Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Želite potaknuti metabolizam? Učinite to s ovim namirnicama

Želite potaknuti metabolizam? Učinite to s ovim namirnicama
7

Raznolika prehrana koja se fokusira na zdrave masnoće, kvalitetne proteine i puno voća i povrća ključna je za podržavanje metabolizma. Vježbanje, noćni odmor i upravljanje stresom također su potpora

VIDEO

Hrana koju jedete ima izravan utjecaj na funkcioniranje vašeg tijela. Uravnotežena prehrana ključna je za dobar osjećaj - iz dana u dan - a ključna je i za podržavanje zdravog metabolizma.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Joško Bašić 00:29

Zdrava hrana potiče metabolizam

- Metabolizam je otmjen izraz za opisivanje zamršenih putova unutar naših stanica i tijela koji u konačnici održavaju tijelo u pokretu i funkcioniranju - kaže dijetetičarka i autorica Tracy Lockwood Beckerman.

Od lješnjaka čudnog izgleda do valute vrednije od zlata: Ovu namirnicu uvrstite u prehranu
Od lješnjaka čudnog izgleda do valute vrednije od zlata: Ovu namirnicu uvrstite u prehranu

Krajnji proizvod metabolizma je energija potrebna za vitalne funkcije u tijelu kao što su probava, disanje, rast i još mnogo toga.

Sam Schleiger, liječnica i specijalistkinja za žensko zdravlje, objašnjava da uravnotežena prehrana koja se sastoji od hrane bogate hranjivim tvarima može pomoći u optimiziranju metaboličke funkcije.

Prema Schleiger, ovo su zdrava hrana i pića koji mogu podržati zdrav metabolizam: Kvalitetni proteini, zdrave masti, voće i povrće, cjelovite žitarice, začini, zeleni čaj, voda.

Neka hrana zahtijeva više energije za probavu i ubrzanje metabolizma, uključujući različite vrste proteina poput piletine, ribe, nemasne govedine, jaja i mahunarki.

- Konzumiranje hrane bogate proteinima može pomoći u ubrzavanju metabolizma - kaže Beckerman. To je zato što je tijelu potrebno više energije za razgradnju aminokiselina u proteinima nego za metaboliziranje ugljikohidrata i masti.

Voće i povrće uvijek se preporučuju za zdravu prehranu, a to je zato što su te namirnice bogate nizom minerala, vitamina i antioksidansa.

- Oni osiguravaju bitne hranjive tvari za metaboličke procese i cjelokupno zdravlje - kaže Schleiger.

Masnoće često imaju lošu reputaciju, ali nisu sve masti iste.

- Hrana poput avokada, orašastih plodova, sjemenki i maslinovog ulja sadrži korisne mononezasićene i polinezasićene masti koje podržavaju rad stanica i proizvodnju hormona - ističe Schleiger. A ako volite dodavati začine svojim receptima, neki mogu pomoći u ubrzavanju metabolizma.

storyeditor/2023-03-13/181818720_l_normal_none.jpg

Začini poput čili papričice, kajenskog papra i đumbira mogu privremeno potaknuti metabolizam povećanjem tjelesne temperature i poticanjem laganog povećanja sagorijevanja kalorija, objašnjava ona.

Cjelovite žitarice, poput smeđe riže, zobi, kvinoje i kruha od cjelovitog zrna pšenice, važna su skupina namirnica koja osigurava različite hranjive tvari.

- Imaju veći sadržaj vlakana, što pomaže u probavi i održava dulje osjećaj sitosti - kaže Schleiger.

Čak 90 posto oboljelih ne zna da ima celijakiju: Evo kako se liječi i koji su sve simptomi
Čak 90 posto oboljelih ne zna da ima celijakiju: Evo kako se liječi i koji su sve simptomi

Svakodnevno pijenje dovoljne količine vode ključno je za smanjenje dehidracije i opće dobrog osjećaja, stoga ne čudi da je voda ključna za zdrav metabolizam.

- Ostati hidratiziran važno je za optimalan metabolizam - kaže Schleiger. Pijenje dovoljno vode pomaže u održavanju staničnih funkcija, probavi i apsorpciji hranjivih tvari.

Kako ubrzati metabolizam?

Osim prehrane zdravom hranom, metabolizam možete potaknuti različitim životnim navikama. Često vježbanje, bilo da se radi o trčanju, kardio vježbanju ili pohađanju tečaja plesa ili joge, važno je za održavanje tijela aktivnim i zdravim.

Osim toga, tjelesna aktivnost pomaže metabolizmu.

- Redovito vježbanje, uključujući i kardiovaskularne aktivnosti i trening snage, može pomoći u povećanju mišićne mase i potaknuti metabolizam - tvrdi Schleiger. Mišićno tkivo je metabolički aktivnije od masnog tkiva, tako da više čiste mišićne mase može pridonijeti višoj stopi metabolizma, dodaje.

Još jedna životna navika koju možda ne povezujete s metabolizmom je spavanje. Spavanje je ključno za tijelo kako bi se ono moglo odmoriti, napuniti baterije i ponovno postaviti kako bi funkcioniralo svaki dan.

- Dovoljno kvalitetnog sna ključno je za održavanje zdravog metabolizma - kaže Schleiger. Nedostatak istog može poremetiti hormonalnu ravnotežu i dovesti do metaboličke disregulacije. Život može biti stresan s previše obaveza i nedovoljno vremena, zajedno s užurbanim rasporedima i obavezama na poslu i kod kuće.

Previše stresa može izazvati pustoš u metabolizmu, stoga je ključno naučiti upravljati stresom.

- Kronični stres može utjecati na metabolizam i dovesti do neravnoteže u razinama hormona - kaže Schleiger. Ako se osjećate pod stresom i preopterećeni, ona preporučuje da se uključite u aktivnosti za smanjenje stresa kao što su meditacija, vježbe dubokog disanja ili bavljenje hobijima u kojima uživate.

Sleeping woman

Konačno, dodaci za poticanje metabolizma - koji često sadrže ekstrakt zelenog čaja, kofein i druge termogene spojeve - mogu se koristiti za jačanje metaboličkog zdravlja. Međutim, Schleiger napominje da se posavjetujete s liječnikom prije razmatranja bilo kakvih dodataka.

Raznolika prehrana koja se fokusira na zdrave masnoće, kvalitetne proteine i puno voća i povrća ključna je za podržavanje zdravog metabolizma. Svakodnevno vježbanje, dobar noćni odmor svake noći i upravljanje stresom komponente su potpore zdravom metabolizmu, donosi MBG.

Sjedite u tišini dva sata na dan: Jako je dobro za zdravlje psihe
Sjedite u tišini dva sata na dan: Jako je dobro za zdravlje psihe
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Kako rade trgovine u nedjelju
DETALJAN POPIS

Kako rade trgovine u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute
SUPER TRIK

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute

Riječ je o prirodnoj otopini koju možete napraviti sami, a jedino na što treba paziti jest da ona ne stoji na osjetljivim površinama dulje od dvije minute, jer bi ih zbog kiselosti mogla oštetiti