Mnogi će na spomen prokulica naborati nos jer im se ne sviđa gorkasti okus, ali svrstavaju ih među najzdravije namirnice, čak i u superhranu, jer jačaju imunitet i imaju antikancerogena svojstva
Prokulice na tri slasna načina: Juha, tjestenina i fini quiche
Tjestenina s prokulicama
Sastojci: 300 g cvjetače, 400 g prokulica, 1 glavica luka, dvije grančice svježeg timijana, 4 žlice maslinova ulja, 100 g sira pecorino, sol, papar, pakiranje tjestenine
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju i sačuvajte šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina. Tijesto ocijedite i vratite u lonac u kojem se kuhala. U međuvremenu na lim za pečenje prekriven masnim papirom rasporedite cvjetiće cvjetače, prepolovljene prokulice, luk narezan na kriške i listiće timijana.
Prelijte ih dvjema žlicama maslinova ulja te posipajte soli i paprom. Pecite u pećnici od 15 do 20 minuta povremeno miješajući da se povrće zapeče sa svih strana. Pečeno povrće primiješajte skuhanom tijestu, stavite namrvljeni pecorino, pola šalice vode u kojoj se kuhalo tijesto i ostatak maslinova ulja. Sve dobro promiješajte i poslužite.
Gusta juha od prokulica
Sastojci: 500 g prokulica, 40 g maslaca, 100 g luka, 80 g poriluka, 200 g krumpira, 900 ml vode, 1 l goveđeg temeljca, 200 ml mlijeka, 1 bjelanjak, 100 ml vrhnja za kuhanje
Priprema:
Pola prokulica kratko prokuhajte u blago posoljenoj vodi i ocijedite. Preostale prokulice skuhajte do kraja i ostavite za ukrašavanje. Na maslacu kratko popecite luk i poriluk narezane na kolutiće. Dodajte prokulice, oguljeni krumpir narezan na kockice i vodu. Zakipite, umiješajte temeljac i kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša.
Pred kraj kuhanja dodajte mlijeko. Omekšalo povrće zajedno s juhom usitnite u električnoj sjeckalici, a zatim vratite u lonac. Po potrebi dolijte još malo vode i kratko prokuhajte (1-2 minute). Bjelanjak istucite u čvrsti snijeg. Dodajte mu vrhnje za kuhanje. Uz gustu juhu od prokulica poslužite kuhane prokulice te pripremljenu mješavinu bjelanjaka i vrhnja.
Quiche od prokulica
Sastojci: 250 g oštrog brašna, 120 g maslaca, 1 jaje, 1 žlica vrhnja, malo soli, malo praška za pecivo, 500 g prokulica, 400 ml vrhnja za kuhanje, 4 jaja, 150 g tvrdog sira, muškatni oraščić, sol, papar
Priprema:
Od brašna i omekšalog maslaca umijesite tijesto. Dodajte jaje, vrhnje, sol i prašak za pecivo. Sve zamijesite i stavite u prozirnu foliju te pustite da odstoji sat vremena u hladnjaku. Prokulicama uklonite vanjske listove, operite ih i prokuhajte u slanoj vodi nekoliko minuta. Umutite vrhnje i jaja, dodajte naribani sir i začine.
Tijesto razvaljajte u krug da bude nekoliko centimetara veće od promjera kalupa u kojem ćete peći pitu. Kalup namastite i malo posipajte brašnom. Obložite kalup tijestom i odrežite višak. Posložite prokulice te ih zalijte smjesom vrhnja, jaja i sira. Stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 35 minuta. Kad je pečeno, izvadite i ostavite 10-ak minuta da se quiche odmori. Uz prokulice možete koristiti i miješano povrće, mrkvice, tikvice te tikvu, a to će pridonijeti šarolikosti.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...