Prof. dr. sc. Miroslav Dumić kaže da je Weill Cornell University među najboljim u SAD-u te da se tu radi o ozbiljnom istraživanju koje ga je zainteresiralo, ali rađeno je na malom broju ljudi
Razina inzulina je niža kada se ugljikohidrati jedu iza proteina
Stručnjaci kažu kako je za oboljele od dijabetesa važno održati normalnu razinu glukoze nakon jela, jer ako im se šećer u krvi poveća, tada je povećan i rizik od komplikacija, uključujući otvrdnjavanje arterija i bolesti srca što u konačnici zna dovesti do preuranjene smrti.
Prema istraživanju znanstvenika sa Medicinskog sveučilišta Weill Cornell u New Yorku, jedenje proteina prije ugljikohidrata doprinosi snižavanju glukoze i inzulina nakon obroka kod pretilih ljudi koji pate od dijabetesa tipa 2. Da bi dokazali da je redoslijed konzumacije određenih skupina hrane važan, napravili su testiranje na 11 pacijenata.
Servirali su im obroke koji su se sastojali od mješavine povrća, proteina ugljikohidrata i masti, navodi Diabetes Care.
Svih 11 dobrovoljaca u ovom istraživanju uzimalo je metformin - lijek koji pomaže u kontroli razine glukoze, jeli su iste obroke, ali različitim redoslijedom ugljikohidrata i proteina po tjedan dana. Znanstvenici su pratili su kako im se ponaša razina glukoze u krvi.
Obrok se sastojao od kruha, soka od naranče, pilećih prsa, brokule kuhane na pari s maslacem, zelene salate i rajčica s preljevom koji ima nizak udio masnoće.
Razina glukoze i inzulina je niža kada se ugljikohidrati jedu nakon proteina
Istraživači su odmah ujutro mjerili razinu glukoze u krvi oboljelih, 12 sati nakon zadnjeg obroka. Prvi dan studije najprije su konzumirali ugljikohidrate (kruh i sok od naranče), a 15 minuta kasnije proteine, povrće i masnoće koje su bile dio obroka.
Potom su im razinu glukoze provjeravali pola sata, sat i dva sata nakon obroka.
Eksperiment su ponovili tjedan dana kasnije, ali ovaj put su preokrenuli redoslijed hrane. Prvo su išli proteini, povrće i masnoće pa 15 minuta kasnije - ugljikohidrati (kruh i sok).
Zaključak:
Kada su jeli proteine prije ugljikohidrata, razina glukoze je kod ovih 11 pacijenata bila za 29 posto, 37 posto i 17 posto niža (u odnosu kada su prvo pojeli ugljikohidrate) na mjerenima napravljenima pola sata, sat i dva sata nakon obroka.
Ustanovili su da je inzulin značajno niži kada se najprije jedu proteini i povrće.
- Na temelju ovog istraživanja kliničari mogu svojim pacijentima reći "jedite ovo prije onoga", umjesto "to ne jedite". Ugljikohidrati podižu razinu šećera u krvi, ali ako kažete nekome da ih ne jede ili da značajno smanji konzumaciju, to je za njega teško. Ovo istraživanje ukazuje na lakši način na koji bi pacijenti mogli smanjiti razinu šećera i inzulina u krvi - objasnio je dr. Louis Aronne, profesor metaboličkih istraživanja i kliničke medicine na Medicinskom fakultetu Weill Cornell.
Priznaje kako je potrebno još istraživanja na tu temu jer se radi o pilot istraživanju na malom uzorku. Iako, i neke prethodne studije pokazale su da jedenje povrća ili proteina prije ugljikohidrata može biti učinkovit način smanjenja razine glukoze nakon obroka.
I hrvatske stručnjake za dijabetes ovo istraživanje je zainteresiralo
Prof. dr. sc. Miroslav Dumić, pedijatar, dječji endokrinolog i dijabetolog iz Poliklinike A. B. R. u Zagrebu, kaže kako je Weill Cornell University među najboljim u SAD-u, a Diabetes Care među cijenjenim dijabetološkim časopisima u svijetu te da se tu radi o ozbiljnom istraživanju koje ga je zainteresiralo. Ipak, rađeno je na vrlo malom broju ljudi i u kratkom vremenu.
- Valja biti oprezan kod interpretacije jer radi o vrlo malom broju ispitanika, a istraživanje je provođeno vrlo kratko. Ispitivanje bi trebalo provesti na većem broju ispitanika, na najmanje stotinjak njih i to kroz duži vremenski period. Današnji stav je zdrava mediteranska prehrana bez puno životinjskih masti i koncentriranih ugljikohidrata, a važno je voditi računa i o količini unesenih kalorija. Ovo istraživanje ukazuje da bi redoslijed uzimanja namirnica mogao igrati ulogu u porastu koncentracije glukoze nakon obroka - objasnio nam je prof. dr. sc. Miroslav Dumić.
Naglasio je da jedino zdrava, umjerena prehrana i svakodnevna tjelesna aktivnost mogu dati trajne, pozitivne učinke.
- Najbolje je uzimati umjerene količine kalorija u sklopu prehrane koja je najbliža mediteranskoj a promijeniti način života u kojem treba puno više svakodnevne tjelesne aktivnosti za koju nemamo dovoljno vremena i/ili volje - dodao je.
Kada se radi o dijabetesu, čak oko 90 posto ljudi boluje od tipa 2, koji se pojavljuje u odrasloj dobi i vezan je za nezdravu prehranu i pretilost. U oko 10 posto slučajeva radi se o dijabetesu tipa 1 od kojeg boluju uglavnom djeca, i taj tip nema veze sa zdravim ili nezdravim načinom života.
- Od izuzetne je važnosti zato danas educirati mlade ljude o potrebi zdrave prehrane I provođenju tjelovježbe. To je zapravo jedini način da se zaustavi trend stalnog porasta broja oboljelih od dijabetesa tipa 2, koji u slučaju loše regulacije u konačnici dovodi do teških kroničnih komplikacija na krvnim žilama, živcima,očima i bubrezima - napominje prof. dr. sc. Miroslav Dumić koji je i predsjednik je društva "Veliki za male sa šećernom bolesti“ te Društva za pedijatrijsku endokrinologiju i dijabetes Hrvatskog liječničkog zbora.
Mišljenje nutricionistkinje Olje Martinić
- Tvrdnja koju ste iznijeli je jasna i točna. Meso, riba i jaja su namirnice koje su izvor proteina, životinjskih proteina te, ukoliko su pravilno pripremljeni (pravila za dijabetes jelovnik), imaju niski GI. Spomenute namirnice je potrebno kuhati, peći bez ulja na dijetal tavi ili u pećnici sa parom te kuhati na pari. Svježe i na već opisan način pripremljeno povrće, također, ima niski ili umjereni GI. Ako povrće meso ribu i jaja pripremamo u fritezi, pohanjem ili prženjem dobijemo visok GI - objasnila nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.
- Većina ugljikohidratnih namirnica ima srednji i visoki GI pa stoga, ukoliko prvo pojedemo proteinske i povrtne namirnice ( naravno pravilno pripremljene ), a potom ugljikohidratne, imamo obrok umjerenog ili još bolje - nižeg GI. Ovo je samo ukratko i slikovito navedeno zašto su upute o rasporedu važne, ali naravno nisu to jedini razlozi. Svježe povrće ima dosta vlakana, a ono sa celulozom je dragocjeno jer u probavnom sustavi "upija" masti i šećere. Svakako treba unositi preporučenu količinu ugljikohidrata, a količina se individualno određuje ovisno o stanju pacijenta i terapiji. Ovo je posebno važno kod dijabetesa tipa 2 - dodala je.
Prijedlog jelovnika za dijabetičare
Nutricionistkinja Olja Martinić podijelila je s nama i nekoliko recepata prilagođenih dijabetičarima - po tri prijedloga za doručak, ručak i večeru.
DORUČAK:
Rajski omlet
- 100 g mrkve
- 100 g paprike
- luk
- češnjak
- 1 jaje
- kriška kruha od integralnog raženog brašna
Priprema: Povrće isjeckati na štapiće dužine četiri do pet cm. Popržiti na tavi bez masnoće uz stalno miješanje. Umutiti jaje i dodati na zapečeno povrće. Dodati sol i druge začine prema želji.
Aromatični namaz
- 100 g posnog sira
- 50 g jogurta
- rotkvice
- 1 mladi luk
- koromač
- 1 pecivo za dijabetičare
Priprema: Sir, jogurt, luk i koromač miksati štapnim mikserom. Dodati ribanu crvenu rotkvicu i prema želji sol i bijeli papar. Nadjev
složiti u pecivo.
Košarice od gljiva
- 100 g gljiva
- 30 g pečenice dimljene
- 20 g sira mekog
- senf
- mješavina mediteranskih začina
Priprema: Usitniti gljive, dodati komadiće dimljene pečenice i ribani niskomasni sir. Začiniti prema želji. Nadjenuti kruh i peći u pećnici bez masnoće. Ovaj nadjev i sir mogu se konzumirati i bez termičke obrade.
RUČAK:
Vrtna juha i riblji file na zelenoj riži
- 15 g mahuna
- 10 g mrkve
- 5 g korijena selena
- 10 g peršina
- 10 g luka
- 5 g bijelog luka
- sol
- papar
- bučino ulje ili maslinovo ulje
Priprema: Na malo ulja popržiti luk. Izvaditi luk, a na to ulje dodati komadiće povrća, lagano pirjati, podliti vodom i kuhati dok ne omekša. Kuhano povrće usitniti štapnim mikserom i dodati začine prema želji. U krem vrtnu juhu dodati popržen luk.
- 100 g ribljeg fileta
- 25 g integralne riže
- 200 g špinata
- 60 g matovilca
Priprema: Zapeći riblji file. Blanširati špinat i u njega dodati zapečeni riblji file usitnjen na kockice. Poslužiti uz kuhanu integralnu rižu.
Ljubičasta mirisna juha i svinjski odrezak s povrćem i pireom od batata
- 1 ljubičasti luk
- 10 g maslinovog ulja
- bijeli luk
- peršin
- sol
- papar
- 1 žlica vrhnja
Priprema: Na maslinovom ulju popržiti ljubičasti luk i podliti povrtnim temeljcem. Dodati bijeli luk i korijen peršina, kuhati 15 minuta. Odvojiti jednu punu žlicu ljubičastog luka. Preostali sadržaj usitniti štapnim mikserom. U servirnu posudu staviti juhu, komade ljubičastog luka, žlicu vrhnja, peršinov list.
- 120 g svinjskog buta
- 80 g batata
- malo mlijeka
- žlica maslaca
- začini prema želji
- 100 g radiča
Priprema: Odrezak začiniti začinima pa peći na dijetal tavi uz podlijevanje povrtnim temeljcem. Skuhati batat u slanoj vodi, ocijediti ga, dodati maslac i mlijeko i napraviti pire. Poslužiti meso, pire i radič začinjen sokom od limuna.
Varivo od mahuna i teletine sa rajčica pireom
- 80 g teletine
- 50 g luka
- bijeli luk
- peršin
- selen
- 50 g mrkve
- 30 g pire rajčica
- 200 g mahuna
- 1 krumpir
Priprema: Na maslinovom ulju popržiti sjeckano povrće i dodati kockice telećeg mesa. Lagano pirjati 20 min i dodati pire od rajčice te sve začine prema želji. Očišćene mahune i krumpir narezati na komade i sve sjediniti uz tri dcl mlake vode. Kuhati dok ne omekša.
VEČERA
Waldorfska salata za dijabetičare
- 150 g jabuke
- 50 g batata
- 100 g celera
- 150 g jogurta
- 1 žlica oraha
- 1 žlica majoneze
- ulje
- sol
- papar
- sok od limuna
- 1 pecivo za dijabetičare
Priprema: Naribati jabuku u celer i kockice kuhanog batata. Preliti s prethodno pripremljenim nadjevom od jogurta s majonezom u koji smo dodali orahe.
Gril riba i zelena salata s divljom rižom
- 150 g ribe
- 250 g zelene salate
- 80 g divlje riže
- sok od limuna
- ulje
- sol
Priprema: Ribu peći na žaru te poslužiti sa zelenom salatom i kuhanom divljom rižom.
Palačinke sa špinatom i šunkom
- 200 g špinata
- 50 g šunke
- 50 g sira
- 1 jaje
- sol, papar, začin prema želji
Priprema: Kuhani špinat spojiti sa šunkom i sirom i sve povezati jajem. Nadjev nanijeti na palačinku od durum brašna koja se zatim zapeče u pećnici.
*Više recepata i dodatne savjete o dijabetesu možete pronaći u besplatnoj online knjižici "Najbolje od dijetetike".
VIDI OVO! Sutra počinje Mladi mjesec: Što to znači za Vaš horoskopski znak?