Tajna okusa tacosa, koji se može puniti govedinom, piletinom, plodovima mora, povrćem ili sirevima, krije se u aromatičnim začinima i umacima koje možete pripremiti sami
Tri odlična recepta za tacose: Klasični, pizza-taco i fina juha
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 10 recepata iz 1952.: Sarma, paprikaš, fileki, krumpir, juhe...
Taco se može puniti različitim nadjevima, uključujući govedinu, piletinu, plodove mora, povrće i sireve. Često im se dodaju zelena salata i umak od rajčice ili avokada (guacamole), a jede se prstima. Tajna okusa tacosa krije se i u začinima.
Možete nabaviti gotovu mješavinu ili napraviti svoju tako da pomiješate žlicu čilija u prahu, po žličicu mljevenoga kima, crvene paprike, šećera, sušenog origana i češnjaka u prahu te po pola žličice soli i škrobnog brašna (gustina). Za pola kilograma mesa potrebne su vam otprilike tri žlice te smjese.
Klasični tacosi s junetinom
Sastojci: 12 kukuruznih tacosa, 500 g junetine, luk, zelena salata, 2 rajčice, 100 ml punomasnog vrhnja, malo umaka od rajčice, 3 žlice mješavine začina za taco, 180 ml vode
Priprema: Propirjajte luk na malo ulja, dodajte meso i pirjajte dok ne posmeđi. Odlijte suvišnu masnoću, dodajte vodu i začine, pustite da prokuha i pirjajte 5-7 minuta. Ne brinite se ako vam se čini suviše začinjeno - tako treba biti. Također, ne brinite se ako ima suviše tekućine jer ćete meso ionako poslije trebati ocijediti.
Maknite s vatre i pripremite tacose. Stavite ih u uključenu pećnicu na nekoliko minuta da se zagriju. Napunite ih salatom narezanom na trake, dodajte nekoliko žlica mesa ocijeđenog od umaka, zatim rajčicu izrezanu na kockice, malo umaka od rajčice, vrhnja i ribanog sira.
Taco-juha
Sastojci: 400 g nemasne govedine ili puretine, glavica luka, začini za taco, limenka sjeckanih rajčica, limenka crvenoga graha, limenka šarenoga graha, limenka kukuruza, mladi luk, ribani sir
Priprema: Na ulju propržite narezano meso i luk dok meso ne posmeđi. Ocijedite od masnoće i suvišne tekućine. Dodajte začine za taco, ocijeđeni grah i kukuruz iz limenke te rajčice (neocijeđene, s umakom). Dolijte vode ovisno o željenoj gustoći (oko 1500 ml), pustite da zakuha te kuhajte pet minuta dok se okusi ne prožmu. Prema potrebi dodatno začinite. Poslužite posuto naribanim sirom i mladim lukom.
Taco-pizza
Sastojci: šalica kukuruznog brašna, 2 šalice pšeničnog brašna, kvasac, sol, 300 g mljevene govedine, šalica pasirane rajčice, limenka sjeckane rajčice, začini za taco, šalica ribanog sira, limenka crvenoga graha, zelena salata, mladi luk
Priprema: Od brašna, kvasca, vode i soli zamijesite tijesto pa pustite da se digne. Stavite u lim za pizzu i pecite deset minuta na 180°C. Na tavi popržite meso, ocijedite od masnoće, dodajte rajčice, grah i začine te pirjajte pet minuta. Nanesite na tijesto za pizzu, pospite ribanim sirom i pecite još 15 minuta. Ukrasite zelenom salatom i mladim lukom.
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kremu za sunčanje stavljati prvu ili ne - ovisi o tipu filtera