Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Toliko sam pojeo da ću puknuti - evo koliko je to točno hrane!

Toliko sam pojeo da ću puknuti - evo koliko je to točno hrane!

Ljudski je želudac organ koji ima svoju granicu, a doista su zabilježeni i medicinski slučajevi 'eksplozije' zbog natrpavanja probavnog sustava prevelikim količinama odjednom

Ako ste se ikad najeli toliko da ste mislili kako ćete puknuti, možda niste bili daleko od istine, iako je to vrlo teško postići. Naime, prosječan ljudski želudac u sebe može primiti maksimalno oko četiri litre hrane (probavni sokovi krutu hranu pretvaraju u tekući oblik). Ipak, rijetko tko će doći do te točke - većina ljudi osjetit će veliku sitost već pri zapremini od 1,5 litara.

Sam želudac ima zaštitni refleks, pa ako i dođe do širenja prekomjernim unosom hrana i tekućina do mjere da se želudac nađe na točki pucanja, želudac će se početi "dizati" i refleksno se povraća.

POGLEDAJTE VIDEO: Veza prehrane i izgleda

Pokretanje videa...

Prehrana za mladolik izgled 01:24

Pomicanje granica

Morbidno pretili ljudi u pravilu se ne zaustavljaju kod prosječne granice sitosti od 1,5 litara, no pravi se problem javlja ako netko dosegne maksimalnu granicu unosa te spriječi tijelo u prirodnom refleksu povraćanja, pa primjerice uzme sodu bikarbonu kako bi olakšao bolove.

Oprez, ovu hranu nikako ne bi trebali jesti na prazan želudac
Oprez, ovu hranu nikako ne bi trebali jesti na prazan želudac

Postoje takvi, medicinski zabilježeni slučajevi "eksplozije želuca" budući da soda bikarbona proizvede plinove koji nadiru toliko brzo da refleks povraćanja ne može spasiti čovjeku život.

Pogledajte video o tome što se događa kad previše pojedemo:

Za koliko probavimo hranu?

Iako hrana dospijeva u želudac u sekundama nakon gutanja, ona se u potpunosti probavlja znatno dulje. Tako probava uobičajenih namirnica, poput ručka, traje prosječnih 24 sata u slučaju zdrave probave.

I kad ste najsitiji, još ima malo mjesta za slatko? Evo zašto...
I kad ste najsitiji, još ima malo mjesta za slatko? Evo zašto...

Ako smo pak jeli nešto kompleksno i s puno mesa te ugljikohidrata, razdoblje probave može se produljiti na dodatan dan ili dva, dok se voće najbrže probavlja -  u roku od sat vremena. Postoje i spolne razlike u brzini probavljanja hrane, pa tako žene obično probavljaju hranu dulje.

Debljamo se za samo tri sata

Kroz tri sata nakon obroka počinje proces debljanja - točno je toliko vremena potrebno kako bi mast dosegnula mjesta na kojima se obično skuplja - struk, stražnjicu i bokove.

Primjerice, pojedemo li pizzu, nakon tri sata se u području struka može pronaći od dvije do tri male žlice masti. Tamo se mast privremeno skladišti i koristi kao izvor energije, no ako se ne potroši već samo unosi nova - tada se i debljamo.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

Ivan Šarić i Zenzacija 03:46
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 20
Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša
14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu