Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Splitski festival mediteranske kuhinje okupio je više od 40 chefova iz deset zemalja

Splitski festival mediteranske kuhinje okupio je više od 40 chefova iz deset zemalja

Ove godine na festivalu sudjeluju chefovi iz deset zemalja, a građani će njihove kreacije moći kušati u 22 splitska restorana. U svakome od njih strani kuhari će pripremati večere

U novootvorenom splitskom hotelu Ambasador u srijedu je otvoreno 10. izdanje prestižnog festivala mediteranske kuhinje u Hrvatskoj Taste the Mediterranean (TTM), koji okuplja više od 40 vrhunskih stranih i hrvatskih chefova mediteranske kuhinje.

POGLEDAJTE VIDEO o zdravoj prehrani:

Pokretanje videa...

Zdrava hrana 01:52

Ove godine na festivalu sudjeluju chefovi iz deset zemalja, a građani će njihove kreacije moći kušati u 22 splitska restorana. U svakome od njih strani kuhari će pripremati večere, rekla je na otvaranju direktorica festivala Ingrid Badurina Danielsson.

Uz večere u najboljim splitskim restoranima, tijekom festivala uz ostalo će se održavati španjolski dani, radionice "Hranom protiv bolesti" i "Začini i mirisi", natjecanja mladih kuharskih pripravnika, vinske degustacije i izlet na Brač gdje će sudionici, gosti i novinari moći pratiti masterclass.

Festival će trajati do 9. listopada.

Gradonačelnik Ivica Puljak kaže da je festival lijepa stvar za građane jer je postao tradicija, a ujedno je i otvaranje mjeseca gastronomije kroz koji se Split želi pozicionirati kao centar gastronomije.

Zahvalio je organizatorima "što su deset godina razvijali festival i svake ga godine činili boljim, što pokazuje koliko je Splitu važan turizam, ali i gastronomija". Pozvao je sugrađane da sudjeluju u festivalu i mjesecu gastronomije i tako osjete kako se važan dio turističke industrije i gastronomije razvija u Splitu.

- Predvidjeli smo i edukaciju koju će održavati chefovi. Svi su oduševljeni Splitom i dalmatinska im je hrana bila otkriće što znači da moramo i dalje raditi na promociji da bi ljudi to znali - kazala je Badurina Danielsson.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina je rekao da zahvaljujući takvim manifestacijama koje su jedinstvene i imaju značajan odjek na emitivnim tržištima, brendiramo i pozicioniramo Split, Dalmaciju i Hrvatsku kao cjelogodišnju turističku destinaciju, ali i kao destinaciju koja je prepoznata u enogastronomiji.

Kralj začina može se koristiti i u desertima, a uz to što je ljekovit pomaže i kod nadutosti
Kralj začina može se koristiti i u desertima, a uz to što je ljekovit pomaže i kod nadutosti

- Taj turistički proizvod, odnosno posebni oblik turizma rezultira jako pozitivnim učincima lokalnog gospodarstva i ekonomije, a time postižemo da turizam nije sam po sebi dovoljan nego na sebe vuče poljoprivredu, proizvodnju, preradu i ostalo. Zahvaljujući ovakvim događanjima upravo to radimo - izjavio je Glavina.

Dodao je da je enogastronomija prepoznata kao jedan od deset ključnih turističkih proizvoda i u novoj strategiji razvoja održivog turizma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Dnevni horoskop za srijedu 25. prosinca: Ovna će oduševiti dar ispod bora, Jarac je pun ljubavi
PROGNOZA ZA BOŽIĆ

Dnevni horoskop za srijedu 25. prosinca: Ovna će oduševiti dar ispod bora, Jarac je pun ljubavi

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 23. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Spremate li puricu pogrešno?
SUPER TRIK

Spremate li puricu pogrešno?

Jedna greška može dovesti do suhog, bezukusnog ili, što je još gore, nedovoljno pečenog mesa. Provjerite savjete majstorice kuhinje i pripremite adventski ručak kojemu će se svi diviti
Ovo su najsigurnija sjedala u zrakoplovu - imate najveće šanse za preživljavanje
IZABERITE MJESTO SAMI

Ovo su najsigurnija sjedala u zrakoplovu - imate najveće šanse za preživljavanje

Ako nešto pođe po zlu u zadnjem dijelu zrakoplova, putnici u prednjem dijelu će imati više šanse za preživljavanje, ukoliko zrakoplov ne padne na zemlju s velike visine, raspadne se i zapali