Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Torta hrapoćuša je dobila ime po bračkom kamenu, a recept se prenosio usmenom predajom

Torta hrapoćuša je dobila ime po bračkom kamenu, a recept se prenosio usmenom predajom

Svaka žena ljubomorno čuva svoj recept, a tu tajnu su usmenom predajom prenosile na mlađe naraštaje jer pisanog recepta za pripremu tog kolača nije bilo, kažu u TZ općine Postira

Priča o dolskoj hrapoćuši priča je o pripravljanju tradicijskog jela s otoka Brača. Priča je to i o predivnom podneblju etno eko sela Dol koje je oblikovalo mentalitet ljudi koji su svojim djelovanjem oplemenili svakodnevicu i zaslužili da se spomenuto umijeće uvrsti na listu zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske, kažu u Turističkoj zajednici općine Postira

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Torte 01:19

- Dolska je torta jedinstvena po svom hrapavom i rustikalnom izgledu, a dobila je naziv po lokalnom kamenu 'hrapoćuša', na koji slastica neodoljivo podsjeća. Riječ je o hrapavom kamenu crvenkaste boje koji se koristio u gradnji suhozida te stambenih i gospodarskih sklopova. Nema u Dolu vjenčanja ni druge važnije svečanosti bez hrapoćuše. Svaka žena ljubomorno čuva svoj recept, a tu tajnu su usmenom predajom prenosile na mlađe naraštaje jer pisanog recepta za pripremu tog kolača nije bilo - dodali su i otkrili recept.

Torta hrapoćuša

Sastojci:

za biskvit:

  • 12 žumanjaka
  • 4 bjelanjka
  • 12 žlica šećera
  • 4 žlice tople vode
  • 12 žlica brašna
  • malo ruma
  • po guštu ekstrakt vanilije
  • malo naribane korice limuna

za premaz:

  • 1/2 kile šećera
  • 3/4 kile prepolovljenih oraha
  • 8 bjelanjaka

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva pa napravite biskvit od 12 žumanjaka, 4 bjelanjka i 12 velikih žlica šećera. Dodajte 4 velike žlice tople vode, 12 žlica brašna, malo ruma, ekstrakt vanilije i naribanu koricu od limuna.

Čokoladni kolač koji se ne peče
Čokoladni kolač koji se ne peče

Na dno kalupa stavite okruglo izrezani papir za pečenje i ulijte smjesu. Stavite u pećnicu i odmah smanjite temperaturu na 200 stupnjeva. Nakon 5 minuta smanjite je opet na 180, a nakon 15 minuta na 160 stupnjeva i neka se peće na toj temperaturi dok ne dobije zlatno smeđu boju, a čačkalica ne izađe čista iz sredine kolača. 

Dok se biskvit peće, a to će trajati nekih 55 minuta, pomiješajte orahe, šećer i 8 bjelanjaka. Potom uključite štednjak jaku vatru i nastavite miješati dok se šećer potpuno ne otopi, a bjelanjci poprime smeđu karameliziranu boju. Dodajte limunov sok, limunovu koricu i ekstrakt vanilije pa sve dobro promiješajte.

Smjesu pažljivo istresite na ohlađeni biskvit te ga cijeloga premažite tom kremom. Vratite tortu u pećnicu na nekih 15 minuta, da se premaz osuši i postane hrskav.

Tortu ohladite i izvatite iz kalupa. Prekrijte je plastičnom folijom i zamrznite preko noći. Prije posluživanja je izvadite da se odmrzne, nekih 10-ak minuta prije.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13
Evo što točno znači ako često sanjate nekoga tko je preminuo
NIJE UGODNO

Evo što točno znači ako često sanjate nekoga tko je preminuo

Snovi se često smatraju mostom između naše podsvijesti i duhovnog svijeta. Ponovno povezivanje, makar samo kroz snove, podsjeća nas da voljeni koje smo izgubili nikada doista ne nestaju