Vlažnog biskvita s mekanom i laganom teksturom, ovaj recept za trostruku čokoladnu tortu će vam nakon prve probe postati omiljeni recept za ovu slatku poslasticu
Preukusan recept za trostruku čokoladnu tortu prepunu kreme
Sastojci:
- 220 g univerzalnog brašna
- 60 g nezaslađenog prirodnog kakaa u prahu
- 350 g granuliranog šećera
- 2 čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica soli
- 2 čajne žličice kave
- 120 ml biljnog ulja
- 2 velika jaja, na sobnoj temperaturi
- 2 čajne žličice čistog ekstrakta vanilije
- 240 ml mlaćenice, na sobnoj temperaturi
- 240 ml svježe skuhane jake tople kave (obična ili bez kofeina)
Krema od čokolade:
- 290 g neslanog maslaca, omekšanog na sobnu temperaturu
- 420 g šećera u prahu
- 65 g nezaslađenog kakao praha
- 45 - 75 ml gustog vrhnja, na sobnoj temperaturi
- 1/4 čajne žličice soli
- 1 čajna žličica čistog ekstrakta vanilije
Po izboru za ukrašavanje: poluslatke čokoladne kapljice
VIDEO RECEPT:
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175°C. Namastite dva okrugla kalupa za tortu od 20 cm promjera, obložite papirom za pečenje, a zatim namastite papir za pečenje. Pergament papir pomaže kolačima da se besprijekorno izvade iz kalupa.
Napravite tortu:
U velikoj zdjeli umutite brašno, kakao u prahu, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol i espresso prah (ako ga koristite). Staviti na stranu.
Mikserom s nastavkom za pjenjaču umutite ulje, jaja i vaniliju zajedno na srednje velikoj brzini dok se ne sjedine. Dodajte mlaćenicu i miješajte dok se sve ne sjedini. Mokre sastojke ulijte u suhe sastojke, dodajte toplu vodu/kavu i pjenjačom miješajte dok se tijesto potpuno ne sjedini.
Ravnomjerno podijelite tijesto između dva kalupa. Pecite 23-26 minuta na 175°C. ili dok čačkalica umetnuta u središte ne izađe čista. Vrijeme pečenja varira ovisno o jačini pećnice, pa pripazite.
Biskviti su gotovi kada čačkalica koja je umetnuta u središte izađe čista.
Napomena: Čak i ako su potpuno gotovi, ohlađeni kolači mogu malo potonuti u sredini. Kakao u prahu jednostavno nije tako strukturno jak kao univerzalno brašno i ne može zadržati svu vlagu biskvitom.
Izvadite biskvite iz pećnice i stavite na rešetku. Pustite da se potpuno ohlade.
Napravite kremu od maslaca:
Mikserom mutite maslac srednjom brzinom dok ne postane kremast - oko 2 minute.
Dodajte šećer, kakao u prahu, 3 žlice punomasnog vrhnja, sol i ekstrakt vanilije. Miksajte na najmanjoj brzini 30 sekundi, zatim povećajte na najveću brzinu i miksajte 1 cijelu minutu.
Dodajte šećer ili kakao u prahu ako je glazura previše rijetka ili još 1-2 žlice vrhnja ako je glazura pregusta. Po želji dodajte još malo soli.
Sklapanje torte i preljev:
Ako ohlađeni biskviti na vrhu imaju 'kupolu', velikim nazubljenim nožem izrežite tanki sloj s vrhova biskvita kako biste stvorili ravnu površinu.
Izmrvite odrezani dio biskvita.
Stavite prvi biskvit na stalak za tortu ili tanjur za posluživanje. Ravnomjerno silikonskom špatulom prekrijte vrh glazurom. Na njega stavite drugi biskvit i premažite drugim slojem kreme. Premažite i bočne strane torte kremom.
Na kremu dodajte mrvice i čokoladne kapljice.
Tortu ostavite u hladnjaku najmanje 30-60 minuta prije rezanja. To pomaže torti da zadrži oblik pri rezanju. Ostatke kolača pokrijte i može vam stajati u hladnjaku do 5 dan