Ove je nevjerojatno ukusne slatke kolače s karamelom i komadićima čokolade lako napraviti. Tijesto za kolače odlično ide uz slani karamel, a rastopljena čokolada i čips 'zaokružuju priču'
Tko može odoljeti? Kolačići s čokoladom i karamelom su sve!
Kolač je blogerica Kat podijelila na svojim stranicama The Loopy Whisk i ubrzo se počeo dijeliti na društevnim mrežama. Reakcije i komentari su sjajni pa smo ga odlučili podijeliti s vama.
Kolačići sa slanom karamelom i čipsom od čokolade
Vrijeme pripreme: 1 sat 10 minuta
Vrijeme pečenja: 20 minuta
Sastojci:
Za tijesto:
175 g maslaca, nek se malo smekša iz frižidera
50 g šećera
1 veliko jaje
300 g glatkog brašna
Prstohvat soli
100 g čipsa od čokolade
Za slani karamel:
250 g šećera
100 g maslaca, sobne temperatura
210 ml slatkog vrhnja, sobna temperatura
1 žličica soli
Za čokoladnu kremu:
50 g rastopljene čokolade
50 g čipsa od čokolade
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 ºC a u posudu višu od 3.5 cm stavite papir za pečenje.
Umutite maslac i šećer, dodajte jaje i još dobro izmiješajte. Dodajte brašno sol i čips od čokolade i miješajte dok ne dobijete glatko, neljepljivo tijesto za kekse s ravnomjerno raspoređenim oblicima čokoladnog čipsa. Tijesto izlijte u obloženu posudu, neka bude oko 3,5 cm visoko. Pecite 18 do 20 minuta dok na rubovima ne dobijete zlatno smeđu boju - može vam izgledati mekano kad ga izvadite iz pećnice, ali će se stisnuti kad ga ohladite.
Nakon pečenja tijesto stavite u frižider na pola sata da se potpuno ohladi u posudi za pečenje. U međuvremenu vi možete napraviti karamel.
Karamel:
Zagrijte šećer u manjem loncu s ručkom i to na srednje jakoj vatri: uz stalno miješanje gumenom lopaticom otpornom na toplinu ili drvenom kuhačom. Možda se najprije naprave grudice ali će se šećer uz stalno miješanje rastopiti u gustu zlatno smeđu tekućinu. Pazite da vam ne zagori.
Nakon što se šećer rastopi umiješajte maslac. U karameli će se brzo stvoriti mjehurići pa pripazite.
Umiješajte maslac u karamelu i miješajte na srednje jakoj vatri dok se potpuno ne rastopi, otprilike dvije-tri minute. Maslac će se 'htjeti' odvojiti od karamele - pa ga samo snažno promiješajte.
Dok smjesa još vrije skroz polako umiješajte slatko vrhnje - zbog razlike u temperaturi može početi prskati pa budite oprezni.
Ostavite da sve skupa kuha jednu minutu pa maknite s vatre i umiješajte sol.
Ostavite da se ohladi (slani karamel treba biti malo topliji od sobne temperature za izlijevanje na kolačiće). Ako vam ga ostane, slani karamela možete do idućeg puta držati u hladnjaku ali najviše dva tjedna.
U posudu za pečenje u kojoj su keksi izlijte topli karamel tako da formirate jednoliki sloj, debljine od oko 1,5 cm. Ostavite da odstoji preko noći u hladnjaku. Karamel će se učvrstiti dovoljno da se lako reže ali i zadrži svoju konzistenciju.
Izvadite kolačiće sa slojem karamela iz posude za pečenje i dok su još hladni izrežite ih na pravokutne komade (po receptu bi trebalo biti oko 20 komada).
'Išarajte' ih sa otopljenom čokoladom i dodajte još komadića čipsa od čokolade. Uživajte!
Ovaj se kolač čuva na hladnom i suhom mjestu i tako van hladnjaka može stajati tri do četiri dana. Ako ga držite u hladnjaku, samo ga ostavite neko vrijeme na sobnoj temperaturi prije posluživanja.