Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Preminula je najstarija žena na svijetu: Imala je čak 117 godina

Preminula je najstarija žena na svijetu: Imala je čak 117 godina

Maria Branyas Morera umrla je u 118. godini. Preživjela je dva svjetska rata, španjolsku gripu, španjolski građanski rat i Covid, a umrla je onako kako je željela

VIDEO

Najstarija živuća osoba na svijetu, španjolska umirovljenica Maria Branyas Morera, koja je rođena u Sjedinjenim Državama i koja je preživjela epidemiju kuge te dva svjetska rata, umrla je u 118. godini, otkrila je njezina obitelj.

Umrla je onako kako je željela, u snu, bez boli. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

SPECKA najstarija žena VIDEO

Branyas je posljednja dva desetljeća proživjela u staračkom domu Santa Maria del Tura u gradu Olot na sjeveroistoku Španjolske, a tamo je u ožujku proslavila svoj 117. rođendan.

Stručnjaci su se čudili njezinom mentalnom i fizičkom zdravlju, ali u srceparajućoj posljednjoj poruci svojim pratiteljima na društvenim mrežama u utorak, upozorila je da se osjeća 'slabo'. Svima je poručila da misli da je kraj blizu, ali da ne tuguju.

- Kamo god idem, bit ću sretna - rekla je.

Umrla glumica Gena Rowlands, poznata po ulozi u 'Bilježnici'
Umrla glumica Gena Rowlands, poznata po ulozi u 'Bilježnici'

Guinnessova knjiga rekorda službeno je priznala Branyasov status najstarije osobe na svijetu u siječnju 2023. nakon smrti francuske časne sestre Lucile Randon u dobi od 118 godina.

Nakon Marijine smrti, najstarija živuća osoba na svijetu je Japanka Tomiko Itooka, koja je rođena 23. svibnja 1908. i ima 116 godina, prema US Gerontology Research Group.

Alain Delon bio je 'vražje lijep': Licem anđela izluđivao je žene
Alain Delon bio je 'vražje lijep': Licem anđela izluđivao je žene

Imala je troje djece, 11 unučadi i 13 praunučadi, a svoju starost pripisuje 'redu, miru' i 'držanju podalje od otrovnih ljudi'.

Svirala je klavir, čitala novine i vježbala svako jutro do svoje 105. godine.

- Ona se s impresivnom jasnoćom sjeća događaja iz vremena kad je imala samo četiri godine i nema nikakvu kardiovaskularnu bolest, uobičajenu kod starijih ljudi. Jasno je da postoji genetska komponenta jer postoji nekoliko članova njezine obitelji koji su stariji od 90 godina - rekao je svojedobno znanstvenik Manel Esteller za ABC. 

Dugogodišnja čelnica YouTubea preminula je od raka pluća
Dugogodišnja čelnica YouTubea preminula je od raka pluća

Titula najstarije osobe koja je ikada živjela pripada Jeanne Louise Calment čiji je život trajao 122 godine i 164 dana, prema Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda, piše DailyMail.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8

VIDEO