Jedenje više hrane za doručak umjesto za večeru može spriječiti pretilost i visok šećer u krvi, kaže dr. Richter. Dodaje kako bi takav način prehrane trebali uvesti pretili, ali i zdravi ljudi
Tajna vitke linije: Doručak mora biti obilan, to ubrzava topljenje kalorija i dobro je za zdravlje
Jedenje obilnog doručka moglo bi vam pomoći da sagorite dvostruko veću količinu kalorija nego ako pojedete veći obrok za večerom. To bi mogao biti ključ gubitka kilograma i istovremenog zadržavanja razine šećera u krvi, rekli su znanstvenici sa Sveučilišta Lübeck u Njemačkoj.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Njihova studija otkrila je da obilan doručak pojačava metabolizam radi termogeneze. Taj proces se odnosi na broj kalorija koje organizam potroši kako bi se zagrijalo tijelo i probavila hrana. Pokazalo se da dvostruko više kalorija troše oni koji su jeli više za doručkom nego za večerom.
S druge strane, niskokalorični doručak povećava apetit, posebno za slatkiše. Istraživanje je objavljeno u časopisu Clinical Endocrinology and Metabolism, a prenosi Daily Mail.
Prvi dan konzumirali su niskokalorični doručak i visokokaloričnu večeru, a drugi dan obrnuto. Termogeneza je bila 2,5 puta veća kada se visokokalorični obrok jeo ujutro. Taj proces zagrijavanja važan je zbog probave i transporta krvi. Različito vrijeme jedenja obroka utječe na to koliko kalorija tijelo koristi da bi se taj proces odradio.
Studija je također pokazala da je koncentracija šećera u krvi i inzulina nakon jela manja nakon doručka u odnosu na večeru. Isto tako, oni koji su jeli niskokalorični doručak, žudjeli su za slatkim.
Ova studija također je dokazala da najveći obrok treba biti ujutro, a najmanji navečer.
- Jedenje više hrane za doručak umjesto za večeru može spriječiti pretilost i visok šećer u krvi - kaže dr. Richter, neurobiolog sa Sveučilišta Lübeck. Dodaje kako bi takav način prehrane trebali uvesti pretili, ali i zdravi ljudi.
Studija iz 2017. godine u kojoj su se proučavale prehrambene navike 50.000 ljudi, otkrila je da obilniji doručak, srednji ručak i mala večera dovodi do nižih indeksa tjelesne mase (BMI). Profesorica Daniela Jakubowicz, autorica knjige 'Veliki doručak', kaže da se oni koji jedu obilnije ujutro, osjećaju zadovoljnije, a to sprečava grickanje tijekom dana.
I druga studija profesorice Jakubowicz otkrila je da je konzumiranje čokolade ujutro spriječio žudnju za slatkom hranom kasnije.