Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

Slasne jagode: Mirisne torte i slatki čips od kraljice voća

Slasne jagode: Mirisne torte i  slatki čips od kraljice voća
1

Jagode sušene u pećnici ili dehidratoru daju fantastičnu mirisnu aromu domaćim energetskim pločicama, kolačima i keksima, a sada im je sezona i ima ih najviše

VIDEO

Kako biste sačuvali jagode za cijelu godinu, pripremite domaće likere, rakije ili zdrave džemove bez štetnih aditiva. Prije zamrzavanja jagode očistite od peteljki, uvaljajte u šećer pa složite na pladanj s dovoljno razmaka između svake. Tako će sačuvati oblik za ukrašavanje slastica ili dekoriranje čaša za sokove i koktele. 

Kako jagode ne zriju nakon što su ubrane, uvijek odaberite one potpuno zrele. Usitnjenu voćnu kašu od jagoda pomiješanu s kuhanim šećernim sirupom, uvijek možete staviti u kalup za sladoled i smrznuti. Za mliječni okus umiješajte slatko vrhnje ili kokosovo mlijeko. 

Kako bi sačuvali okus jagoda cijelu godinu, narežite jagode na tanke ploške podjednake debljine. Posložite ih na papir za pečenje i stavite ga na rešetku u pećnici. Ostavite ih na 80°C nekoliko sati dok se ne osuše, ili se poslužite dehidratorom. 

Sušene komadiće možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi nekoliko mjeseci, te ih dodavati u kolače, kekse, sladolede, jogurte i u žitarice za doručak, ili pak od njih pripremite domaće energetske pločice. 

Sjeckane orašaste plodove i zobene pahuljice pomiješajte sa sušenim komadićima jagoda i otopljenom bijelom čokoladom. Izlijte smjesu na lim obložen prozirnom folijom, ostavite neka se stisne i režite na ploške. Od jagoda napravite i zdravi čips tako da ih narežete na tanke ploške, premažete šećernim sirupom i sušite šest sati na 60°C.  

Ne uspijete li iskoristiti jagode u vrijeme dozrijevanja, preradite ih u voćne sokove i sirupe. Očišćene jagode zgnječite i stavite u veliku staklenku. Na svaki kilogram jagoda dodajte 20 dag šećera. Ostavite poklopljeno na hladnome mjestu dva do tri dana, a nakon toga ih procijedite kroz gazu. Na svaku litru soka dodajte 80 g šećera, dobro promiješajte, te stavite u veću posudu s vrućom vodom i pasterizirajte sirup. 

Soku ili sirupu dodaje se osim šećera i limunska ili vinska kiselina koje ga čuvaju od kvarenja. Ukusne su i ukuhane u džem s vanilijom, sirupom bazge pa čak i chillijem. Imate li jagode u hladnjaku, jednostavno pripremite desert u zadnji čas - umočite ih u čokoladu otopljenu s malo maslaca i slatkog vrhnja pa posipate s mljevenim orašastim plodovima. 

Nekoliko zrnaca soli naglasit će čokoladni okus, a efektne su i složene na štapiće za ražnjiće s ananasom i bananama. Odlične su i umočene  u jogurt aromatiziran omiljenim likerom, ili pomiješan sa slatkim kremastim sirom,  te posipane hrskavim mljevenim keksima. 

Dreamstime

Kolač tisuću listića 

Sastojci:  

300 g zamrznutog lisnatog tijesta, litra mlijeka, 3 žumanjka, 125 g šećera. 50 g škrobnog brašna, žlica ruma, ekstrakt vanilije, šećer u prahu, listić želatine, 500 g jagoda 

Priprema: 

Lisnato tijesto razvaljajte, izrežite tri kore i izbockajte vilicom. Pecite oko 20 minuta na 180°C. Stavite mlijeko i vaniliju u posudu s debelim dnom i zagrijte. Istucite šećer i žumanjke. Dodajte škrobno brašno s malo hladnog mlijeka. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte miješajući, najprije trećinu vrućeg mlijeka, a zatim preostalo te pripremljenu želatinu. Kad zavrije, kuhajte kremu 20 sekundi. 

Površinu posipajte šećerom u prahu kako se ne bi stvorila korica. Prvu koru tijesta nadjenite polovicom kreme, složite jagode, prekrijte drugom, premažite ostatkom kreme i ostalim jagodama, te prekrijte trećom. Pospite šećerom.

Thinkstock

Čokoladna rolada s jagodama, vanilijom i tučenim vrhnjem

Sastojci:  

4 jaja, 1/3 šalice šećera, 50 g rastopljene čokolade, 1/2  žličice vanilin šećera, 1/4 šalice prosijanog brašna, 1/2 žličice praška za pecivo, prstohvat soli, 1 i 1/2  šalice gustog slatkog vrhnja, 2 žličice šećera, 1/2  žličice ekstrakta bourbona,  200 g jagoda

Priprema: 

Pjenjačom istucite jaja dok ne postanu pjenasta. Postupno dodavajte šećer i nastavite s miješanjem dok smjesa ne postane blijedožute boje poput limuna. Umiješajte otopljenu čokoladu, vaniliju i prosijano brašno koje ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo i solju. Obložite lim veličine 25X35 cm masnim papirom, a papir premažite maslacem. 

Izlijte smjesu na lim i rastanjite je ravnomjerno širokim nožem ili kuharskom lopaticom po cijeloj površini. Stavite u zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 15-tak minuta. Za to vrijeme ulupajte vrhnje, umiješajte šećer i bourbon, te na kraju lagano dodajte nasjeckane jagode. 

Pečeni kolač prebacite na čistu krpu posutu šećerom u prahu, brzo skinite papir, pa dok je tijesto još toplo, premažite ga pripremljenim vrhnjem i jagodama. Savijte roladu i posipajte šećerom u prahu. 

Dreamstime

Tortice od vanilije s jagodama

Sastojci: 

Za biskvit: 100 g maslaca, 100 g brašna, 100 g šećera, 2 jaja, žličica praška za pecivo, 2 žlice vode, a za kremu: 2 vrećice pudinga od vanilije, 6 žlica šećera, 6 dl mlijeka, 125 g maslaca, 2 žlice milerama, 500 g jagoda, 125 g šećera, žličica likera od jagoda, 4 do 5 žlica vode, 600 g bijele čokolade

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 180°C. Pjenasto izmiješajte jaja i šećer, pa dodajte maslac. Nastavite s miksanjem, pa na kraju umiješajte prosijano brašno s praškom za pecivo i malo vode. Kad dobijete glatku smjesu, izlijte je u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite ga oko 15 minuta dok ne dobije zlatno-žutu boju. 

Očistite jagode i manji dio narežite na ploškice. Drugi dio ostavite u komadu i kuhajte sa šećerom, malo vode i likerom od jagoda. Kuhajte dok jagode ne omekšaju, a sirup se malo zgusne. Okruglim manjim kalupom oblikujte tortice od pečenog biskvita. Za kremu skuhajte puding sa šećerom i mlijekom. Ohladite ga i dodajte mileram.

Izradite mikserom maslac, pa ga umiješajte u puding. Sve dobro izmiksajte. Premažite biskvit kremom, posložite jagode, pa opet sloj kreme, te stavite na vrh ohlađene jagode s preljevom. Ukrasite ribanom bijelom čokoladom.

Dreamstime

Torta od sira s jagodama

Sastojci:

3 žumanjka, 1/2 šalice mlijeka, 20 g želatine (2 omota), 3 žlice posnog kravljeg sira, žlica naribane limunove korice, 4 žlice limunova soka, žličica bademova ekstrakta, šalica gustog vrhnja,  3 bjelanjka, 2 šalice usitnjenih keksa, 1/2 šalice smeđeg šećera, 1/2 šalice rastopljenog maslaca, za preljev: 400 g jagoda, 200 g šećera, čaša vode

Priprema: 

Pjenjačom miješajte žumanjke dok se ne zgusnu i postanu svijetložuti. Dodajte mlijeko i pola šalice šećera te miješajte na pari desetak minuta dok se smjesa ne zgusne. Dodajte želatinu potopljenu u pola šalice hladne vode i miješajte dok se ne rastopi. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. 

Sir propasirajte električnim mikserom, a zatim dodajte jedno za drugim miješajući limunovu koricu i sok, ekstrakt badema, kremu od žumanjka, tučeno vrhnje i pjenu od bjelanjaka tučenu s preostalim šećerom. Pomiješajte zdrobljene kekse, žuti šećer i rastopljeni maslac, pa smjesom obložite dno i rubove okruglog kalupa na rasklapanje. Preko utisnute smjese od  keksa izlijte kremu i stavite tortu u hladnjak barem 4 sata. 

Prije posluživanja skinite kalup i poslužite tortu s preljevom od jagoda. Očistite i nasjeckajte dio jagoda, a dio ostavite u komadu. Skuhajte sirup od šećera i vode. Dodajte u njega cijele i komadiće jagoda, te kuhajte dvadesetak minuta.

Dreamstime

Liker, pire ili slatko

Poseban način konzerviranja voća u šećernom sirupu, gdje postoji mala mogućnost kvarenja jer se dodaje uglavnom ista količina šećera i voća je slatko. Pri kuhanju slatkog od jagoda ne kuhajte u velikim količinama kako bi voće zadržalo lijep oblik. 

Smrznuti se može i pire od jagoda. Za njega se najčešće koriste šumske jagode zbog arome. Pri odabiru birajte zdrave i čiste komade. Jagode se zgnječe i na kilogram jagoda dodaje 500 g šećera. Sve se dobro izmiješa, spremi u staklenke i sterilizira u vodenoj kupelji oko 35 minuta. Pire koristite za ukrašavanje slastica ili ubacite u smoothie. 

Pomiješate li 1,5 kg propasiranih jagoda s litrom voćne rakije, dobit ćete liker. Nakon što odstoji desetak dana, procijedite sok i pomiješajte ga s 2,5 dl šećernog sirupa. Ulijte liker u boce i dobro zatvorite. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 28

VIDEO

Što sat rođenja govori o vama?
OPIS KARAKTERA

Što sat rođenja govori o vama?

Osim što otkriva podznak u horoskopu, sat rođenja pomaže prepoznati specifične osobine. Proučite svoje vrijeme rođenja ili ono bliskih osoba i provjerite odgovaraju li opisi karaktera stvarnosti