Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Radovi u vrtu u kolovozu: Sade se jagode, a skupljaju tikvice

Radovi u vrtu u kolovozu: Sade se jagode, a skupljaju tikvice

U kolovozu se siju mrkva, peršin, endivija, luk srebrenac, matovilac, poriluk. Početkom kolovoza u vrtu se bere niski grah. Bere se i krumpir, koji je idealno vaditi dan ili dva nakon kiše

VIDEO

Ako u vrtu imate mnogo cvijeća i ukrasnog bilja, početak i sredina kolovoza idealno su vrijeme za prikupljanje sjemena kako biste vrt ili balkon ukrasili raskošnim bojama i tijekom sljedeće sezone.

Ocvale trajnice u tom se periodu mogu razmnožiti dijeljenjem. Treba provjeriti imaju li lukovice koje ste izvadili iz zemlje kakvih oštećenja. Vrijeme je i za cvjetnu berbu sjemenja, poput nevena, sljeza, kokotića ili gilardije te suncokreta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Aleksandri u vrtu narastao divovski krastavac 00:58

Ako ste u srpnju sijali maćuhice ili tratinčice, u drugoj polovici kolovoza presadite ih na gredice.

Naravno, u tom periodu možete spremiti i sjeme povrća koje želite uzgajati tijekom sljedeće godine, poput sjemenki iz rajčica te graha, graška, mahuna, prošlogodišnje blitve, krastavaca i tikvica.

Pet navika koje uništavaju vrt
Pet navika koje uništavaju vrt

Početkom kolovoza u vrtu se bere niski grah, a većina vrsta mahunarki dozrijeva krajem kolovoza. Beru se još tikvice i mahune, a od rajčica, kojih je obilje, možete pripremiti paradajz sos. Bere se i krumpir, koji je idealno vaditi dan ili dva nakon kiše te prije nego što ga pojedu voluharice.

Još je na snazi malčiranje jer sunce nekih dana nesmiljeno prži, iako nakon 15. kolovoza dolazi do popuštanja vrućina, pa uz nešto obilnije kiše ponovno počinje bujati korov.

storyeditor/2024-08-02/131022281_l_normal_none.jpg

Ovo je razdoblje u kojem se sade kulture koje će u rujnu i listopadu zahvatiti malo svježine i jesenskih kiša, a da im to neće smetati. To se ponajprije odnosi na lisnato povrće, salate, radič, špinat i blitvu. Osim njih siju se mrkva, peršin, endivija, luk srebrenac, matovilac, poriluk, kineski kupus. Sade se cvjetača, kelj pupčar, kupus, kelj, brokula, korabica.

Kako je sad ipak razdoblje previsokih temperatura, posude sa sjemenom potrebno je zalijevati barem dva puta na dan, držati negdje u sjeni, a na sunce ih iznositi tek nakon nicanja kako se u tami ne bi izdužile. Biljke ljeti zahtijevaju posebnu pažnju: zeljarice, papriku, krastavce, rajčicu i drugo povrće koje u ovo doba već daje plodove, u vrtu treba redovito obilaziti i njegovati.

'Imam najveći krastavac u selu, svi ga dolaze gledati! Zalijevam ga u haljini, izgleda da to voli...'
'Imam najveći krastavac u selu, svi ga dolaze gledati! Zalijevam ga u haljini, izgleda da to voli...'

Razdoblje je idealno za sadnju jagoda. U intenzivnim jednogodišnjim nasadima sadnice jagode preporučuje se saditi krajem srpnja ili početkom kolovoza jer tad će sadnica dati siguran i kvalitetan urod. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Evo zašto je dobro piti vodu s medom i limunom svako jutro
PROVJERENI RECEPT

Evo zašto je dobro piti vodu s medom i limunom svako jutro

Za dobro zdravlje trebaju vam šalica tople vode, dvije žlice svježe iscijeđenog soka od limuna i žličica meda - redovitim ispijanjem tog napitka ojačat ćete imunitet i biti zdraviji