Izum lonaca i tava jedan je od najvećih napredaka u ljudskoj povijesti, kaže Bee Wilson, autorica knjige “Consider the Fork: A History of How We Cook and Eat”
Prvi lonci nastali su imitacijom kornjačina oklopa i školjkama
Većina ljudi se pri pomisao na kuhanje uglavnom sjeti slasnih jela i recepata, a ne povijesti kuhanja i kako su ljudi uopće došli na ideju da nešto skuhaju.
- Arheolozi procjenjuju da su najstariji lonci izrađeni 10 tisuća godina prije Krista te da su ih izradili ljudi inspirirani školjkama i oklopima kornjača - navodi Wilson.
Prvi metalni lonci iz Kine
S vremenom posuđe je postalo manje nezgrapno i više za svakodnevu upotrebu pa je i kuhanje postajalo sve uspješnije i korisnije. Većina starog posuđa radila se od gline, zbog čega je hrana često dobivala neobičan miris i okus, a i samo posuđe je bilo lomljivo i osjetljivo.
- Prije tri tisuće godina ljudi u Mezopotamiji i Kini došli su na ideju napraviti posuđe od metala. Ovakav izum promijenio je pogled na kuhanje i hranu. Hrana više nije dobivala čudan okus, lonci su se s lakoćom prali i čistili te nisu pucali pri zagrijavanju - rekla je Wilson i nastavila kako je najvažnije od svega to što je izum lonaca i posuđa spašavao živote.
- Prije izuma posuđa ljudi su morali žvakati hranu što je značilo da bi oni koji nisu imali zube doslovno umrli od gladi. S obzirom na to da su mnogi gubili zube zbog ozljeda ili bolesti, ovo je bio ozbiljan problem i prijetnja - pojasnila je Wilson.
S izumom lonaca ljudi su dobili mogućnost kuhati juhe, pasirati povrće i raditi kaše, čime su mnogi životi spašeni. U to vrijeme je velika opasnost prijetila i od trovanja jer je neka hrana izrazito otrovna kad se jede sirova, poput tapioke, koja je danas jedan od najvažnijih izvora ugljikohidrata. Sirova sadrži visoke doze cijanida te je opasna po život.
Uz ova saznanja usko se i veže najvažniji trenutak u ljudskoj povijesti, a to je izum vatre i njezino korištenje pri spremanju hrane. Ne zna se kako su ljudi došli na tu ideju, ali antropolozi pretpostavljaju da se to dogodilo prije otprilike 1,8 milijuna godina.
- Kuhanje hrane olakšava probavu i iskorištavanje hranjivih tvari te je samim time pridonijelo razvitku mozga te učinilo naše pretke sve pametnijima - smatra Wilson.
Vatra je postala središnje mjesto socijalizacije, oko vatre se družilo dok se hrana kuhala.
- U srednjem vijeku posluga je čak hodala gola kako se ne bi zapalili i kako bi mogli podnijeti visoke temperature u kuhinji - dodala je Wilson.
I majmuni režu hranu
S vremenom se kuhanje na vatri moderniziralo, a plinski štednjaci pojavili su se već 1880-ih, dok su od 1920-ih električni štednjaci počeli stjecati sve veću popularnost.
Rezanje je pak jedan od prvih i najprimitivnijih načina obrade hrane. I nije svojstven samo ljudima, čak i majmuni i čimpanze režu svoju hranu.
- Najstarije sprave za rezanje hrane napravljene su od kamena, prije 2,6 milijuna godina, što je 2,5 milijuna godina prije prvog lonca, a danas je život bez ovih proizvoda nezamisliv - kaže Wilson.