Domaću toplu čokoladu možete spremiti za manje od 10 minuta. Sve što će vam trebati su malo prave, kvalitetne čokolade, kakao prah, mlijeko, kukuruzni škrob i ekstrakt vanilije
Fina kremasta topla čokolada zagrijat će vam i dušu i tijelo
Nema ništa bolje od šalice domaće tople čokolade kada je vani kišovito i prohladno. Domaća topla čokolada ukusna je poslastica, ali kako je učiniti boljom? Trik je u tome da koristite pravu, visokokvalitetnu čokoladu. Visokokvalitetna čokolada ima visok postotak kakaa kao i kakao maslac koji napitku daje svilenkastu teksturu.
POGLEDAJTE VIDEO: Kako prepoznati kvalitetnu čokoladu?
Pokretanje videa...
Razlika između vrućeg kakaa i tople čokolade
Razlika između vrućeg kakaa i vruće čokolade je dodatak prave čokolade. Vrući kakao obično se radi isključivo s kakaom u prahu, dok se vruća čokolada radi s pravom čokoladom, a ponekad i s kakaom u prahu.
To čini vruću čokoladu bogatijom i kremastijom od vrućeg kakaa zbog dodatnog sadržaja masti koji se nalazi u kakao maslacu koji je sastojak prave čokolade. Vrući kakao je rjeđe konzistencije zbog nedostatka prave čokolade.
Upute za pripremu:
Sastojci:
- 3,5 šalice punomasnog mlijeka
- pola šalice masnog vrhnja
- 115 g gorko-slatke čokolade - nasjeckane, malo ispod 1 šalice
- 115 g poluslatke čokolade - nasjeckane, malo ispod 1 šalice
- 2 žlice nizozemskog prerađenog kakaa u prahu (ne mora nužno biti nizozemski, ali je ukusniji)
- 2 žličice kukuruznog škroba
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica šećera - izborno, ovisno o ukusu
Dodaci:
- Marshmallowsi
- Šlag
- Čokoladni preljev
Začini:
- prstohvat cimeta
- prstohvat instant espresso praha
- prstohvat muškatnog oraščića
- prstohvat kajenskog papra
Priprema:
U mlijeko dodajte kukuruzni škrob i umutite ga zajedno dok grudice ne nestanu. Zatim dodajte ostatak mlijeka, slatko vrhnje i kakao u prahu u lonac zagrijan na umjereno laganoj vatri. Neprestano miješajte kako se na mlijeku ne bi stvorila kožica. Tada možete dodati sve dodatne začine.
Kada vidite kako se para diže i kako se sa strane posude stvaraju mali mjehurići, maknite lonac s vatre. Ne dopustite da smjesa proključa jer će se mlijeko zgrušati, a vruća čokolada postati zrnasta. U lonac dodajte nasjeckanu čokoladu i vaniliju te neprestano miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. U početku će izgledati zrnato, ali će ubrzo postati glatko i svilenkasto. Po ukusu dodajte šećer. Možda vam ni neće trebati.
Poslužite odmah i dodajte preljeve i ukrase po želji.
U receptu su korištene dvije tamne čokolade
- gorko-slatka čokolada - visok postotak kakaa, manje slatkoće od poluslatke čokolade, odvažnog okusa čokolade
- poluslatka čokolada - umjeren postotak kakaa, slađa od poluslatke čokolade, ali manje slatka od mliječne čokolade
U receptu su korištene dvije tamne čokolade i nasjeckane na male komadiće kako bi se brže otopile. Zasigurno možete koristiti čokoladne suze ako ih imate pri ruci.
Ako koristite mliječnu ili bijelu čokoladu, preporučuje se da smanjite ili izostavite šećera jer te čokolade imaju više šećera nego tamna čokolada. Kušajte da vidite treba li joj više slatkoće jer uvijek možete dodati još.
Kakao u prahu pojačava okus
Nizozemski prerađeni kakao u prahu pojačava okuse vruće čokolade i daje joj finiji završetak u usporedbi s običnim kakaom u prahu. Obični kakao u prahu ima blago trpak i kiseli okus jer su zrna kakaa prirodno trpka i kisela. Nizozemski prerađeni kakao prah je alkaliziran kako bi se uklonila ta kiselost što mu daje ukusniji završetak i blaži okus čokolade.
Kukuruzni škrob stvara teksturu
Zašto dodati kukuruzni škrob u vruću čokoladu? Kukuruzni škrob djeluje kao zgušnjivač i daje domaćoj vrućoj čokoladi svilenkastu, glatku teksturu. Ako više volite gustu i kremastu vruću čokoladu, svakako dodajte kukuruzni škrob. Inače će vruća čokolada biti rjeđe konzistencije, piše Drive Me Hungry.