Bilo bi dobro da ukus i teksturu kruha prilagodite sirevima, a uz većinu ih idu i mnogi začini i povrće, pa poslužite srca artičoke ili pečene crvene paprike. Ako imate vremena pripremite i karamelizirani luk
Složite savršeni pladanj sireva: Uz njih idu krekeri, orasi i voće
Razmišljate pozvati društvo k sebi doma i iznenaditi ih s bogatom ponudom cijenjenih sireva? U tom slučaju trebate znati kako birati sireve koje ćete posluživati, a to je najlakše ako znate kako nastaju. Različite vrste sireva nastaju zbog korištenja različitih vrsta bakterija i plijesni, različitih količina masnoće i razlika u dužini starenja, a sve ih se može podijeliti u četiri kategorije: duže odležane, meke, čvrste i plave.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Ako poslužujete više sireva a ne znate što, najbolje je da uzmete barem jedan iz svake skupine, na primjer:
Duže odležani: Aged Cheddar, Comte, kozja gauda
Meki: Camembert, feta, Gryer
Tvrdi: ementaler, grana padano, parmezan
Plavi: Gorgonzola, Stilton, Roquefort
Sireve možete birati i prema vrsti mlijeka u njima (kravlje, kozje, ovčje), pa ćete sigurno imati nekoliko različitih okusa na tanjuru.
Osim toga, poslužite barem jedan poznati sir.
Koliko sira trebate na zabavi?
Za zabavu na kojoj je sir glavna hrana planirajte da vam za osam osoba treba kilogram sira - ako je sir samo jedna od namirnica koje se poslužuju, planirajte oko 40 g sira po osobi.
Uz više sireva ponudite i veći izbor kruha, npr. baguette, štapiće od kruha i krekere različitih oblika i veličina. Bilo bi dobro i da ukus i teksturu kruha prilagodite sirevima. Uz to se dobro slažu mnogi začini i povrće pa poslužite srca artičoke ili pečene crvene paprike. Ako imate vremena pripremite i karamelizirani luk koji nadopunjuje većinu sireva.
Možete servirati i suhomesnate proizvode poput pršuta i raznih salama ili kandirane orašaste plodove i pistacije, kao i sezonsko i sušeno voće, npr. suhe smokve, i sezonsko voće npr. trešnje, jabuke i kruške ili grožđe, ovisno čega je sezona.
Savjeti za posluživanje
Odvojite sireve jakog mirisa. Ako želite poslužit neki od 'smrdljivih' sireva stavite ga na zasebni tanjur da miris ne smeta onim osjetljivijima. Dovoljno će vam biti četiri ili pet vrsta sira, preporučuju na portalu Real Simple.
Za svaki sir izdvojite poseban nož, pogotovo za meke vrste. Meki sir se dobro maže i nožem od maslaca. Za čvrsti ćete sir trebati pravi nož za sireve.
Izvadite sir iz hladnjaka sat vremena prije posluživanja. Pladnjeve sa sirom i druge grickalice stavite na nekoliko stolova. Označite svaki sir tako da ne morate ponavljati imena cijelu večer, a ako želite zapišite i kakvog su okusa.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...