Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Riješite ih se: 15 loših navika koje su mnogima normalne

Riješite ih se: 15 loših navika koje su mnogima normalne

Odvikavanje od nezdravih navika može promijeniti vaš život, poboljšati vaše blagostanje i dugovječnost. Od doručka do količine šećera, sve je važno za zdravi organizam

VIDEO

 Mnoge svakodnevne rutine, iako naizgled bezazlene, s vremenom mogu prikriveno naštetiti našem fizičkom i mentalnom zdravlju.

1. Preskakanje doručka

Doručak pokreće metabolizam i puni nas esencijalnim hranjivim tvarima i energijom. Nedostatak može kasnije dovesti do prejedanja i usporenog razmišljanja. Vaš mozak i tijelo trebaju to početno gorivo kako bi funkcionirali optimalnom brzinom.

2. Unos previše šećera

Previše šećera može dovesti do pretilosti, dijabetesa i bolesti srca. Skriva se posvuda - od pića do grickalica. Konzumacija velikih količina šećera uzrokuje skokove i padove u vašoj energetskoj razini, što dovodi do osjećaja umora i razdražljivosti. Postupno smanjite unos šećera kako biste stabilizirali svoju energiju i poboljšali svoje zdravlje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Svjetske zvijezde kod splitskog chefa dolaze na repete: 'Bono Vox se sav zašporka od gušta!' 00:43

3. Pušenje

Pušenje je glavni uzrok smrti koja se može spriječiti. Oštećuje vaša pluća, srce i gotovo svaki drugi organ. Prestanak pušenja nije lak, ali zdravstvene dobrobiti su ogromne. Unutar nekoliko dana nakon prestanka pušenja, otkucaji srca i krvni tlak padaju. S vremenom se vaš rizik od raka pluća, bolesti srca i moždanog udara dramatično smanjuje.

Zašto tijelo najviše stari između 44. i 60. i kako se boriti s tim
Zašto tijelo najviše stari između 44. i 60. i kako se boriti s tim

4. Konzumacija alkohola

Umjerenost je ključna kod alkohola. Previše može oštetiti vašu jetru, narušiti vaše rasuđivanje i povećati rizik od nezgoda. Dugotrajno prekomjerno pijenje može dovesti do ovisnosti, problema s mentalnim zdravljem i kroničnih bolesti. Ograničenje unosa može poboljšati zdravlje jetre i mentalnu jasnoću.

5. Previše sjedenja

Predugo sjedenje može dovesti do pretilosti, srčanih problema i slabe cirkulacije. Suvremeni način života često promiče dugotrajno sjedenje za radnim stolom, ispred TV-a ili putovanje na posao. Kako biste to spriječili, uključite redovitu tjelesnu aktivnost u svoju dnevnu rutinu. Uzmite pauze da stojite, protegnete se ili prošetate. Bavite se aktivnostima u kojima uživate, poput plesa, planinarenja ili pridruživanja tečaju fitnessa.

6. Loša higijena zubi

Preskakanje njege zuba može uzrokovati karijes, bolesti desni, pa čak i srčane probleme. Dobra oralna higijena ključna je za održavanje cjelokupnog zdravlja. Perite zube najmanje dva puta dnevno, redovito čistite zubnim koncem i posjećujte stomatologa. Zanemarivanje zdravlja zubi može dovesti do infekcija i drugih ozbiljnih stanja. Koristite pastu za zube s fluorom i vodicu za ispiranje usta kako biste ubili bakterije i zadržali dah svježim.

7. Premalo vode

Dehidracija uzrokuje glavobolje, umor i lošu koncentraciju. Voda je ključna za sve tjelesne funkcije, uključujući probavu i regulaciju temperature. Mnogi ne shvaćaju da su dehidrirani sve dok se ne pojave simptomi poput suhe kože, vrtoglavice ili grčeva u mišićima. Pokušajte popiti najmanje 8 čaša vode dnevno, više ako ste aktivni ili je vruće. Nosite bocu vode za višekratnu upotrebu kako biste bili hidrirani dok ste u pokretu.

8. Previše prerađene hrane

Prerađena hrana prepuna je nezdravih masti, šećera i natrija, što dovodi do debljanja i kroničnih bolesti. Ova praktična hrana često ima malo esencijalnih nutrijenata i puno praznih kalorija. Usredotočite se na prehranu bogatu cjelovitim namirnicama — voćem, povrćem, nemasnim proteinima i cjelovitim žitaricama. Kuhanje kod kuće omogućuje vam kontrolu sastojaka i porcija, što dovodi do zdravije prehrane. Eksperimentirajte s novim receptima i metodama kuhanja kako biste cjelovitu hranu učinili uzbudljivijom.

9. Premalo spavanja

Nedovoljno sna utječe na vaše raspoloženje, kognitivne funkcije i imunološki sustav. Dosljedno loše spavanje može dovesti do kroničnih zdravstvenih problema poput pretilosti, dijabetesa i bolesti srca. Odrasli trebaju 7-9 sati kvalitetnog sna svake noći. Uspostavite redoviti raspored spavanja odlaskom u krevet i buđenjem u isto vrijeme svaki dan, čak i vikendom.

Emulgatori koji se dodaju hrani odgovorni su za razne bolesti
Emulgatori koji se dodaju hrani odgovorni su za razne bolesti

10. Hrana za utjehu

Ova navika tijekom stresnih razdoblja može dovesti do nezdravih obrazaca prehrane i debljanja. Prehrana pod stresom često uključuje visokokalorične, slatke ili masne namirnice koje pružaju privremeno olakšanje, ali dugoročnu štetu. Pronađite alternativne načine da se nosite sa stresom, poput vježbanja, meditacije ili razgovora s prijateljem. Vježbajte svjesno jesti obraćajući pozornost na svoje znakove gladi i jedući polako kako biste uživali u hrani.

11. Mentalno zdravlje

Zanemarivanje mentalnog zdravlja može pogoršati vaše cjelokupno blagostanje i kvalitetu života. Mentalno zdravlje je jednako važno kao i fizičko zdravlje. Redovito provjeravajte sami sebe i potražite pomoć ako se osjećate preopterećeno, tjeskobno ili depresivno. Terapija, savjetovanje i grupe za podršku pružaju vrijedne alate i podršku. Prakticirajte brigu o sebi baveći se aktivnostima koje vam donose radost i opuštanje.

12. Odgađanje obaveza

Odgađanje dovodi do stresa, tjeskobe i lošeg upravljanja vremenom. Odgađanje zadataka može stvoriti krug krivnje i pritiska, što utječe na vašu produktivnost i dobrobit. Podijelite zadatke na manje korake koji se mogu kontrolirati i postavite realne rokove. Koristite alate za produktivnost kao što su popisi obaveza, kalendari ili aplikacije kako biste ostali organizirani i na pravom putu.

emotional man and woman sitting at the table conflict quarrel communication

13. Toksični odnosi

Toksični odnosi crpe vašu energiju i negativno utječu na vaše mentalno zdravlje. Okružite se pozitivnim ljudima pune podrške koji vas podižu i ohrabruju. Identificirajte i postavite granice s osobama koje uzrokuju stres ili negativnost u vašem životu. Učinkovita komunikacija i izražavanje vaših potreba može poboljšati vaše odnose.

Evo kako prepoznati da je tijelo puno toksina te kako ga očistiti
Evo kako prepoznati da je tijelo puno toksina te kako ga očistiti

14. Grickanje iz navike

Grickanje iz dosade ili navike, a ne gladi, dovodi do nepotrebnog unosa kalorija i debljanja. Bezobzirno grickanje često uključuje nezdrave izbore poput čipsa, kolačića ili slatkiša. Držite zdrave grickalice poput voća, orašastih plodova ili jogurta dostupnima i vodite računa o svojim prehrambenim navikama. Obratite pozornost na znakove gladi vašeg tijela i izbjegavajte jesti dok vam pažnju odvlače ekrani.

15. Previše posla

Dugi rad bez pauze dovodi do izgaranja, stresa i problema s fizičkim zdravljem. Kronično preopterećenje može utjecati na vaše mentalno zdravlje i osobne odnose. Dajte prioritet ravnoteži između poslovnog i privatnog života postavljanjem granica, kao što su određeni radni sati i vrijeme pauze. Zakažite redovite stanke za odmor i punjenje te osigurajte vrijeme za opuštanje, hobije i druženje s voljenima, piše msn.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 24

VIDEO

Mnogi su primijetili najezdu smrdljivih martina: Evo kako ih otjerati na prirodan način
OPET SU POSVUDA

Mnogi su primijetili najezdu smrdljivih martina: Evo kako ih otjerati na prirodan način

Miris mente je većini ugodan, ali smrdljivim martinima je izrazito odbojan. Ako ne želite biljku, možete nabaviti i eterično ulje mente, od kojeg se u kombinaciji s vodom može napraviti sprej