![Savijača od krumpirovog tijesta posluživala se uz variva i meso](https://img.24sata.hr/qkGFY8ISha3r-PaFQVmMEusbUwE=/414x267/smart/media/images/2021-05/dreamstime-m-191331384_wenoQjj.jpg)
Ovo starinsko jelo nekada su domaćice servirale uz razne vrste variva - uz kelj, slatki kupus, slatku repu... Jelo se i uz špinat, ali i bilo koju vrstu pečenog mesa
Lifestyle
Komentari 1Ovo starinsko jelo nekada su domaćice servirale uz razne vrste variva - uz kelj, slatki kupus, slatku repu... Jelo se i uz špinat, ali i bilo koju vrstu pečenog mesa
Ovaj odličan, a opet jednostavan recept, pronašli smo u 'Knjizi kuharstva' autorice Mire Vučetić koja je izdana 1995. godine u Zagrebu. U njezinom predgovoru stoji: 'Knjiga kuharstva stari je znalac naših domaćica, ali je ona ipak nova. Po svom sadržaju ostala je udžbenik i praktični savjetnik za suvremenu i zdravu prehranu, samo je prilagođena današnjim prilikama, u kojima zaposlenoj domaćici kuhanje danas nije lagani zadatak'.
POGLEDAJTE VIDEO Kako se radi kruh bez kvasca:
Pokretanje videa...
Osim mnoštva recepata u knjizi se nalaze i vrlo korisni savjeti koji olakšavaju pripremu jela - od mjernih jedinica 'po žlicama' i savjeta za korištenje određenih začina do dobre organizacije posla u kuhinji kako bi jelo bilo brže gotovo.
Tu su i nutritivne vrijednosti namirnica, idealan broj dnevnih kalorija po dobi, spolu i tjelesnoj težini. Na primjer, žena od 45 godina teška 58 kilograma i visoka 163 centimetra ne bi trebala pojesti više od 2200 kalorija dnevno.
Iz ove knjige smo izdvojili recept za savijaču od krumpira koja se posluživala uz meso i variva.
Sastojci za tijesto:
za punjenje:
Postupak: Od kuhanog krumpira, masti, jaja i brašna napravi se tijesto kao za valjuške. Zatim se tanko razvalja i premaže mrvicama isprženima na masti. Zarola se, stavi u ubrus i zaveže pa kuha u slanoj vodi 15 minuta.
Kasnije se izvadi iz ubrusa, nareže na ploške i posluži uz meso ili neko varivo.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+