Ovom omiljenom pecivu malo tko može odoljeti. Iako glasi kao francusko pecivo, kroasani su zapravo nastali u Austriji za vrijeme turske opsade Beča 1683. godine
Svjetski dan kroasana: Oni nisu francuski i jeli su ih samo imućni
Kako su pekari prvi ustajali prvi su i primjetili da Turci namjeravaju napasti grad te su upozorili ostale i tako pomogli njegovoj obrani. Kako bi obilježili taj događaj napravili su kroasan koji su oblikovali prema turskom najpoznatijem simbolu u obliku polumjeseca - i to u Austriji!
U Francusku ga je donijela princeza Marija Antoaneta, kćer austrijske carice Marije Terezije. To austrijsko pecivo Francuzi su zbog njegova oblika preimenovali u Croissant de lune.
POGLEDAJTE VIDEO (zdrave namirnice):
Pokretanje videa...
Na početku je to bilo samo pecivo za bogate, ali tijekom 19. stoljeća se toliko raširio da je postalo omiljeno pecivo i srednje klase. Danas ima svoj praznik, 30.siječnja što pokazuje koliko je popularan
Kroasan danas nalazimo u različitim varijacijama, prepečen sa sirom, punjen sa šunkom...,a mnoge razveseljava čokoladni kroasan u kojem nalazimo punjenje od čokolade ili lješnjaka.
Proslavite i vi ovaj dan uz ovaj recept za savršene kroasane:
Sastojci:
- 700 g brašna
- 1.5 vrećica suhog kvasca
- 3 dl mlijeka
- 2 jaja
- 3 žlice šećera
- Žličica soli
- 125 g maslaca
- 0,5 dl ulja
Priprema:
U odgovarajuću posudu staviti brašno, sol, 2 žlice šećera, suhi kvasac razmućen s malo toplog mlijeka i šećera, jedno jaje, i jedan bjelanjak (jedan žutanjak sačuvati za premazivanje kroasana), ulje i mlijeko. Zamijesiti tijesto i odložiti da se diže. Gotovo tijesto zamijesiti, podijeliti na osam jednakih dijelova. Nakon toga otopiti maslac kojim se premazuje tijesto. Svaki dio razvaljati posebno, premazati maslacem i posložiti jednu preko druge. Razvaljati tijesto, izrezati na osam trokuta i uvijati od šireg dijela ka užem, u obliku kroasana. Premazati ih žumanjkom. Kroasane peći 15, 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva C.