Iako se na prvi pogled čini da jaja kao sastojak večere ne obećavaju gastronomsko čudo, mogli biste se prevariti jer donosimo četiri recepta koji će vas oduševiti
Recepti s jajima u glavnoj ulozi, sve redom jela odlična za večeru
Jaja su vrlo zahvalna namirnica jer, osim što sadrže niz važnih minerala i nutrijenata, nude široku paletu načina pripreme. Od iste namirnice uvijek možete pripremiti drugačije jelo. Međutim, mnogi ih smatraju pomalo jednostavnom i običnom namirnicom upravo stoga što su često na jelovniku. Upravo je u tome zamka, jer postoje brojna jela s jajima koja niste kušali.
POGLEDAJTE VIDEO: Torta od pršuta i slanine
Pokretanje videa...
Chatelaine donosi recepte za četiri posve različita jela s jajima koji mogu biti izvrsna večera.
Curry s jajima
Za curry pastu
- 1 žlica uljane repice
- 2 žličice sjemenki korijandera
- 1 žličica sjemenki kumina
- 1 žličica crnog papra u zrnu
- 1/2 žličice sjemenki komorača
- 3 do 5 kašmirskih čilija ili suhih indijskih crvenih čilija
- 1/4 šalice naribanog svježeg kokosa
Ostali sastojci:
- 6 do 8 velikih meko ili tvrdo kuhanih jaja, oguljenih, čuvanih u hladnoj vodi
- 1/2 žličice kašmirskog čilija u prahu
- 1/2 žličice kurkume
- 1/4 žličice soli
- 2 žlice uljane repice
- 1 žličica sjemenki kumina
- 1 žličica sjemenki crne gorušice
- 10 do 15 listova curryja, ovisno o veličini
- 1 glavica luka, sitno sjeckana
- 3 režnja češnjaka, vrlo sitno naribana
- 2 žličice naribanog đumbira
- 1 do 2 svježa indijska zelena čilija ili tajlandska zelena čilija, očišćena od peteljki i razrezana po dužini
- 1 žlica paste od rajčice
- 2 rajčice sitno narezane na kockice
- 1/4 žličice soli
- Nasjeckani korijander po želji
Priprema:
Najprije pripremite curry pastu. Zagrijte tavu s debelim dnom na srednjoj vatri. Dodajte ulje. Kad se zagrije, dodajte sjemenke korijandera, sjemenke kumina, zrna papra i sjemenke komorača. Popržite sjemenke miješajući ih oko 30 sekundi, dok ne zamirišu. Dodajte čili i pržite još 15 sekundi, a zatim smanjite temperaturu na nisku. Dodajte kokos. Prepržite, često miješajući, dok čili ne potamni i kokos ne poprimi zlatnu boju, tri do pet minuta. Ubacite smjesu u blender ili procesor hrane i ostavite sa strane da se potpuno ohladi.
U međuvremenu, vrhom malog noža ili vilice lagano izbodite jaja. Žlicom umiješajte jaja u veliku zdjelu s čilijem u prahu, kurkumom i soli. Stavite na stranu. Ohlađenu smjesu kokosa izmiješajte u blenderu dok se ne usitni. Ulijte 1⁄4 šalice vode i miksajte dok ne nastane glatka pasta. Polako dodajte još vode, ako je potrebno. Ostavite pastu sa strane.
Zagrijte veliku neprianjajuću tavu na srednje jakoj temperaturi. Dodajte 2 žlice ulja. Kad se ulje zagrije, dodajte jaja. Pržite ih često okrećući, dok jaja ne potamne sa svih strana, oko 2 minute. Prebacite jaja na tanjur obložen papirnatim ručnikom.
Vratite tavu na štednjak na nisku temperaturu. Dodajte žličicu sjemenki kumina, sjemenki crne gorušice i listove curryja. Nakon nekoliko sekundi umiješajte luk i nastavite pržiti često miješajući, dok luk ne postane proziran i omekša, 5 do 7 minuta. Dodajte češnjak, đumbir i svježi zeleni čili. Kuhajte još 2 min. Dodajte pastu od rajčice i kuhajte oko 45 sekundi.
Pojačajte vatru na srednju. Umiješajte rajčice. Kuhajte dok se ne raspadnu, oko 5 min. Umiješajte pripremljenu curry pastu i 1⁄4 žličice soli. Kuhajte uz često miješanje dok se masnoća ne odvoji od smjese 3 do 5 min. Umiješajte 1 šalicu vode. Povećajte toplinu na najjaču. Pustite da zakipi, a zatim smanjite vatru na srednju temperaturu da zadrži ključanje. Nježno ugurajte jaja. Kuhajte poklopljeno 12 min. Pospite korijandrom i poslužite uz rižu.
Tortilje s jajima
Sastojci:
- 8 velikih jaja
- 1/2 žličice soli
- 3 žlice neslanog maslaca
- 1 glavica luka
- 1 zelena paprika
- 115 g šunke
- 2 šalice Jalapeño čipsa grubo zdrobljenog
- 3/4 šalice (oko 85 g) nasjeckanog tvrdog sira
Priprema:
Istucite jaja s 1⁄4 žličice soli u velikoj zdjeli. Začinite paprom. Stavite na stranu. Otopite 1 žlicu maslaca u tavi na srednjoj vatri. Dodajte luk narezan na trakice i zelenu papriku koju ste također narezali na trakice te preostalih 1⁄4 žličice soli. Dinstajte uz često miješanje dok povrće ne omekša, 6 do 8 minuta.
Pojačajte vatru na srednje jaku pa dodajte šunku narezanu na trakice. Često miješajte dok šunka ne postane zlatna i rubovi se počnu uvijati, još oko 5 min. Stavite smjesu u veliku zdjelu. Ponovno umutite jaja, pa ubacite čips. Umiješajte u smjesu šunke, a zatim dodajte sir.
Otopite preostale 2 žlice maslaca u tavi na srednjoj temperaturi. Kad se zapjeni, ulijte smjesu od jaja. Pecite miješajući silikonskom lopaticom oko 15 sekundi. Smanjite temperaturu na srednje nisku i pecite još pet minuta. Na vrhu će jaje i dalje biti tekuće. Silikonskom lopaticom odvojite tortilju od posude i pažljivo je okrenite iz tave na veliki tanjur, a zatim vratite u tavu tako da vrh sada bude na dnu. Nastavite peći dok se jaje ne stegne, još 3 do 5 minuta. Tortilju stavite na veliki tanjur. Izrežite na kriške i poslužite vruće ili na sobnoj temperaturi.
Nargesi-e Esfanaj
Sastojci:
- 3 žlice maslaca ili maslinovog ulja
- 1 crveni luk, sitno narezan
- 3 režnja češnjaka, mljevena
- 1/2 žličice soli
- 10-12 šalica mladog špinata
- 1/2 žličice kurkume
- 4 velika jaja
- Nasjeckana menta i peršin
Priprema:
Otopite maslac u velikoj tavi na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i pržite ga često miješajući, dok ne porumeni i ne omekša, oko 10 minuta. Dodajte češnjak i sol. Začinite paprom i pržite još dvije minute. Umiješajte špinat i miješajte dok ne uvene, oko 8 minuta. Umiješajte kurkumu Napravite četiri udubljenja u smjesi od špinata stražnjom stranom žlice pa u svaku razbijte jaje. Pecite bez poklopca dok se bjelanjak ne stegne, a žumanjak ostane tekući, 3 do 5 minuta. Ukrasite nasjeckanim začinskim biljem. Poslužite odmah.
Juha od jaja i rajčice
Sastojci:
- 1 žlica ulja sjemenki grožđa
- 4 srednje rajčice grubo nasjeckane
- 1/2 žličice košer soli, podijeljene
- 1 režanj češnjaka, nariban
- 2 šalice pileće juhe
- 2 žličice sezamovog ulja
- 1 žličica soja umaka s niskim sadržajem natrija
- 1/4 žličice mljevenog bijelog papra
- 2 velika jaja
- 1 i 1⁄2 žličica kukuruznog škroba
- 2 zelena luka, tanko narezana
Priprema:
Zagrijte lonac ili wok na srednjoj vatri. Dodajte ulje, zatim rajčice i 1⁄4 žličice soli. Kuhajte, često miješajući, dok se rajčice ne počnu raspadati i puštati sok, oko 5 minuta. Dodajte češnjak i kuhajte još 1 minutu. Dodajte juhu, sezamovo ulje, soju, bijeli papar i oko šalicu i pol vode. Pojačajte vatru na srednju i pustite da zavrije.
Istucite jaja s preostalih 1⁄4 žličice soli. U maloj posudi pomiješajte kukuruzni škrob s 1⁄4 šalice vode dok smjesa ne postane glatka. Kad juha počne kuhati, polako ulijevajte kašu od kukuruznog škroba miješajući juhu u jednom smjeru, dok se juha ne počne zgušnjavati i dok se ne stvori vrtlog. S visine, tako da teku u tankom, ravnomjernom mlazu, ulijte umućena jaja u vrtlog. Ostavite da se nesmetano kuha dok se jaja ne stvrdnu, oko 30 sekundi. Ulijte juhu u zdjelice, a zatim je po želji ukrasite zelenim lukom i još sezamovog ulja.