Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Street food diljem svijeta: 30 najpopularnijih brzih jela koja se jedu od Japana do Meksika

Street food diljem svijeta: 30 najpopularnijih brzih jela koja se jedu od Japana do Meksika

Nude se na tržnicama, festivalima... Predlažemo vam da se tijekom putovanja svakako zaustavite se na lokalnim street food štandovima i kušate tradicionalne delicije

VIDEO

Na ovom popisu ćete pronaći slane i slatke delicije koje su vrlo popularne u pojedinim državama svijeta i turisti ih svakako žele probati. Ukoliko vam neko jelo zapne za oko, potražite recept na internetu i počastite obitelj nečim novim.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Pokretanje videa...

00:55

1. Tacosi (Meksiko)

Tacosi su dobili inspiraciju od načina izrade eksploziva u 18. stoljeću. Ova tortilja punjena mesom, sirom i vrućim umacima je svjetski najpopularniji street food.

2. Cheeseburger (Sjedinjene Američke Države)

U početku, cheeseburgeri nisu bili dobro prihvaćeni. Mnogi su tvrdili da sir odvlači okus od mesa. No sada je u top tri najpopularnijih street fooda na svijetu.

3. Yakitori (Japan)

Yakitori se sastoji od komada piletine na ražnju koji se naziva Kushi koji može biti izrađen od čelika ili bambusa. Ovo jelo je tradicionalno bilo pečeno na drvenom ugljenu.

4. Roti (Indija)

Roti se kuha na tavi koji je važan alat u Indijskoj kuhinji. Sastavljen je od integralnog brašna kao vrsta beskvasnog kruha.

5. Baozi (Kina)

Neki ovu poslasticu zovu Bao. Rađena od kuhanog peciva na pari od mesa i povrća, ali ima i slatkih opcija.

6. Nachosi (Meksiko)

Nachosi su vrlo popularna grickalica diljem svijeta. Sastoji se od tortilja čipsa s otopljenim sirom i jalapeñosom.

7. Pho (Vijetnam)

Ovo je posebno tradicionalno vijetnamsko jelo. Recept ovisi o uključivanju ​​vrlo jednostavnih ili složenijih sastojka.

8. Burrito (Meksiko)

Ideja burritosa je završila u obliku otvorene tortilje u kojoj se doda meso, grah, avokado, riža, paprika. Podrijetlo ovog popularnog jela dolazi iz 19 stoljeća.

9. Tamal (Meksiko)

Tamal je umotan u ljuske kukuruza ili banane i kuhan na pari. Punjenje ovog Meksičkog jela može biti slatko ili slano. Tradicionalno je posluženo Atolom ili toplim napitkom koje je također napravljeno od kukuruza.

Novi street food restoran: Iz zvučnika Azra, iz kuhinje Azija
Novi street food restoran: Iz zvučnika Azra, iz kuhinje Azija

10. Fajita (Sjedinjene Američke Države)

Ovo izvrsno jelo se sastoji od variva od mariniranog i pečenog mesa posluženog uz pšenične tortilje. Mnogi misle da je ovo jelo podrijetlom iz Meksika no prvo je bilo napravljeno u Teksas-u.

11. Fish and Chips (Engleska)

Fish and Chips jedno je od najpoznatijih engleskih jela. Napravljeno od filea bijele ribe i pomfrita. Može se poslužiti s octom, curry umakom, kečapom ili smeđim umakom.

12. Pad Thai (Tajland)

Pad Thai je poznato jelo u tajlandskoj tradiciji. Slano je prženo s rižinim rezancima, tofuom, sušenim škampima, grahom i jajima no ponekad se radi i s govedinom, piletinom i svinjetinom.

13. Yakissoba (Japan)

Yakissoba je vrsta prženih rezanaca s raznim mesom i povrćem. Ovo jelo je poznato i obožavano svugdje oko svijeta.

14. Churros (Španjolska)

Ovi neodoljivi slatkiši su obavezni za probati. Churros-i su duguljasti i hrskavi a najviše ih vole oni koji uživaju u slatkim poslasticama.

15. Dondurma (Turska)

Ovaj gusti i gumasti sladoled je jedan od najboljih sladoleda. Teže se topi zbog posebnih sastojka kao što su Arapska guma i salep uz redovite sastojke mlijeka i šećera.

16. Miso juha (Japan)

Ova poznata juha se služi diljem svijeta. Miso juha se sastoji od sojinih zrna, juhe dashi, miso paste i raznih dodataka kao što su alge i tofu.

17. Jeon (Korea)

Jeon se najčešće poslužuje kao predjelo, prilog ili kao međuobrok. Ova vrsta korejske palačinke su tradicionalno slane, no mogu se naći i slatke verzije.

Na tragu 'street fooda' iz Indije: Zdrava salata s klicama mungo graha i umakom od - datulja
Na tragu 'street fooda' iz Indije: Zdrava salata s klicama mungo graha i umakom od - datulja

18. Satay (Indonezija)

Ovo tradicionalno jelo sadrži se od mesnog ražnja koji se poslužuje s posebnim umakom. Sva vrsta mesa se mogu ispeći u ovom jelu.

19. Gyros (Grčka)

Posluženo uz kruh i povrće poput rajčice, luka, zelene salate i krastavca ovaj gulaš mora se probati. Sastoji se od mesa kao što su svinjetine i piletine.

20. Tortas (Meksiko)

Tortas se prevodi kao torte ili pite. U Meksiku rade pite od poznatih meksičkih sastojaka kao što su grah, šunka, jalapeños, sir i avokado kuhano na dvije glavne vrste kruha.

21. Tteokbokki (Južna Koreja)

Tteokbokki je rađen od  od debelih rižinih rezanaca, umaka od slatke crvene paprike i komadića ribe. Ovo jelo se smatra jednim od glavnih Korejskih jela.

22. Falafel (Izrael)

Ako niste ljubitelj mesa ovi Falafeli su za vas. Napravljeni od slanutka, neki smatraju da su podrijetlom iz Egipta, Libanona i Palestine.

23. Shaobing (Kina)

Shaobing je poznata grickalica u Kini. Nalikuje na somun podijeljen na nekoliko slojeva, namazan, iznutra prekriven pastom od sezama i sjemenkama sezama.

24. Köfte (Turska)

Köfte su mesne okruglice bogate posebnim začinima koje znaju pripremiti i kao ražnjiće.

25. Karaage (Japan)

Japan ima tradiciju sa street food-om i ova poslastica nije za promaknuti. Karaage je tehnika kuhanja u kojoj se razne namirnice premažu škrobom arrowroota te se prže. Mnogi ovo jelo povezuju s piletinom.

Tijelo vam pokazuje da ne jedete dosta povrća, evo kako
Tijelo vam pokazuje da ne jedete dosta povrća, evo kako

26. Gyūdon (Japan)

Ova ukusna porcija iz Japana je izvrsna i jeftina. Napravljeno s mesom i lukom i posluženo preko zdjele riže jedna je od popularnijih jela u Japanu.

27. Souvlaki (Grčka)

Ovaj grčki specijalitet je nađen samo u malim restoranima. Priprema se s pečenim malim kockicama svinjetine, piletine ili janjetine na ražnju.

28. Bánh mì (Vijetnam)

Ovaj vijetnamski street food je razvijen tijekom kolonijalnog razdoblja. Bánh mì je baget punjen mesom, začinima, povrćem i prostor za eksperimentiranje je beskonačan.

29. Poutine (Kanada)

Kanadski pomfrit, Poutine, su hrskavi i poslužuju ih s gustim smeđim umakom i komadićima mekanog i kremastog sira.

Danas naručite burger ili pizzu
Danas naručite burger ili pizzu

30. Negima yakitori (Japan)

Ova poslastica se radi tako da se na ražnjiće stavi narezani pileći batci ili prsa s komadićima vlasca. Umočen je u gusti i slatki sojin umak, poznat kao tara. piše msn

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 22

VIDEO

Mama hajdukovca: Nisam znala da mi je u licu lososova sperma. Baš me briga, meni je pomogla
HRVATICE LUDE ZA TRETMANOM

Mama hajdukovca: Nisam znala da mi je u licu lososova sperma. Baš me briga, meni je pomogla

Tretmani pomlađivanja spermom lososa, za kojim su lude mnoge Hrvatice, mogući su i u Hrvatskoj, a njime je zadovoljna i bivša Miss Universe Renata Lovrinčević Buljan