Prokulica ili kelj pupčar vrhunsko je povrće koje obiluje hranjivim tvarima, a ako ih ukomponirate sa mesnim okruglicama dobit ćete ukusan i zdrav obrok koji ćete sigurno uvrstiti u svoj tjedni meni
Super zdravi obrok: Pripremite prokulice s mesnim okruglicama
Ovaj obrok idealan je za cijelu četveročlanu obitelj, a priprema će trajati oko sat vremena.
Sastojci:
600 g prokulica, 2 luka, 1 češanj češnjaka, 1 limenka kukuruza (oko 300 g), 1 limenka bijeloga graha (oko 400 g), 400 g mrkve, 2 žlice ulja, 500 g miješanog mljevenog mesa, sol i papar, 300 ml povrtnog temeljca, 1 grančica majčine dušice, 1 manja limenka rajčica (oko 400 g)
Priprema:
Prokulice operite, očistite, uklonite im vanjske listove, zarežite ih s donje strane i kuhajte 15-ak minuta u slanoj vodi. Luk i češnjak oljuštite. Luk narežite na ploške, a češnjak nasjeckajte. Kukuruz i grah stavite u cjedilo da se dobro ocijede. Mrkvu očistite, ogulite i narežite na ploške. U loncu zagrijte žlicu ulja te propirjajte luk i češnjak.
Potom to dodajte mljevenome mesu. Posolite, popaprite, oblikujte okruglice te ih popržite na preostalom ulju sa svih strana. Dodajte temeljac, majčinu dušicu, mrkvu i usitnjene rajčice sa sokom pa kuhajte na umjerenoj vatri 10-ak minuta. Prokulice dobro ocijedite. Zatim ih, s kukuruzom i grahom, stavite u lonac i promiješajte. Sve sastojke kuhajte još otprilike pet minuta. Još jednom dobro začinite i po želji ukrasite začinskim biljem. Odličan dodatak ovom jelu je baguette s češnjakom.