Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Što raditi i što ne raditi s kožom nakon 25. godine za lijepi ten

Što raditi i što ne raditi s kožom nakon 25. godine za lijepi ten

Dok se mlađa koža obnavlja svakih 28 dana, s godinama se taj proces usporava, što dovodi do nakupljanja mrtvih stanica i tamnijeg tena. Evo kako usporiti proces starenja

VIDEO

S vremenom koža prolazi kroz važne promjene koje postaju vidljive oko 25. godine života. Glavna promjena je smanjenje proizvodnje kolagena, ključnog proteina odgovornog za elastičnost i čvrstoću kože. Smanjenje kolagena, otprilike 1% godišnje, rezultira pojavom finih linija i bora, a koža gubi čvrstoću i gipkost.

Dio tih promjena je i smanjenje sposobnosti kože da zadrži vlagu, a sve usred sve manje koncentracije hijaluronske kiseline, prirodne molekule koja veže vodu. Posljedica toga je suha koža slabijeg sjaja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kozmetičarka Zdenka Mihelj o dnevnim i noćnim kremama 01:54

Još jedna važna promjena nakon 25. godine života je usporavanje stanične obnove. Naime, dok se mlađa koža obnavlja svakih 28 dana, s godinama se taj proces usporava, što dovodi do nakupljanja mrtvih stanica i tamnijeg tena. Održavanje hidratacije, poticanje proizvodnje kolagena i podržavanje stanične obnove ključno je za očuvanje mladolikog izgleda nakon 25. godine.

Preporučeni postupci za njegu kože nakon 25. godine

Rutina čišćenja

Poštivanje pravilne rutine čišćenja kože je ključno. Preporučuje se korištenje nježnog sredstva za čišćenje dva puta dnevno kako bi se uklonila prljavština i šminka, a da se pritom ne naruši prirodna barijera vlage. Hidratantni sastojci poput hijaluronske kiseline ili glicerina pomažu održati kožu hidratiziranom.

Razlozi zašto ti se kosa stanjuje i sijedi, a nije samo starenje...
Razlozi zašto ti se kosa stanjuje i sijedi, a nije samo starenje...

Zaštita od sunca

Svakodnevna uporaba kreme za sunčanje sa SPF-om 30 ili više pomaže u zaštiti od preranog starenja i oštećenja kože. Idealno je  korištenje nekomedogenih formula koje neće zatvoriti pore.

Hidratacija

Korištenje hidratantne kreme koja sadrži ceramide ili niacinamid može ojačati zaštitnu funkciju kože i održati hidrataciju. Također, upotreba ovlaživača zraka u suhim prostorima može pomoći u sprječavanju gubitka vlage.

Prevencija starenja

Uvođenje retinoida ili peptida u noćnu njegu pomaže u poticanju proizvodnje kolagena i smanjenju finih linija i bora. Preporučuje se postupno povećavanje koncentracije kako bi se izbjegla iritacija.

Njega oko očiju

Koristite hidratantne kreme ili serume za područje oko očiju s hijaluronskom kiselinom ili peptidima kako biste smanjili pojavu podočnjaka i natečenosti.

Piling

Redoviti, nježni piling, dva do tri puta tjedno, pomaže ukloniti mrtve stanice kože i otkriti svježiji ten. Za to je dobro koristiti kemijske pilinge s AHA ili BHA kiselinama, uz obaveznu zaštitu od sunca nakon tretmana.

Zdravi stil života

Zdrava prehrana, bogata voćem, povrćem i omega-3 masnim kiselinama, uz dovoljno hidratacije, pridonosi zdravlju kože. Redovita tjelovježba, kvalitetan san i smanjenje stresa dodatno daju blistav izgled kože.

Postupci koje treba izbjegavati nakon 25. godine

Pretjerani piling - ovo može izazvati iritaciju i oslabiti zaštitnu barijeru kože. Ograničite piling na nekoliko puta tjedno.

Suzana Mančić (67) oduševila je figurom na plaži: 'Vaša ljepota nikad neće postati obična...'
Suzana Mančić (67) oduševila je figurom na plaži: 'Vaša ljepota nikad neće postati obična...'

Ne korištenje zaštite od sunca - zanemarivanje kreme za sunčanje povećava rizik od preranog starenja i raka kože. Svakodnevna zaštita je neophodna, čak i u danima kad je oblačno.

Stiskanje prištića - ovo može dovesti do infekcija i ožiljaka. Umjesto toga, koristite tretmane s benzoil peroksidom ili salicilnom kiselinom, koji će isušiti prištić bez da ostavi ožiljak.

Korištenje agresivnih proizvoda - proizvodi s alkoholom, mirisima ili sulfatima mogu isušiti kožu i izazvati iritaciju. Preporučuje se uporaba blagih, nježnih proizvoda.

Spavanje sa šminkom - ostaviti šminku tijekom noći može začepiti pore i dovesti do upala. Prije spavanja uvijek treba temeljito očistiti kožu.

Zanemarivanje hidratacije - nedovoljna hidratacija može izazvati suhoću i perutanje kože. Redovita upotreba hidratantne kreme je ključna.

Zanemarivanje znakova problema s kožom - ako se primijete promjene na madežima ili koži, važno je odmah konzultirati dermatologa kako bi se spriječile ozbiljnije komplikacije.

Omekšajte kožu kod kuće nakon nakon mora pilingom i uljem
Omekšajte kožu kod kuće nakon nakon mora pilingom i uljem

Nakon 25. godine treba usvojiti nove rituale, odnosno dosljednu rutinu čišćenja, zaštitu od sunca, pravilnu hidrataciju i preventivne mjere. Izbjegavanje štetnih navika i redovita briga o zdravlju kože pomoći će u očuvanju njezine vitalnosti i elastičnosti. Iako su promjene dio života, moguće je smanjiti njihov utjecaj, odnosno usporiti ih kako bi koža što duže bila lijepa i mladolika, piše msn.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso
PRIPREMITE GA KAO CHEF

Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso

Pripremanje mesa delikatan je posao. Srećom, postoji nekoliko kulinarskih savjeta i pravila kako bi vaš komad bio savršeno ukusan. Transformirajte vaš obrok u neodoljiv zalogaj