Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Razlika između duljine života muškaraca i žena sve je veća

Razlika između duljine života muškaraca i žena sve je veća

Prema podacima iz 2021. godine, žene u prosjeku žive 5,8 godina duže od muškaraca. To je godinu dana više nego 2010. godine, što čini rodni jaz u dugovječnosti najvećim od 1996. godine

VIDEO

Prošećite bilo kojom staračkom zajednicom i brzo ćete primijetiti značajan rodni disbalans, koji zapravo postaje sve veći. Naime, novo istraživanje sa Škole javnog zdravlja T.H. Chan na Harvardu i Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu pokazuje da se jaz između očekivanog životnog vijeka muškaraca i žena povećava već više od deset godina.

Prema podacima iz 2021. godine (najnovijim dostupnim podacima), žene u prosjeku žive 5,8 godina duže od muškaraca. To je godinu dana više nego 2010. godine, što čini rodni jaz u dugovječnosti najvećim od 1996. godine.

Znanstvenici su uspjeli identificirati razloge za to - najvažniji su kardiovaskularne bolesti, rak, zlouporaba opioida i samoubojstvo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Čučanj za početnika 02:56

Pandemija COVID-a dodatno je pogoršala situaciju – najmanje 65.000 muškaraca više umrlo je od virusa u usporedbi sa ženama. To je uglavnom zbog činjenice da su muškarci skloniji beskućništvu, češće su u zatvorima te rade u zanimanjima s većim rizikom od zaraze virusom.

Iako nitko ne može u potpunosti kontrolirati koliko dugo će živjeti, mnogo toga se može učiniti kako bi se izbjegla prerana smrt i postigao dug i zdrav život.

Svako treće dijete u svijetu danas pati od kratkovidnosti
Svako treće dijete u svijetu danas pati od kratkovidnosti

Srčane bolesti vodeći su uzrok smrti u SAD-u, što ih čini logičnim mjestom za početak smanjenja jaza u dugovječnosti.

- Bio sam šokiran kad sam vidio da je rizik od kardiovaskularnih bolesti 80% veći kod muškaraca nego kod žena - kaže Alan Charles Geller, jedan od koautora studije o rodnom jazu u dugovječnosti i viši predavač na Odsjeku za društvene i bihevioralne znanosti na Harvard T.H. Chan Školi javnog zdravlja.

Were the team for the job. Portrait of a group of coworkers having a meeting in the boardroom.

Geller objašnjava da je jedan od glavnih razloga veća učestalost konzumacije duhana kod muškaraca, uključujući vaping, koji također šteti srcu. Vaping nikotina uzrokuje sužavanje krvnih žila, što povećava krvni tlak i broj otkucaja srca, stavljajući stres na srce i povećavajući rizik od srčanog udara ili moždanog udara.

Vaping kanabisa također podiže krvni tlak, što znači da povećava i rizik od srčanih bolesti.

Riješite ih se: 15 loših navika koje su mnogima normalne
Riješite ih se: 15 loših navika koje su mnogima normalne

Osim duhana, problem je i pretilost

No nije samo uporaba duhana ono što muškarce čini podložnijima srčanim problemima (i preranom smrću) u usporedbi sa ženama. Geller navodi da muškarci češće pate od pretilosti nego žene, što je također čimbenik rizika. Gotovo jedan od tri muškarca smatra se medicinski pretilim, u usporedbi s jednom od četiri žene.

Jedan od razloga je različit metabolički odgovor muškaraca i žena na unos hrane. Muškarci imaju višu razinu triglicerida, slobodnih masnih kiselina i inzulina nakon obroka nego žene. Također, postoji dokaz da su žene motiviranije za gubitak težine i češće se pridružuju programima mršavljenja, koriste lijekove za mršavljenje i prakticiraju prehranu baziranu na biljkama u usporedbi s muškarcima.

Svi ovi podaci zapravo su ohrabrujući jer se radi o problemima koji se mogu riješiti.

Prema Svjetskoj kardiološkoj federaciji, 80% srčanih udara i moždanih udara može se spriječiti pravilnom prehranom i zdravim životnim navikama.

Što je s preostalih 20% koji su izvan naše kontrole?

Matt Kaeberlein, ugledni biolog koji proučava dugovječnost, kaže da estrogen ima određena zaštitna svojstva protiv srčanih bolesti i moždanog udara, stavljajući žene u prirodno niži rizik. Osim toga, dr. Kaeberlein spominje teoriju da žene, budući da imaju dva X kromosoma (dok muškarci imaju samo jedan), možda imaju 'rezervnu kopiju' koja im pruža dodatnu zaštitu za imunološko i metaboličko zdravlje.

Ne pregledavaju madeže

Geller ističe još jednu zanimljivu činjenicu koju je otkrio: muškarci umiru značajno češće od melanoma nego žene. Kaže da ga je to iznenadilo jer su smrti od melanoma rijetke ako se otkrije rano.

Smrtnost je još visoka, čuvajte srce! Pomažu antioksidansi, omega-3 masne kiseline, vlakna
Smrtnost je još visoka, čuvajte srce! Pomažu antioksidansi, omega-3 masne kiseline, vlakna

- Dvije od svake tri smrti od melanoma odnose se na muškarce. To je posebno fascinantno jer je više povezano s ponašanjem nego s biologijom - objašnjava Geller.

Naime, žene češće koriste zaštitnu kremu za sunčanje i općenito su proaktivnije kad je u pitanju zdravlje – uključujući redovne preglede sumnjivih madeža.

S druge strane, jedna trećina muškaraca ne odlazi na godišnje liječničke preglede, a 55% ih ne odlazi na redovite zdravstvene preglede. Ako želite smanjiti rizik od melanoma, raka koji češće pogađa muškarce, koristite kremu za sunčanje, redovito pregledavajte tijelo i ako primijetite promjene na madežima, posjetite liječnika.

Zvuči jednostavno, ali moglo bi vam spasiti život.

Muškarci i dalje imaju problema s traženjem pomoći za mentalno zdravlje

Zastarjela stigma oko traženja pomoći kod muškaraca ima ozbiljne posljedice. Harvardova studija o dugovječnosti pokazuje da su samoubojstva i epidemija opioida dva glavna uzroka preranih smrti među muškarcima.

Christine Yu Moutier, dr. med., glavna medicinska direktorica Američke zaklade za prevenciju samoubojstava, kaže da postoje i biološki i društveni razlozi zbog kojih muškarci češće umiru od samoubojstava nego žene. Dr. Moutier ističe da su muškarci skloniji rizicima i imaju više problema s kontrolom impulsa.

- Ovo je važan čimbenik kad govorimo o riziku od samoubojstva, jer mnogi ljudi imaju suicidalne misli, ali ostvarivanje tih misli može biti povezano s kontrolom impulsa - objašnjava.

Stručnjak za mentalno zdravlje i ovisnosti, licencirani klinički psiholog Kevin Gilliland, kaže da su mlađe generacije muškaraca sve bolje u razgovoru o mentalnom zdravlju, ali još uvijek ne u mjeri u kojoj bi trebale.

Neki razlozi za to su očekivani: muškarci češće osjećaju vanjski pritisak da izgledaju snažno, manje razgovaraju s prijateljima o tome kako se osjećaju i rjeđe odlaze kod terapeuta nego žene. Također, žene češće uzimaju lijekove za mentalno zdravlje.

Međutim, dr. Moutier kaže da depresija kod muškaraca često izgleda drugačije nego kod žena, zbog čega može proći neprimijećena. Objašnjava da se depresija kod muškaraca često manifestira kroz ljutnju.

I dr. Moutier i dr. Gilliland kažu da muškarci češće zlorabe alkohol nego žene, što također povećava rizik od samoubojstva.

- Alkohol je depresant. Remeti naše raspoloženje i san - kaže dr. Gilliland o povezanosti alkohola i depresije.

- Alkohol, marihuana, prekomjerno jedenje, pretjerani rad i vježbanje mogu privremeno ublažiti stres, ali ne rješavaju glavni problem - dodaje.

Srčane bolesti, rak, samoubojstvo i uporaba opioida nisu jedini razlozi zbog kojih muškarci žive kraće od žena, no oni su najznačajniji. Iako svaka prerana smrt nije sprječiva, mnoge se mogu izbjeći unutar ovih kategorija, piše msn.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Mnogi su primijetili najezdu smrdljivih martina: Evo kako ih otjerati na prirodan način
OPET SU POSVUDA

Mnogi su primijetili najezdu smrdljivih martina: Evo kako ih otjerati na prirodan način

Miris mente je većini ugodan, ali smrdljivim martinima je izrazito odbojan. Ako ne želite biljku, možete nabaviti i eterično ulje mente, od kojeg se u kombinaciji s vodom može napraviti sprej