Lovor je bogat vitaminima, folnom kiselinom i mineralima kao što su kalcij, željezo, magnezij, kalij, cink, selen i fosfor. On djeluje kao diuretik, a pomaže i kod iskašljavanja te je dobar protiv nadutosti
Kralj začina može se koristiti i u desertima, a uz to što je ljekovit pomaže i kod nadutosti
Mirisni lovor dobro je poznat stoljećima, a njegovim su se lišćem, kao simbolom odlikovanja i pobjede, krunili pjesnici, sportaši i carevi u staroj Grčkoj i Rimu.
Pokretanje videa...
Vrlo je ljekovit, a njegovi listovi se koriste za aromatiziranje raznih jela. Uz listove, za začinjavanje jela ponekad se upotrebljavaju bobice, no znatno rjeđe. Inače, lovor je bogat vitaminima, folnom kiselinom i mineralima kao što su kalcij, željezo, magnezij, kalij, cink, selen i fosfor.
On djeluje kao diuretik, a pomaže i kod iskašljavanja te je dobar protiv nadutosti. Osim toga, ima brojna antioksidativna, antiseptička i protuupalna svojstva. Njegovi listovi koriste se u raznim juhama, varivima, jelima s mesom i ribom, a odlično se slažu i s povrćem te u nekim desertima.
Listovi se uglavnom upotrebljavaju cijeli, stavljaju se na početku kuhanja i uklanjaju prije posluživanja, a mogu se i zgnječiti ili samljeti kako bi jela dobila jači okus i aromu. Važno je imati na umu da je ovo jak začin te je dodavanje jednog svježeg ili dva suha lista sasvim dovoljna količina.