Kada se vani temperatura približava nuli, vrijeme je da se osim odjećom utoplimo i toplim napitcima. Za to su uvijek idealan izbor kuhano vino, punč ili već svima omiljeno alkoholno piće - džin
Recepti za tople napitke: Ove zime ugrijte se uz kuhano vino, kuhani džin ili ukusan punč
U nastavku pogledajte recepte za ova kuhana pića i napravite sebi i svojem društvu ugodni zimski mirisni ugođaj.
POGLEDAJTE VIDEO: Tajne uživanja u vinu
Pokretanje videa...
Kuhano crno vino
Sastojci:
- 2 boce crnog vina
- 2 klementine
- limeta
- 300 g šećera
- 6 klinčića
- štapić cimeta
- mahuna vanilije
- 3 lovorova lista
- indijski oraščić
- 2 zvjezdasta anisa
Priprema: Uspite u lonac šećer, koru i sok limete i klementina. Dodajte sve začine. Zalijte s onoliko vina da prekrije šećer i kuhajte dok smjesa ne postane sirupasta. Nakon desetak minuta dodajte ostatak vina.
Sa začinima u kuhanom vinu se uvijek može eksperimentirati, pa tako u lonac s crnim vinom možete dodati i narezanu naranču, cimet, zvjezdasti anis, med, ali i šalicu jakoga crnog čaja (earl greya) te malo tamnog ruma.
Bijelo kuhano vino
Sastojci:
- Litra bijelog vina (npr. Chardonnay)
- 1 i pol šalica soka od jabuke
- trećina šalice meda i trećina šalice suhih grožđica
- narezana naranča
- narezana jabuka
- 4 štapića cimeta
- vanilijin štapić
- žlica kardamoma
- čajna žličica klinčića
- čajna žličica đumbira
Priprema: Sve sastojke stavite u dublju tavu, lonac ili vrč i kuhajte 15-ak minuta.
Kuhani džin
Sastojci:
- 25 mililitara džina
- 200 mililitara soka od jabuke
- žličica meda, cimet, klinčić, đumbir, zvjezdasti anis
Priprema:
Zagrijte 200 mililitara prirodnog soka od jabuke sa žličicom meda i dodajte začine prema želji, kao što su cimet, klinčić, đumbir i/ili zvjezdasti anis. Kad to zakuha, ugasite plamen. U tu smjesu ulijte 25 mililitara omiljenog džina. Ako imate jabuku, izrežite je na kolutiće i ubacite nekoliko komada te poslužite dok je vruće. Dodajte limun za dekoraciju.
Punč
Sastojci:
- 0.5 l crnog vina
- 2 dcl crnog čaja
- 2 dcl ruma
- 1 štapić cimeta
- 1 vanilin šećer
- 200 g smeđeg šećera
- 5 klinčića
- 1 naranča
- 2 dcl vode
- med po želji
Priprema:
Napravite 2 dcl crnog čaja (ne ostavljajte ga više od 2 minute potopljenog s vrućom vodom). Stavite vino, rum i vodu zagrijavati i dodajte im cimet, vanilin šećer, kriške naranče i klinčić. Kada se dobro zagrije, dodajte unutra crni čaj. Procijedite i dodajte med prema želji.