Umor, glavobolja i blaga depresija tipični su simptomi za početak proljeća jer se organizam teško prilahgđava na promjenu vremena, evo kako mu pomoći
'Proljetni umor se često javlja u ovo doba godine, kao posljedica jednolične zimske prehrane'
Mnogi ljudi cijelu zimu izguraju bez prehlade, ali ih na ulovi s prvim toplijim danima i nikako se ne mogu riješiti kihanja, šmrcanja i osjećaja malaksalosti kod svake promjene vremena. Ako ujutro već ustajete umorni, bezvoljni i pomalo depresivni, s glavoboljom i osjećajem da nećete izgurati dnevne obaveze bez da već oko podne pošteno odrijemate, problem je vjerojatno u proljetnom umoru, odnosno tome da se organizam teško prilagođava na buđenje iz zimskog sna, kažu stručnjaci.
POGLEDAJTE VIDEO: Imate li ove simptome?
Pokretanje videa...
- Proljetni umor se često javlja u ovo doba godine, kao posljedica jednolične zimske prehrane i manjka vitamina i minerala. Uz jednoličnu i tešku zimsku prehranu na to sigurno utječe i nedostatak kretanja na svježem zraku koji inače doprinosi obnavljanju energije, pa početak proljeća i prvu ponudu svježih sezonskih namirnica na tržnicama trebalo iskoristiti za to da obavimo detoks i unesemo vrijedne nutrijente koji će nam dati energiju. Posebno je korisno staviti naglasak u prehrani na mlado povrće, koje je iznimno bogato vrijednim nutrijentima, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat. U rano proljeće rastu šparoge, bob, mladi luk, rotkvica, grašak, rikula, zelena salata, špinat, matovilac, mladi krumpir, peršin, češnjak, mrkva i dobro ih je obilato koristiti u prehrani.
Dodaje kako je dobro staviti naglasak na namirnice koje potiču čišćenje organizma, kako bi se tijelo oslobodilo toksina kroz debelo crijevo, jetra, bubrege, pluća, limfne žlijezde i kožu. Ne morate se držati nekog posebnog detoksifikacijskog programa, umjesto toga, započnite pomalo prelaziti na laganiju i manje masnu hranu, uz pojačan unos voća, povrća i vode, odnosno biljnih čajeva koji će potaknuti izmjenu tvari u organizmu, savjetuje nutricionistica.
- Dakle, ako niste skloni restriktivnijim dijetama, odnosno pridržavanju nekih posebnih programa, dovoljno će biti da uvedete u praksu običaj da uz svaki ručak i večeru pojedete zdjelu svježe salate, odnosno da barem nekoliko dana svaki obrok upotpunite laganom povrtnom juhom, sa što više povrća u prilogu u glavnom obroku. Dok ima mladog povrća na tržnicama, korisno je iskoristiti to barem kroz tjedan dana, tako što ćete svaki dan popiti i sok od svježeg povrća. Voće je najbolje jesti sirovo, cjelovito, a povrće iskoristiti u salatama, za svježe cijeđene sokove ili juhe, savjetuje nutricionistica. Povrće koje kuhajte kuhajte na pari, ili u što manje vode, jer se kuhanjem gube vrijedne hranjive tvari. Također, smanjite konzumaciju pržene hrane i prerađenih žitarica, odnosno bijelog kruha, peciva, keksa i kolača te grickalica.
- Bijelu rižu i tjesteninu zamijenite smeđom rižom, heljdom, ili zobi, uvedite heljdu ili kus kus u prehranu i slično, jer cjelovite žitarice daju puno energije, a neće izazvati brzi rast šećera u krvi i nagli pad, odnosno nove faze umora – savjetuje Sandra Marić Bulat. Posebno dobar učinak na organizam imat će šparoge, gorko zeleno povrće, artičoke, jagode, avokado te namirnice bogate vitaminom C, poput agruma, raznih voćnih i povrtnih salata, dodaje.
I mnogi tradicionalni sustavi liječenja, kao što je, na primjer ayurveda, preporučuju da se početkom proljeća stavi naglasak na čišćenje organizma, prije svega jetre i crijeva, pomoću ljekovitog bilja, kako bismo pomogli organizmu da se lakše prilagodi na toplije vrijeme i više aktivnosti, a da se ne osjećamo premoreno, istaknula je u razgovoru za 24 sata ranije i Maja Žalac, inženjerka agronomije i fitoterapeutkinja. Kaže kako priroda nudi obilje rješenja za snaženje organizma u ovo doba.
Sok ili čaj od bazge u ovo vrijeme su vrlo korisni jer je bazga vrlo korisna za jačanje imuniteta. Osim toga, djeluje diuretski, pa doprinosi čišćenju organizma. Mlada kopriva u salati, ili tinktura koprive koju ćete dodati u čaj, vrlo je korisna jer pomaže obnoviti zalihe željeza i drugih korisnih minerala. Također, odličan je čistač krvi i jetre te također djeluje kao diuretik pa potiče čišćenje organizma od otrova, ističe fitoaromaterapeutkinja. Ako vas, pak, muči nesanica, što nije rijetko u proljeće, preporučuje topli čaj od melise i hmelja.
Protiv proljetnog umora i depresije vrlo učinkovito si možemo pomoći i aromaterapijom, rije svega uljima citrusa (limun, mandarina, naranča ili grejp, bergamot), zatim ruža, geranij i ružmarin. Dovoljno je nekoliko kapi ukapati u lampicu ili kupku da potaknu dobro raspoloženje te uklone vašu potištenost i umor, dodaje sugovornica.
Top savjeti i namirnice za obnovu energije u proljeće
Brzo razbuđivanje
Da biste bili fit, važno je osigurati organizmu sedam do osam sati kvalitetnog sna, ali i buditi se brzo i poletno. Zato odmah po stajanju podignite rolete da vas razbudi prirodno svjetlo. Svjetlo podiže razinu hormona koji djeluju stimulirajuće i podižu energiju, kao što su serotonin, kortizol i adrenalin. Ujedno, time se zaustavlja proizvodnja melatonina koji nas uspavljuje. Dodatno, brzom razbuđivanju doprinijet će i jutarnje vježbanje, odnosno rastezanje.
Vratite kvalitetne međuobroke
Jedite redovito, odnosno ne preskačite obroke. Međuobroci su odlična prilika da u prehranu uvrstite više voća i to dugoročno, tako što ćete pojesti voćnu salatu, neku voćku s pola čaše jogurta, ili voćku s nekoliko nekoliko oraha, badema ili indijskih oraščića, koji će opskrbiti tijelo dodatnim korisnim vitaminima i mineralima.
Ne zaboravite piti vodu
Voda je najbolji 'čistač' organizma i na proljeće treba pripaziti da je pijemo dovoljno. Pijte najmanje dvije litre vode na dan, kako bi se štetne tvari pojačano izlučivale mokrenjem i znojenjem. Čašu obične vode možete zamijeniti i nekim biljnim čajem, ili limunadom, no izbjegavajte kupovne sokove bogate šećerom, kofein i pretjerivanje u alkoholu.
Uvedite šetnje i vježbanje u raspored
Fizička aktivnost također potiče proces čišćenja organizma pa nastojte uvesti u svakodnevnu praksu barem šetnju od 20-ak minuta do pola sata. Ovisno o zdravlju i kondiciji, dodajte barem još malo bicikliranja ili satove plesa, odnosno neku sličnu fizičku aktivnost koja potiče kardiovaskularno zdravlje.
Kratki odmor poslije podne
Osigurajte tijelu kratki predah iza ručka. Dovoljno je 20-ak minuta tijekom kojih ćete stišati mobitel, odmaknuti se od gužve i povući se na neko ugodno mjesto gdje možete odraditi vježbe disanja uz opuštajuću glazbu. Ako ste na poslu, iskoristite to vrijeme da izađete iz zgrade i prošetate 2-ak minuta.
Ulje crnog kima
Korisno je za podizanje imuniteta te protiv peludne groznice, ako vas taj problem muči u proljeće. Preporučuje se uzimanje 25 kapi 2-3 puta na dan. Kod djece je ta doza 10-15 kapi, ovisno o uzrastu. Crni kim nije brzi imunostimulator pa je potrebno mjesec i pol da pokaže potencijal. Zbog toga ga ljudi koje pate od alergija trebaju početi uzimati krajem siječnja te ga koristiti do cvjetanja prve flore.
Ovo su super-namirnice za proljetno buđenje
1. Sok od cikle čisti krv, popravlja cirkulaciju i smiruje živčani sustav te utječe na zdravlje jetre, bubrega i mjehura.
2. Kopriva je iznimno korisna jer sadržava obilje željeza i 20 puta više vitamina C od zelene salate. Iskoristite ju za pripremu čaja, no možete ju pripremiti kao zamjenu za blitvu i špinat.
3. Slično je i s listovima i korijenom maslačka: Sadrži vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor i željezo. Najjednostavnije ga je pripremiti na salatu, s malo maslinova ulja i soka od limuna. Možete ga koristiti i za pripremu čaja za čišćenje.
4. Šparoge su bogate kalijem, fosforom, sumporom, kalcijem i magnezijem. Sadrži dosta mikroelemenata kao što su željezo, bakar, cink, fluor i jod. Odličan su izvor folata i vitamina C, tiamina i vitamina B6, pa su vrlo korisne za snaženje organizma u ovo doba.
5. Artičoka je prava riznica vitamina, minerala i fitokemikalija, a sadržava i visoki udio vlakana, te visoki udio silimarina, tvari za koju se vjeruje da ima zaštitan učinak na jetru. Sadrži i inulin, koji ima blago laksativno djelovanje, te pomaže kod konstipacije, što je vrlo važno za zdravlje jetre. Najbolje ju je skuhati i servirati kao predjelu, ili salatu, s maslinovim uljem i malo limunovog soka.
6. Mladi špinat bogatiji je klorofilom, koji se smatra snažnim 'čistačem' jetre i krvi. Obiluje vitaminom K koji, među ostalim, pridonosi održanju normalnih kostiju, a vrijedan je izvor vitamina C i kalija te sadrži visoki udio folne kiseline i željeza. Dobro ga je jesti s namirnicama bogatim vitaminom C, radi bolje apsorpcije vrijednih tvari.
7. Jagode su odličan izvor vlakana i vitamina C. Sadrže i folate, biljne fenole i antioksidanse za borbu protiv slobodnih radikala. Bogate su prehrambenim vlaknima, koja snaže probavni sustav.
8. Borovnice sadržavaju antioksidans antocijanin, koji jača signale između moždanih stanica i popravlja njihove reakcije, pa su vrlo korisne za bolje učenje i pamćenje. Sadrže dosta dijetalnih vlakana i odličan su izvor izvor vitamina C, kalija, kalcija i fosfora.
Detoks sokovi i čajevi za proljeće
Zelena vitaminska bomba
Sastojci: nekoliko listova špinata, 3-4 mrkve, šaka peršinovih listova, 2-3 grančice celera, komadić naribanog đumbira, pola šalice prirodnoga voćnog soka, 1/4 šalice vode
Priprema: Grubo usitnite sve sastojke i izmiksajte ih u sokovniku. Ovaj napitak koristan je za čišćenje krvi te poticanje rada bubrega i probavnog sustava, a preporučljivo ga je redovito piti od dva do tri puta na dan.
Sok od mrkve i jabuke
Sastojci: Pripremite jednu do dvije mrkve, komadić celera, srednje veliku jabuku, sok od pola limuna i – po želji – mali komadić đumbira. Priprema: Sve sastojke osim đumbira ubacite u blender i promiješajte, pa naribajte đumbira po želji.
Zeleni čaj svaki dan
Zeleni čaj vrlo je koristan kao pomoć pri detoksikaciji i mršavljenju, pa se preporučuje za svaki dan. Otklanja umor i razbuđuje, pa može zamijeniti i jutarnju kavu, a bogat je i antioksidansima koji štite od mnogih bolesti.