![Top retro doručak: Žganci, kruh i mast, pohani kruh, kruh i mlijeko, riža na mlijeku...](https://img.24sata.hr/-c9NalzGPLC8nWtBz0JlRW82pu4=/414x267/smart/media/images/2024-24/food.jpg)
Prije kupovnih, gotovih obroka hrana je bila jednostavnija, no nutritivno uglavnom kvalitetnija jer se nekada jelo uglavnom domaće, namirnice su bile provjerenog porijekla
Lifestyle
Komentari 5Prije kupovnih, gotovih obroka hrana je bila jednostavnija, no nutritivno uglavnom kvalitetnija jer se nekada jelo uglavnom domaće, namirnice su bile provjerenog porijekla
Hrana je nekada bila zdravija, a doručak obrok koji je pripremao ljude za rad u polju ili neku drugu fizički zahtjevniju aktivnost. Bio je obavezan, ali i napravljen od domaćih namirnica. Donosimo neke retro ideje koje funkcioniraju i danas.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Sastojci
Zakuhati vodu, dodati sol te lagano, uz stalno miješanje da ne nastanu grudice, dodavati i ukuhavati kukuruznu krupicu. Kad se počne zgušnjavati, poklopiti i kuhati još 15-20 minuta na laganoj vatri, uz miješanje. Poslužiti u dubokim tanjurima ili zdjelicama, s po nekoliko žlica kiselog vrhnja te luka vlasca.
Ovo je jedan od kaloričnih obroka koji i danas jedu oni pred kojima je nešto zahtjevnija fizička aktivnost.
Radi se o svinjskoj masti koja je odlična za razna jela, ali i jednostavno namazana na krišku kruha.
Idealan kruh za ovo je onaj nešto stariji. Naime, takav bolje upija mješavinu za pohanje te je samim time i sočniji. Ako je kruh jako star, dobro je da je smjesa za pohanje nešto rjeđa kako bi kruh imao što upiti.
U smjesu ide kombinacija razmućenih jaja i malo mlijeka, ovisno o količini dodajte mlijeka ili jaja. Ako je kruh star tek jedan dan, dovoljno je umočiti ga u razmućena jaja.
Idealno je pržiti pohani kruh na mješavini biljnog ulja i maslaca u omjeru 2:1. Maslac gori na visokim temperaturama, a kada ga stavimo u ovom omjeru, uspije sačuvati svoj okus i daje odličnu aromu pohanom kruhu. Masnoća mora biti kipuća, inače kruh upije previše masnoće.
Ovo je još jedan praktičan i jednostavan doručak, jedu ga sve generacije. U zdjelicu mlijeka treba natrgati malo kruha, bilo koje vrste.
No, može i navečer - kruh može biti i stariji, pošto će u mlijeku fino omekšati.
Sastojci:
Treba kuhati rižu u vodi tri minute, a zatim ocijediti. U mlijeko treba dodati prstohvat soli te staviti na vatru da zavrije. Nakon toga treba dodati rižu i kuhati na slaboj vatri. Uskoro ide i šećer, polako ga dodajte kako bi zrna ostala cijela.
Fini doručak uključuje slatki pekmez i klasičan putar te idealno paše na mekani kruh.
Obično uz to ide i kakao, što vole djeca, no i toplo mlijeko bit će odlično.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+