Ovo starinsko jelo nekada su domaćice servirale uz razne vrste variva - uz kelj, slatki kupus, slatku repu... Jelo se i uz špinat, ali i bilo koju vrstu pečenog mesa
Savijača od krumpirovog tijesta posluživala se uz variva i meso
Ovaj odličan, a opet jednostavan recept, pronašli smo u 'Knjizi kuharstva' autorice Mire Vučetić koja je izdana 1995. godine u Zagrebu. U njezinom predgovoru stoji: 'Knjiga kuharstva stari je znalac naših domaćica, ali je ona ipak nova. Po svom sadržaju ostala je udžbenik i praktični savjetnik za suvremenu i zdravu prehranu, samo je prilagođena današnjim prilikama, u kojima zaposlenoj domaćici kuhanje danas nije lagani zadatak'.
POGLEDAJTE VIDEO Kako se radi kruh bez kvasca:
Pokretanje videa...
Osim mnoštva recepata u knjizi se nalaze i vrlo korisni savjeti koji olakšavaju pripremu jela - od mjernih jedinica 'po žlicama' i savjeta za korištenje određenih začina do dobre organizacije posla u kuhinji kako bi jelo bilo brže gotovo.
Tu su i nutritivne vrijednosti namirnica, idealan broj dnevnih kalorija po dobi, spolu i tjelesnoj težini. Na primjer, žena od 45 godina teška 58 kilograma i visoka 163 centimetra ne bi trebala pojesti više od 2200 kalorija dnevno.
Recept za savijaču od krumpira
Iz ove knjige smo izdvojili recept za savijaču od krumpira koja se posluživala uz meso i variva.
Sastojci za tijesto:
- 1/2 kg krumpira
- 10 g masti
- 200 g brašna
- 1 jaje
za punjenje:
- 80 g masti
- 50 g mrvica
Postupak: Od kuhanog krumpira, masti, jaja i brašna napravi se tijesto kao za valjuške. Zatim se tanko razvalja i premaže mrvicama isprženima na masti. Zarola se, stavi u ubrus i zaveže pa kuha u slanoj vodi 15 minuta.
Kasnije se izvadi iz ubrusa, nareže na ploške i posluži uz meso ili neko varivo.