenki, prekrijte tijesto krpom i ostavite neka se digne, oko sat vremena.

Tijesto zatim premijesite, oblikujte u štrucu, premažite je vodom i uvaljajte u ostatak sjemenki. Prebacite na brašnom posut protvan ili u nauljen kalup za kruh. Pokrijte i ostavite sat vremena. Pecite ga na 200 stupnjeva 15 minuta pa smanjite temperaturu na 180 i ostavite još pola sata.

Napomena: Ako kod kuće nemate zobeno brašno, a imate zobene pahuljice, tada ga napravite sami. Vrlo je jednostavno. Stavite pahuljice u blender i usitnite .

Kruh po receptu Jamieja Olivera

Sastojci: 

  • 450 g tamnog bezglutenskog brašna
  • 325 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • žličica bijelog octa
  • pola žličice soli
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 10 g suhog kvasca
  • 3 žlice maslinovog ulja
storyeditor/2022-04-01/dreamstime_xxl_244168567.jpg

Priprema: 

Pomiješajte razmućena jaja, ocat i toplo mlijeko. U drugoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke. Spojite te dvije smjese i napravite ljepljivo tijesto. Dodajte ulja pa tijesto oblikujte u kuglu i po potrebi dodajte malo brašna ukoliko je previše ljepljivo.

Napravite palačinke u obliku ražnjića, mališani ih obožavaju
Napravite palačinke u obliku ražnjića, mališani ih obožavaju

Prebacite u nauljeni protvan, prekrijte ga vlažnom krpom pa ostavite neka stoji oko sat vremena na toplom mjestu u kući. Tijesto se mora udvostručiti. Pecite na 200 stupnjeva oko 35 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnu boju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Dnevni horoskop za petak 22. studenog: Djevicu čeka bolji posao, kolege zavide Raku...
ISKORISTITE DAN!

Dnevni horoskop za petak 22. studenog: Djevicu čeka bolji posao, kolege zavide Raku...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 22. studenog i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje