![Ispecite sjemenke bundeve i uživajte u jesenskoj grickalici](https://img.24sata.hr/apI5gRjKdNHHmKa0KD-xc7GtLws=/414x267/smart/media/images/2018-02/dreamstime_xl_33569484.jpg)
Prednost kod ovih sjemenki je to što su jako hranjive. Nevjerojatan su izvor masnoća zdravih za srce, vitamina K, fosfora, mangana, magnezija, željeza, cinka i bakra
Lifestyle
Komentari 0Prednost kod ovih sjemenki je to što su jako hranjive. Nevjerojatan su izvor masnoća zdravih za srce, vitamina K, fosfora, mangana, magnezija, željeza, cinka i bakra
Ako ćete izdubiti bundevu za Noć vještica ili jednostavno imate višak bundeve koje treba iskoristiti, nemojte izostaviti sjemenke. One su hranjive, imaju blagi okus, ali su prefine i hrskave kada ih ispečete.
POGLEDAJTE VIDEO: Uzgojila 120 kg tešku bundevu
Pokretanje videa...
Theresa Mazza, bivša kuharica koja se bavi razvojem recepata za dijetetičare, naziva sjemenke bundeve 'nevjerojatnima' iz više razloga:
Bundeve i druge tikvice omogućile su ljudima da prežive oštre zime prije više tisuća godina, priča Mazzi. To je sve zahvaljujući debeloj kori i tome što se može čuvati duže vrijeme. I meso i sjemenke bundeve su jestivi, a pečenje sjemenki samo ih poboljšava te im daje blagu hrskavost i izvrstan okus.
- Uklanjanje sjemenki bundeve s bundeve bi trebalo biti neuredno! To je jednostavno zabavan dio čišćenja - kaže Mazza. Kako biste ublažili nered, upotrijebite novine ili plastični stolnjak koji možete baciti nakon što ste gotovi.
Mazza preporučuje da za početak izrežete rupu na vrhu bundeve. Izrežite ju kružnim pokretima oko stabljike te pazite da rupa bude dovoljno velika da u nju stane vaša ruka. Rukama ili metalnom žlicom izvadite sjemenke u zdjelu vode. Nakon što uklonite sve sjemenke, počnite nježno uklanjati pulpu iz sjemenki dok su još u zdjeli s vodom. Zatim isperite sjemenke u cjedilo.
Kao posljednji korak, 'položite sjemenke bundeve na veliku kuhinjsku krpu i pustite da se potpuno osuše prije pečenja', objašnjava Mazza. Kada osušite sjemenke bundeve one će hrskati i neće isparavati u pećnici.
Što će vam trebati za pripremu:
Sastojci:
Savjet: Što se tiče začina, eksperimentirajte s različitim profilima okusa. Ako želite slatke sjemenke, prelijte ih cimetom i šećerom. Ako pak želite slane, pospite ih solju, češnjakom i chilijem. Možete ih posuti i s malo sjemenki kima, korijandera i gorušice.
Sjemenke bundeve možete jesti cijele ili odvojiti vrijeme za ljuštenje. Iako ljuštenje zahtijeva više napora, neki ljudi radije uklanjaju ljusku jer njezina vlaknasta tekstura nije baš primamljiva.
- Pečene sjemenke bundeve mogu se nekoliko dana držati u hermetički zatvorenoj posudi ili u vrećici s patentnim zatvaračem. Za dulje vrijeme od toga stavite ih u hladnjak ili zamrzivač - preporučuje Mazza.
U zatvorenoj posudi sjemenke mogu izdržati do 3 dana. U hladnjaku mogu biti tjedan dana, a do 6 mjeseci se mogu držati u zamrzivaču, piše Insider.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+