Napravite domaću paštetu od tune koja najbolje paše s tostiranim baguetteom. Nećete pogriješiti ni s mini tortiljama niti okruglicama od tijesta punjenima raznim nadjevima
Super hrana za doček: Mini zalogaji u novogodišnjoj noći
Sutra se pripremamo za doček Nove godine. Ako ste domaćin tuluma, danas je idealan dan da stignete sve pripremiti kako bi gosti uživali u dobroj atmosferi, hrani i piću. Budući da je svima dosta velikih količina mesa i priloga, idealna hrana za novogodišnji tulum su mali zalogaji, odnosno finger food. Praktično je, malo, a opet dovoljno da vas šampanjac ne udari previše u glavu. Prije svega, ne zaboravite na finu hladnu platu. Izaberite nekoliko vrsta sira i suhomesnatih narezaka. Sir u kockicama idealan je za one koji piju vino. Pršut, kulen i šunku slažite uz vanjske rubove. Sir ide u sredinu, kao i kiseli krastavci. Sve pospite orasima i dodajte nekoliko cherry rajčica. U sredinu možete staviti i neki umak u posudi.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Ono što je brzo gotovo, a fino je, su salate. Napravite hladnu salatu s tunom i tjesteninom, a s francuskom za Novu godinu nema greške. Napravite fine namaze poput sira i vrhnja s crvenom tucanom paprikom ili finu domaću paštetu od tune koja najbolje paše s tostiranim francuskim baguetteom. Ono u čemu će svi naprosto uživati je fina od sira, pekan oraha, vlasca i brusnica koja se maže na kruh.
Trebat će vam 200 g pekan oraha, 100 g indijskih oraščića, 400 g krem sira, 50 g cheddar sira, 50 g sušenih brusnica, svježi vlasac i češnjak u prahu. Nasjeckajte pekan orahe, indijske oraščiće i sušene brusnice. Na lim istresite pekan orahe i indijske oraščiće te pecite u pećnici na 180°C oko 5 minuta. U zdjelu stavite krem sir pa dodajte naribani cheddar. Nasjeckajte sušene brusnice pa ubacite pola količine u sir te sve pospite češnjakom u prahu. Dodajte nasjeckani vlasac te na kraju pola količine pekan oraha i indijskih oraščića. Dobro promiješajte. Polovicu brusnica i oraha sačuvajte za kasnije. Sir stavite u foliju i oblikujte kuglu. Kuglu sira ohladite u frižideru pa uvaljajte u mješavinu preostalih oraščića, brusnica i vlasca.
Mali topli zalogaji u pripremi vam neće oduzeti previše vremena, a gosti će se, uz sve što smo nabrojili, osjećati sitima. Lisnate jastučiće s pršutom ili sirom te mini hrenovke ili taquitose možete pripremiti već od polugotovih sastojaka jer lisnato tijesto možete kupiti već gotovo. Ljubiteljima mesa možete poslužiti, npr., mini pite s mljevenim mesom, smotuljke s piletinom ili ljute tortice. Nećete pogriješiti ni s mini tortiljama niti okruglicama od tijesta punjenima raznim nadjevima.
Smotuljci s piletinom i fetom
Sastojci: luk, 2 češnja češnjaka, 2 žličice maslinova ulja, 2 pilećih prsa, 2 žličice đumbira, 1/4 žličice cimeta, žličica šafrana, 80 ml pilećeg temeljca, 100 g listova špinata, 50 g maslaca, 9 listova tijesta za savijače, 100 g fete, 60 g pečene paprike, žličica peršina
PRIPREMA: Zagrijte pola količine ulja u posudi i pirjajte piletinu nasjeckanu na kockice velike dva centimetra oko dvije, tri minute. Premjestite piletinu u zdjelu. Preostalo ulje zagrijte u tavi. Pirjajte luk pet minuta miješajući, dodajte češnjak i đumbir pa pirjajte minutu, dvije. Dodajte piletinu, cimet, prstohvat šafrana i temeljac. Zakuhajte pa smanjite vatru i kuhajte povremeno miješajući deset minuta. Dodajte špinat i kuhajte minutu. Ostavite pola sata da odstoji. Premažite kalupe maslacem. Tijesto stavite na čistu površinu, pa pokrijte prvo suhom, onda vlažnom kuhinjskom krpom kako se ne bi lijepilo. Premažite list tijesta maslacem, stavite drugi, opet premažite maslacem i opet ponovite isto. Narežite tijesto na trećine po dužini. Svaku trećinu prerežite na pola i napravite pravokutnike. Ponovite s ostalim tijestom, a na kraju biste trebali imati 12 pravokutnika. Stavite u kalupe po dva pravokutnika, nadjenite smjesom, fetom i paprikama, presavinite tijesto, premažite maslacem i pecite 30-35 minuta na 220˚C ili dok ne poprime zlatnu boju.
Kiflice s hrenovkama
Sastojci: 500 g pšeničnog brašna, 250 ml mlijeka, 1 dl suncokretova ulja, 1 suhi kvasac, 4 hrenovke, 1 jaje, sol
PRIPREMA: Umiješajte suhi kvasac u mlako mlijeko i ostavite sa strane 5 minuta. U zdjeli pomiješajte brašno, žličicu soli, mlijeko s kvascem i ulje. Zamijesite tijesto i ostavite pola sata da se diže. Tijesto razvaljajte na tanko i izrežite ga na trakice. Hrenovke izrežite na manje komade (ovisi o veličini kiflica). Oko svakog komada hrenovke omotajte trakicu tijesta. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje i na njega poslažite kiflice. Premažite ih razmućenim jajetom i posolite. Pecite kiflice oko 20 minuta na 180°C.
Taquitos
Sastojci: 20 tortilja, šalica crvenoga graha, šalica natrgane pečene piletine, 2 šalice naribanog sira, suncokretovo ulje
PRIPREMA: Prepolovite tortilje, svaku napunite piletinom, grahom i sirom te ih zamotajte. Osigurajte ih čačkalicom kako se ne bi rastvarale. U velikoj posudi zagrijte ulje za prženje. Kad dostigne temperaturu od 190 stupnjeva, ubacite taquitos i pecite ih otprilike dvije minute. Nemojte ih peći previše odjednom jer ih nećete stići na vrijeme izvaditi i dio bi vam mogao izgorjeti. Prebacite taquitos na papirnati ubrus i maknite čačkalice kad se ohlade. Poslužite uz ljuti umak.
Rolice od palačinki i lososa
Sastojci:
Za pripremu palačinki trebat će vam: 10 žlica brašna, mlijeko, 50 ml mineralne vode, sol, 1 žličica kurkume, 2 jaja.
Za nadjev: 300 g krem sira, svježi vlasac ili kopar, svježe mljeveni papar, 350 g dimljenog lososa, 1 limun
PRIPREMA: Pomiješajte brašno s jajima i začinima te dodajte mineralnu vodu i mlijeko. Miješajte sve dok ne dobijete smjesu za palačinke. Ostavite da stoji sat vremena pa ispecite palačinke. Pomiješajte krem sir sa sokom od polovice limuna, nasjeckanim vlascem ili koprom i paprom. Premažite palačinke. Dodajte dimljeni losos i zarolajte. Stavite u hladnjak do posluživanja, a prije posluživanja palačinke nasjeckajte na kolutiće.
Mini pizze u kalupima za muffine
Sastojci: 1 i pol šalica umaka od rajčice, naribani parmezan, prstohvat papra, prstohvat soli, 1 žličica sitno nasjeckane crvene papričice, prstohvat origana, naribana mozzarella, suha pikantna salama, tortilje
PRIPREMA: Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Nauljite kalupe od muffina. Izrežite krugove od tortilja i stavite ih u kalupe. Dodajte umak od rajčice na svaki, pospite mozzarellom i željenom salamom. Pecite 10-12 minuta i poslužite.