Ako je temperatura u hladnjaku 4,5°C ili viša trebali biste bacite ostatke hrane. Kako biste bili sigurni da su ostatci hrane sigurni za jelo trebali biste ih držati na temperaturi nižoj od ove
Temperatura u vašem frižideru nikad ne smije biti viša od ove
Nutricionistica Lisa Richards upozorava da se u slučaju krivo postavljene temperature u frižideru mogu širiti mikroorganizmi i patogeni koji mogu izazvati određene bolesti.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) kaže da je Listeria jedna vrsta bakterija koja može uzrokovati ove bolesti. Nutricionistica Alexis Martinez kaže da se patogeni najlakše razvijaju na temperaturama između 21 i 51°C.
- Za razliku od većine bakterija, klice listerije mogu rasti i širiti se u hladnjaku. Klice se ne razmnožavaju samo na hladnoj temperaturi, već bi mogle kontaminirati vaš hladnjak i proširiti se na drugu hranu - upozorava FDA.
Kako bi ostaci hrane bili sigurni za konzumaciju, nakon što ih izvadite iz frižidera trebali biste ih zagrijavati na temperaturi 70°C najmanje 15 sekundi, dodala je Martinez.
FDA kaže da biste trebali održavati temperaturu svog hladnjaka na ili ispod 4,4°C i povremeno provjeravati temperaturu pomoću termometra.
Također, bez obzira na temperaturu, većina ostataka je sigurna u hladnjaku samo tri do četiri dana. Jedina iznimka od ovog pravila je ako ste hranu prije toga podgrijali. Prema Američkom ministarstvu poljoprivrede tako ste joj produžili vijek na dodatna tri dana, ali kvaliteta hrane će se smanjiti pa svaki put podgrijete samo potrebnu količinu, piše Best Life.