Superhrana koja može usporiti starenje nakon 40. rođendana | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 155

Superhrana koja može usporiti starenje nakon 40. rođendana

Superhrana koja može usporiti starenje nakon 40. rođendana

Mnoge od tih namirnica slatke su i fine, lako ih je uklopiti u svakodnevnu prehranu. Imaju niz benefita za tijelo, ponajprije su tu nutrijenti koji podržavaju mladolikost organizma

VIDEO

Kako starimo tijelo prolazi mnoge vrste promjena, kako izvana tako i iznutra, a to može biti frustrirajuće iskustvo, posebno zato što je starenje faktor rizika za mnoge različite bolesti. No superhranom usporit ćemo i smanjiti posljedice tog procesa.

Klinika Cleveland naglašava da je superhrana u biti sve što pruža mnogo različitih hranjivih tvari i ostaje na donjoj granici kalorija. Iako je superhranu sjajno uključiti u svoju prehranu u bilo kojem trenutku, neke su hranjive tvari povezane s usporavanjem procesa starenja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Pripreme za kuhanje za Olimpijske igre 04:22

- Neke od naših prehrambenih potreba mogu se promijeniti kako starimo, tako da uključivanje nekih namirnica u prehranu može poboljšati stanje organizma - naglasila je Lauren Manaker, MS, RDN, registrirana dijetetičarka.

Idealno vrijeme je krenuti s njima u 40-tima, iako je uvijek dobro uvrstiti superhranu u svakodnevicu.

No to su godine kad tijelo počinje prolaziti određene promjene, kao što su gubitak mišićne mase, hormonske promjene povezane s menopauzom i promjene u visini, povezane s promjenama kostiju i mišića.

Jagode

Jagode su izvor vitamina C i biljnih spojeva, kaže Manaker, i radi toga spadaju u superhranu.

Prema istraživanju objavljenom u 'Journal of Alzheimer's Disease', unos odgovarajuće količine vitamina C može pomoći u zaštiti od snižavanja kognitivnih sposobnosti povezanog sa starenjem.

Ne bacajte ljuske luka: Od njih možete napraviti začin u prahu
Ne bacajte ljuske luka: Od njih možete napraviti začin u prahu

- Neki podaci također pokazuju da konzumacija bobičastog voća više od dva puta tjedno može odgoditi kognitivno starenje do 2,5 godine - kaže Manaker.

Young dodaje da bobičasto voće također može pomoći u zaštiti naših stanica od oštećenja slobodnih radikala i smanjiti rizik od bolesti srca i raka.

Borovnice

Bobičasto voće jedna je od najzdravijih namirnica koju možete jesti s godinama, a borovnice su glavna zvijezda.

- Borovnice su prepune antioksidansa koji se nazivaju flavonoidi, a koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upale, dva glavna čimbenika starenja - napominje liječnica Mary Sabat.

- Konzumacija borovnica također podržava zdravlje mozga i može odgoditi kognitivno starenje - dodaje doktorica znanosti Lisa Young.

Dreamstime

Sabat se slaže, dodajući da je otkriveno da ove bobice pomažu u sprječavanju demencije, Alzheimerove bolesti i kognitivnog opadanja povezanog sa starenjem zbog visoke razine antioksidansa (osobito flavonoida), za koje se pokazalo da poboljšavaju kognitivnu funkciju i smanjuju rizik od neurodegenerativnih bolesti.

Možda mislite da se u 40-ima osjećate premlado da biste se počeli fokusirati na prevenciju demencije i Alzheimerove bolesti, ali nikad nije prerano za redovitu konzumaciju zdrave hrane poput borovnica koje mogu pomoći vašem tijelu dok starite, naglasila je liječnica.

Ublažite žgaravicu uz ovih 8 namirnica: Od kamilice do meda
Ublažite žgaravicu uz ovih 8 namirnica: Od kamilice do meda

Avokado

Istraživanja pokazuju da mnogi ljudi počinju gubiti elastičnost svoje kože i primjećuju znakove starenja kože ponekad već u svojim 20-ima. To je zato što kako starimo naše tijelo počinje proizvoditi manje kolagena i elastina, što utječe na teksturu i mladolikost kože. Ove su promjene prirodne i ne treba ih se bojati, ali ako tražite zdrave načine da potencijalno vratite nešto od te elastičnosti,  prehrana može pomoći.

Naime, jedna od najboljih superhrana za kožu je avokado.

storyeditor/2023-07-16/zdravlje-dreamstime-xl-51552763.jpg

- Avokado je bogat zdravim masnoćama, posebice mononezasićenim masnoćama, koje pomažu u njegovanju kože i smanjenju upale, potičući mladenačkiji izgled - kaže ona.

Young dodaje da uz zdrave masti, avokado sadrži vitamin E, koji može pomoći u smanjenju upale, pospješiti zdravo starenje i poboljšati zdravlje kože obnavljanjem oštećene kože i povećanjem proizvodnje kolagena.

Bademi

Sabat na listu najboljih superhrana protiv ubrzanog starenja uvrštava i bademe.

Tri najštetnije hrane za zube
Tri najštetnije hrane za zube

- Bademi su bogati vitaminom E, antioksidansom koji pomaže u zaštiti kože od UV oštećenja i pospješuje oporavak i regeneraciju kože - objašnjava ona. U jednoj studiji objavljenoj u Phytotherapy Research, žene u postmenopauzi koje su konzumirale bademe kao dnevni međuobrok, u prosjeku su primijetile veće smanjenje veličine i intenziteta bora na svojoj koži.

Šipak

Šipak je voće bogato antioksidansima koje se povezuje sa smanjenjem čimbenika rizika od srčanih bolesti, poboljšanjem zdravlja mozga i kognitivnih sposobnosti te pomaže u zaštiti kože tijekom starenja.

- Ovo voće je bogato antioksidansima zvanim polifenoli, koji pomažu u zaštiti kože od UV oštećenja, smanjuju upalu i potiču proizvodnju kolagena, poboljšavajući teksturu i elastičnost kože - kaže Sabat.

Kurkuma

Bilo da s njom pripremate zlatnu kavu ili je koristite kao začin svom omiljenom jelu, kurkuma je superhrana koja se povezuje s dobrobitima protiv starenja.

Jedna studija objavljena u časopisu Molecules otkrila je pozitivne rezultate s korištenjem kurkume kao suplementa za sredovječne muškarce i žene u postmenopauzi, napominjući da nosi jaku zaštitu od oštećenja izazvanih oksidativnim stresom.

Sabat dodaje da kurkuma sadrži spoj zvan kurkumin, koji ima snažna protuupalna i antioksidativna svojstva, pomaže u zaštiti od bolesti povezanih sa starenjem i promiče opće zdravlje i dugovječnost.

Pistaccio

Slobodni radikali napadaju zdrave tjelesne stanice, a smatra se da to oštećenje pridonosi upali i nakupljanju oksidativnog stresa.

- Zajedno, to može ubrzati starenje na staničnoj razini, dok također igra temeljnu ulogu u promicanju kroničnih zdravstvenih stanja, uključujući bolesti srca i rak. Zdravstveni radnici preporučuju hranu bogatu antioksidansima kako bi zaštitili zdrave stanice od oštećenja slobodnih radikala u tijelu - kaže Manaker.

Manaker kaže da su pistacije jedna od namirnica za koje se zna da pomažu u borbi protiv ovih slobodnih radikala zahvaljujući svojim antioksidativnim sposobnostima.

Studija koju je provelo Sveučilište Cornell, objavljena u časopisu Nutrients, otkrila je da pistacije imaju visoku antioksidacijsku sposobnost, s antioksidativnim kapacitetom pistacija koji se može usporediti s popularnom hranom koja sadrži antioksidanse, uključujući borovnice, šipak...

Podaci pokazuju da jedenje samo šake pistacija kao dio redovite prehrane može pozitivno utjecati na starenje stanica i dugovječnost među onima koji su u preddijabetesu. A pistacije također sadrže lutein, antioksidans karotenoid koji pomaže u održavanju zdravlja očiju.

Losos

Još jedna prekrasna superhrana koja usporava proces starenja je losos, kao i mnoge druge vrste masne ribe.

- Losos je izvrstan izvor nemasnih proteina, nutrijenta važnog za održavanje mišićne mase, a posebno je važan za starije odrasle osobe. Također je bogat omega-3 masnim kiselinama koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti - kaže Young.

Studija objavljena u časopisu Neurology otkrila je da su oni u 40-im i 50-im godinama, čija su crvena krvna zrnca sadržavala više razine omega-3 masnih kiselina, imali bolje kognitivno funkcioniranje i ukupnu strukturu mozga od onih koji su imali niži udio omega-3 masnih kiselina.

Rajčice

Rajčice su važna superhrana koja pomaže u usporavanju starenja. Određena crvena hrana, poput rajčice, sadrži antioksidans likopen, koji se bori protiv slobodnih radikala koji dolaze sa starenjem.

Likopen, biljni spoj koji se također nalazi u lubenici i ružičastom grejpu, poznat je po svojim brojnim zdravstvenim prednostima.

Uz borbu protiv slobodnih radikala, utvrđeno je da visok unos likopena pomaže u snižavanju kolesterola, poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava i smanjuje rizik od srčanih bolesti, pomaže u smanjenju rizika od moždanog udara, pa čak i pomaže u smanjenju rizika od raka prostate kod muškaraca.

A uz sve te dobrobiti protiv bolesti povezanih sa starenjem, poznato je da likopen pomaže u smanjenju fotooštećenja kože, piše msn.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 155

VIDEO

Slabe točke znakova Zodijaka: Blizanci ne brinu o sebi, Lav ne zna reći 'ne', Ribe su depresivne
NESAVRŠENOSTI PO ZODIJAKU

Slabe točke znakova Zodijaka: Blizanci ne brinu o sebi, Lav ne zna reći 'ne', Ribe su depresivne

Bikovi su vrlo jaki pojedinci, iako u skloni pretjeranoj zabrinutosti. Tijekom života znaju imati dosta problema sa grlom, vratom i štitnjačom. Blizanci su uvijek u pokretu i slabo brinu o zdravlju