Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Svjetski vrh: Obitelj Majić je za svoja 4 gina osvojila 4 medalje

Svjetski vrh: Obitelj Majić je za svoja 4 gina osvojila 4 medalje

Mala destilerija koju su Jelena Majić Nosić i njezin suprug Drago pokrenuli u zaseoku Majići kod Vrgorca pretvorila se u respektabilni svjetski brend

VIDEO

Borovice, izvorska voda i trave iz Zabiokovlja, agrumi iz doline Neretve ili s dalmatinskih otoka, a uz to puno istraživanja, učenja i eksperimentiranja, obiteljsku craft destileriju obitelji Majić iz okolice Vrgorca, uspeli su na sam svjetski vrh.

Nedavno su na International Wine & Spirit Competitionu (IWSC), najvećem svjetskom natjecanju za vina i žestoka pića u Londonu, ovjenčani s četiri medalje za sva četiri džina koja su prijavili na natjecanje.

Njihova prva džin edicija Poetica Ginuine zavrijedila je zlato, a s 96 bodova ušla je u kategoriju najbolje ocijenjenog hrvatskog džina ikad na tom prestižnom natjecanju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Veliki uspjeh destilarije kod Vrgorca: Obitelj Majić je za svoja 4 gina osvojila 4 medalje 00:58

Time se mala destilerija koju su Jelena Majić Nosić i njezin suprug Drago pokrenuli u zaseoku Majići kod Vrgorca pretvorila u svjetski brend. Uskoro će iz njihovog pogona izaći prvi hrvatski craft viski, vrgorski vinjak, likeri i rumovi u tri varijante. Grade i modernu destileriju gdje kane preseliti proizvodnju s podrumom za odležavanje i lounge barom za degustaciju te proizvodnim pogonom s prezentacijskom multimedijalnom sobom.

Destilerija Kostelac iz Orahovice u svjetskom vrhu: Žene posebno obožavaju naš gin sa šljokicama
Destilerija Kostelac iz Orahovice u svjetskom vrhu: Žene posebno obožavaju naš gin sa šljokicama

- Ove smo godine po prvi put poslali uzorke na IWSC natjecanje i odmah dobili četiri medalje. Poetica Ginuine London dry gin, koji je nagrađen zlatom, prva je etiketa Poetica destilerije, a u pitanju je standardni London dry gin nastao fuzijom borovice, citrusa s otoka Visa i doline Neretve te aromatičnih trava Biokova i naše izvorske vode. Za Poetica Olive Infused Gin, infuziran bračkom maslinom oblicom, nastao kao službeni spirit Svjetskog prvenstva u branju maslina koje se svake godine održava u Postirama na Braču, dobili smo 92 boda i srebro. Za Poetica Limited Barrel Aged Gin, limitiranu seriju od samo 250 boca džina koji je odležavao u bačvama vrgoračke vinarije Gašpar za barikiranje vina trnak, pripao nam je 91 bod i srebro, a taj plasman ujedno je najbolje ocijenjeni odležani džin iz Hrvatske do sada. Poetica Summer Sonnet, gin infuziran vrgoračkom jagodom, dobio je 90 bodova i srebro. Dakle, četiri uzorka, isto toliko medalja i sve ocjene od 90 i više bodova najbolji su uspjeh koji je jedna hrvatska destilerija ostvarila do sada - ponosan je Drago Nosić.

Time Poetica na IWSC-u ostaje u konkurenciji za dizajnersku nagradu i mogućeg najboljeg svjetskog proizvođača džina, o čemu će se doznati u rujnu ove godine. Iza okusa i ugađanja aroma je Jelena Majić Nosić, inače diplomirana inženjerka agronomije, koja se u ovu avanturu upustila alkemijski spajajući strast i znanje, kao i elemente kraja u kojem živi, punih okusa i mirisa.

- Ove godine krenuli smo u stvaranje linije konceptnih likera koje predvodi kombinacija destilata i macerata voća od višekomponentne alkoholne baze u kojoj se dodatno maceriraju aromatične trave Biokova. Voće u ovom likeru su domaće jagoda, višnja, breskva i smokva, a trave su ružmarin, vrisak, kadulja, menta, lavanda... Drugi liker u liniji koju smo začeli je savršena kombinacija neretvanske naranče i badema, a treći limoncello, uz napomenu da su u njemu eko limuni obrađeni unutar 24 sata od branja kako bi se sačuvala maksimalna aromatika. Iduće godine planiramo na tržište plasirati vinjak rađen po Cognac metodi. Sirovina je Ugni Blanc, francuska vinska sorta koja je dozrijevala u Vrgorskom polju, a sve uz dodatak dubrovačke malvazije i vrgorskog vina zlatarice. Na odležavanju je već godinu dana u bačvama francuskog hrasta najboljeg svjetskog proizvođača Radoux. Od 2026. planiramo na tržište plasirati rum i to u dark, light i spiced varijantama, a godinu dana kasnije, dakle 2027., konačno na tržište izlazi whisky za kojeg smo već nabavili proizvodnu liniju i za kojeg je Jelena dodatno išla na edukaciju u Speyside Whisky Academy u Škotskoj i dobila završnu diplomu - dodao je Nosić.

Isprobajte recepte

Poetica origin

Sastojci: 30 ml Poetica gina, 20 ml Amarena likera, Three Cents Pink Grapefruit soda (za nadopunu čaše)

Čaša: Spritz ili G&T

Dekoracija: Svježa korica naranče i amarena ili svježa trešnja

Priprema: U spritz ili g&t čašu dodajte led te zatim Poetica gin, amarena liker i pink grapefruit sod koji ćete nadopuniti čašu (Top up). Sve lagano promiješajte barskom žlicom od dolje prema gore. Ogulite koricu svježe i neprskane naranče te lagano aromatizirajte stijenke čaše kako bi se ispustila aromatična ulja. 

Preporuka je da se koktel servira bez slamke.

Poet's tea

Sastojci: 30 ml Poetica Gin summer sonnet, 20 ml pirea od jagode, 10 ml sirup od vanilije, 100 ml pink soda 

Čaša: Highball ili Collins

Dekoracija: Wedge limuna i vrh mente

Priprema: U čašu uspite Poetica gin, pire od jagode, sirup od vanilije, pink sodu te sve zajedno promiješajte s barskom žlicom kako bi se pire i sirup rastopio. Nakon navedenog proces dodati led, dekoraciju i slamku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Kako rade trgovine u nedjelju
DETALJAN POPIS

Kako rade trgovine u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute
SUPER TRIK

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute

Riječ je o prirodnoj otopini koju možete napraviti sami, a jedino na što treba paziti jest da ona ne stoji na osjetljivim površinama dulje od dvije minute, jer bi ih zbog kiselosti mogla oštetiti