Bakalar se savršeno slaže sa slanutkom i palentom. Prije kuhanja namačite ga najmanje 24 sata i nekoliko puta promijenite vodu pa ga potom izrežite na komade
Slasna strana posta: Saznajte kako pripremiti ukusan bakalar
Najtradicionalniji i najpoznatiji načini pripreme bakalara u nas su na brudet ili bakalar bianco te gregada od bakalara. Međutim, bakalar se dobro sljubljuje s raznim okusima i začinima te uz nekoliko dobrih recepata i savjeta možete pustiti mašti na volju. Najvažnije je ribu pripremiti za kuhanje. Namačite ga najmanje 24 sata i nekoliko puta promijenite vodu pa ga potom izrežite. Čak i nakon namakanja bakalar može opstati tvrđi. U tom slučaju komade ribe možete poširati oko pet minuta te dobro ocijediti i ohladiti prije prženja. Umjesto u vodi bakalar se može natopiti u mlijeku da bude još mekši. Tradicionalno jelo je i bakalar sa slanutkom. Recept je vrlo jednostavan - izrežite natopljeni bakalar na filete, uvaljajte ga u tijesto od vode i brašna, u koje ćete dodati još malo maslinova ulja, i pržite ih do zlatno-smeđe boje.
Možete napraviti i tzv. pastellu, u koju dodajte jaja i kvasac ako želite deblje tijesto. Pržene filete poslužite na “krevetu” od slanutka pirjanom u ulju te začinjenom češnjakom i ružmarinom. Slanutak treba potopiti u vodi nekoliko sati ili preko noći, a zatim ga kuhati u vodi polagano dok ne omekša, a možete upotrijebiti i konzervirani slanutak.
Bakalar alla napoletana
SASTOJCI: 3-4 komada natopljenog bakalara, brašno, 500 g pelata, 3 češnja češnjaka, svježi peršin, dl maslinova ulja, crne masline, 50 g kapara
Bakalar namočite, narežite na komade, uvaljajte u brašno pa pržite na zagrijanome maslinovu ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Na maslinovu ulju pirjajte češnjak i peršin, dodajte sjeckanu rajčicu, kapare i crne masline. Dodajte bakalar i polijevajte ga umakom. Možete nastaviti pirjati jelo nad štednjakom ili ga staviti u pećnicu na 200°C oko 10-15 minuta dok se umak ne reducira.
Bakalar bianco na crostinima od palente
SASTOJCI: 250 g bakalara (natopite 24 sata u vodi i očistite od kostiju), češanj češnjaka (sitno nasjeckajte), dl maslinova ulja, sol, papar, limun, lovorov list, peršin prema želji
Izrežite bakalar na filete i stavite u lonac za pirjanje. Pokrijte vodom pa pirjajte. Dodajte prstohvat soli, krišku, dvije limuna i lovorov list. Nastavite pirjati 20 minuta - dok ne omekša. Gotov bakalar usitnite drvenom žlicom pa dodajte češnjak i maslinovo ulje. Miješajte drvenom žlicom dok ne dobijete pastu s komadićima ribe. Ako vam se smjesa previše zgusne, možete dodati žlicu, dvije vode. Pospite nasjeckanim peršinom. Za crostine skuhajte palentu, izlijte u lim tanki sloj pa pustite da se ohladi. Kad smjesa otvrdne, izrežite na pravokutnike. Pržite ih na tavi bez ulja pa pospite gorgonzolom.
Bakalar na sicilijanski način
SASTOJCI: 1,2 kg bakalara, šalica maslinova ulja, luk, 2 češnja češnjaka, šalica peršina, 500 g oguljenih i nasjeckanih rajčica, 2 žlice koncentrata od rajčice, brašno, 1/2 šalice kapara, 1/2 šalice grožđica, 1/2 šalice pinjola, šalica bijelog vina, 1/2 šalice crnih maslina
Izrežite bakalar na komade i ostavite da se osuši. U posudi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk, češnjak i peršin pa pirjajte. Dodajte rajčice, koncentrat i začine. Obložite bakalar brašnom i pržite u vrućem ulju. Složite bakalar u lonac s kaparima, grožđicama i pinjolima pa ulijte 1/2 šalice vina. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu 30-45 minuta. Dodajte ostatak vina i maslina te kuhajte još 15-30 min. Pospite bosiljkom ili pinjolima i poslužite s nasjeckanim čilijem i maslinovim uljem.