Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Pet navika koje uništavaju vrt

Pet navika koje uništavaju vrt

Kad pokosite, ostavite travu i lišće koje pada s drveća na tlu, jer su to bitne hranjive tvari. Ostavite to na travnjaku i oko cvjetnih gredica, kako bi se hranjive tvari apsorbirale kad se razgrade

VIDEO

Stručnjaci tvrde da su mnogi krivi za 'pretjeranu brigu' za svoje vrtove i da bi mogli uzrokovati probleme, poput širenja bolesti i toksina, izgladnjivanja vrta, pa čak i spaljivanja grmlja.

Osim što zelenilo oko kuće izgleda lijepo, ono ima i brojne zdravstvene prednosti. Zapravo se košnja i rezanje granja smatraju aerobnom vježbom koja je jedan od najboljih načina da se riješite neželjenih masnoća i ostanete u formi, piše Mirror.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Aleksandri u vrtu narastao divovski krastavac 00:58

Boravak u zelenilu i njega biljaka može pomoći u poboljšanju mentalnog blagostanja i smanjenju razine stresa i tjeskobe.

No, lako je napraviti neke velike greške koje će uništiti vrt.

Gdje i kako možete koristiti ocat u vrtu i kad ga trebate izbjeći
Gdje i kako možete koristiti ocat u vrtu i kad ga trebate izbjeći

Britanac Chris Bonnett, osnivač kompanije GardeningExpress, upozorio je na moguće probleme. 

- Postoji nekoliko uobičajenih pogrešaka koje ljudi rade kada je u pitanju vrtlarstvo, a koje bi mogle značiti da uzrokuju više štete nego koristi svojim vanjskim prostorima - navodi Bonnett.

1. Pretjerano zalijevanje

Iako je od vitalnog značaja zalijevati vrt, moguće je i pretjerati, što dovodi do lošeg zdravlja biljaka i gljivičnih bolesti.

Važno je pridržavati se rasporeda navodnjavanja prilagođenog potrebama vašeg vrta te je ujedno potrebno uzeti u obzir i vremenske uvjete.

- Ako je padao jak pljusak, ne morate sljedeći dan zalijevati, razmotrite potrebe biljaka i vrta, možda je to previše - navodi Chris.

2. Prekomjerna upotreba gnojiva

Na isti način kao i prekomjerno zalijevanje, vrtlari mogu misliti da se brinu za svoje biljke kada ih hrane, ali opet, to bi ih moglo oštetiti.

Naime, činjenica je da kemijska gnojiva mogu spaliti grmlje i dovesti do usporavanja rasta i promjene boje lišća ako se pretjerano koriste.

Treba znati da dodavanje previše hranjivih tvari može dovesti do nakupljanja toksina koji zauzvrat mogu uzrokovati štetu.

3. Ne skupljajte pokošenu travu i lišće

Kad pokosite, ostavite travu i lišće koje pada s drveća na tlu, jer to su bitne hranjive tvari. Ostavite to na travnjaku i oko cvjetnih gredica, kako bi se hranjive tvari apsorbirale kad se razgrade.

 

Ovako vrt prirodnije 'diše' i obnavlja se u pravilnom ritmu. Lišće i pokošena trava mu ne smetaju, za razliku od smeća.

4. Prekratko košenje travnjaka

Iako tek pokošen travnjak izgleda prekrasno, ipak je bolje ostaviti više centimetara.

Naime, trava koristi sunce i vodu za stvaranje energije i opskrbu hranjivim tvarima koje su joj potrebne za pravilan rast.

- Uredan travnjak je divan, ali prekratko šišanje trave sprječava je da upije sunce i vodu. Kao takva ne baca sjenu na zemlju te se sve skupa brzo isušuje, a sama trava postaje žuta, gotovo kao slama. Pustite je neka bude višlja, bolje će se držati - savjetuje stručnjak.

5. Prerano obrezivanje

Najbolje vrijeme za obrezivanje ovisit će o svakoj pojedinačnoj biljci, ali idealno bi bilo da to učinite u kasnu zimu ili rano proljeće kada biljka miruje.

Ako prerano podrezujete biljke, to će uzrokovati slabljenje biljaka i učiniti ih osjetljivijima na bolesti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Kako rade trgovine u nedjelju
DETALJAN POPIS

Kako rade trgovine u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute
SUPER TRIK

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute

Riječ je o prirodnoj otopini koju možete napraviti sami, a jedino na što treba paziti jest da ona ne stoji na osjetljivim površinama dulje od dvije minute, jer bi ih zbog kiselosti mogla oštetiti