Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Savjeti za kupovinu, pripremu i brzo guljenje kestena - volite li više hrskavo pečene ili kuhane?

Savjeti za kupovinu, pripremu i brzo guljenje kestena - volite li više hrskavo pečene ili kuhane?

Kestene je najbolje odmah pripremati dok su svježi, ali mogu stajati na hladnom mjestu otprilike dva tjedna. Postoji nekoliko načina pripreme kestena, ovisno kako tko voli

Najbolji su veći plodovi koji imaju sjajnu koru, suhi su i teški. Ukoliko na kori vidite rupice, takve kestene ne kupujte. Kestene možete pripremiti na više načina, ovisno kako ih najradije jedete - pečene ili kuhane.

POGLEDAJTE VIDEO kako se hrani Meghan Markle:

Pokretanje videa...

Meghan Markle 01:19

Ispecite ih na roštilju

Ovako pripremljeni kesteni su najslasniji. Razrežite ih kao da ih pripremate u pećnici pa ih poslažite na aluminijsku foliju na kojoj ste najprije napravili rupice. To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne rastvore i dobiju lijepu boju. 

Priprema u tavi

Bilo bi to dobro raditi u tavi s rupicama, ali ako je nemate, poslužit će i klasična. Najprije im zarežite koru u križ, a nakon stavljanja u tavu ih pokrijte i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kesteni će dobiti boju.  

Kesteni na neuobičajeni način: Kao prilog, u finoj piti ili kruhu
Kesteni na neuobičajeni način: Kao prilog, u finoj piti ili kruhu

Odlični su i u pećnici

Kod pripreme u pećnici kestene prerežite, potom ih poškropite vodom. Pećnica neka bude zagrijana na najjače, a bilo bi savršeno da imate protvan s rupicama. Gotovi su, ovisno o veličini, za otprilike 10 do 20 minuta. 

Fresh chestnuts in the basket

Možete ih i skuhati klasično

Plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitniji kesteni se kuhaju oko pola sata, a krupniji - maroni - do sat vremena.

Ili u mikrovalnoj

Kestene morate razrezati, staviti u posudu s vodom, prekriti papirnatim ubrusom i staviti u mikrovalnu na oko dvije minute, ovisno koliko su veliki. Ako nakon dvije minute nisu gotovi, produžite kuhanje na još minutu pa provjerite.

Ispecite sjemenke bundeve i uživajte u jesenskoj grickalici
Ispecite sjemenke bundeve i uživajte u jesenskoj grickalici

Trik za lakše guljenje

Želite li da se kestenje nakon pečenja lakše i brže guli, stavite ga dok je još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoji nekoliko minuta. Ukoliko vam sirovo kestenje treba za pripremu nekog jela, a želite se riješiti kore, tada je najbolji način za to - mikrovalna.

Plodovi se prerežu kao kod pečenja u pećnici, isperu se vodom da bi dobili dodatnu vlagu i stave se u mikrovalnu na jednu minutu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 17
Kremasti zalogaji od palente
RECEPT DANA

Kremasti zalogaji od palente

Kad se palenta ohladi, čašom je izrežite u krugove. Zagrijte maslinovo ulje u tavi. U vruće ulje dodajte kolačiće od palente i pržite ih dok ne postanu hrskavi, dvije minute po strani
Dnevni horoskop za nedjelju 17. studenog: Rak sve analizira, a Bik ima prevelike troškove
ŠTO VAS ČEKA?

Dnevni horoskop za nedjelju 17. studenog: Rak sve analizira, a Bik ima prevelike troškove

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 17. studenog i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje