Njoki su idealan prilog za brojna jela. Iako su lako dostupni, domaći su mekši, finiji i prozračniji. Ako se već dugo želite okušati u izradi, donosimo jednostavan recept za njoke
Recept za njoke: Laka priprema pahuljastog priloga za svakoga
Osim što se mogu poslužiti kao jednostavan obiteljski obrok, pravi gurmanski status njoki dobivaju tek kad se kombiniraju s drugim okusima. Za ovaj recept za njoke dovoljni su vam brašno, jaja, krumpir i sol.
POGLEDAJTE VIDEO: Koji umak je idealan za koju tjesteninu?
Pokretanje videa...
Iako se lako pripremaju, morate pripaziti da ih ne pravite s previše tekućine ili brašna jer neće ispasti lagani i 'pahuljasti' kakvi trebaju biti.
Osnovni recept za njoke:
Sastojci:
- pet krumpira (oko 600 grama)
- 250 grama bijelog glatkog brašna
- jedno jaje
- prstohvat soli
Priprema:
- Ogulite krumpire, dobro ih operite i stavite u veliki lonac pun hladne vode. Krumpir kuhajte 40 minuta.
- Procjedite krumpir i ostavite da se malo ohladi.
- Kad se ohladi krumpir naribajte u posudu. Dodajte mu jaje i sol i počnite polako miješati. Postepeno dodajte brašno i mjesite smjesu.
- Kad smjesa postane glatka razvaljajte ju i režite oštrim nožem prvo valjke širine dva centimetra, a potom njoke isto 2 centimetra.
- Nakon rezanja njoke treba malo pobrašniti i ostaviti da se 'opuste' 20-ak minuta.
- Ako idete odmah kuhati njoke stavite ih u kipuću slanu vodu i kuhajte dok se ne dignu na površinu vode.
Njoki se mogu pripremiti s rajčicama, bundevom, špinatom, tunjevinom ili sirom. Ako ste već pripremili njoke, a želite brzi i fini obrok s njima probajte zapečene njoke sa sirom i kobasicom.
Njoki sa sirom mogu se pripremiti za manje od 15 minuta. A želite li da izgledaju što ukusnije i šarenije, napravite ih sa špinatom. Kuhani špinat nasjeckajte i pomiješajte s osnovnim sastojcima te poslužite s umakom prema želji.
Nakon što ih oblikujete, izdubite površinu njoka vilicom kako bi se umak što bolje primio. Njoke možete poslužiti s različitim umacima - od jednostavnih umaka od rajčice i sira do bogatog umaka od mesa.
Donosimo još prijedloga za unaprijeđivanje njoka:
1. Smjesa ne smije biti pregusta
U posudi dobro izmiješajte svježi sir ricottu, žumanjak, sol i naribani parmezan. Umiješajte brašno i kratko promiješajte smjesu. Prema želji, možete dodati još brašna, no pazite koliko ćete ga dodati jer ako stavite više, njoki će biti teži.
2. Njoki su gnjecavi ako tijesto dugo stoji
Ruke i dasku pobrašnite. Žlicom izvadite tijesto te ga pobrašnite prije nego što ga oblikujete u duguljasti valjak debljine prsta. Izrežite ga na 'jastučiće' pa ih poredajte na dasku tako da se ne dodiruju. Neka ne stoje predugo jer će postati gnjecavi.
3. Gotovi njoki počinju plivati
U veliki lonac vode dodajte puno soli i neka voda lagano zakuha. Dodajte njoke i jednaput promiješajte kako se ne bi zalijepili za dno. Kuhajte ih od dvije do četiri minute, odnosno dok ne isplivaju na površinu. Poslužite ih s umakom prema želji.