Obavijesti

Show

Komentari 3

Umrla glumica Gena Rowlands, poznata po ulozi u 'Bilježnici'

Umrla glumica Gena Rowlands, poznata po ulozi u 'Bilježnici'
5

U filmu 'Bilježnica', koji je režirao njezin sin Nick Cassavetes, glumi stariju Allie, koja boluje od Alzheimerove bolesti. I sama Gena je posljednjih nekoliko godina bolovala od nje...

VIDEO

Preminula je glumica Gena Rowlands, poznata po ulogama u filmovima 'Žena pod utjecajem' i 'Bilježnica'. Imala je 94 godine. Rowlands je umrla u svom domu u Kaliforniji u srijedu, okružena obitelji. 

Svoju glumačku karijeru počela je 1950. godine na Broadwayu, a nekoliko godina kasnije pojavila se u nekoliko serija kao što su 'Studio One', 'Laramie', 'Johnny Staccato', 'Riverboat', 'Bonanza'... Prvi put se u filmu pojavila 1958., a njezin brak s Johnom Cassavetesom, američkim redateljem, doveo ju je do poznatih uloga. 

Los Angeles: Gena Rowlands dobila po?ast od kineskog kazališta TCL

Rowlands je glumila u 10 njegovih filmova, a u braku su bili gotovo 35 godina do njegove smrti 1989. godine. Počevši od 1960-ih, par je tijekom tri desetljeća stvorio očaravajuće i eksplozivno partnerstvo na ekranu koje je istraživalo teme strasti i samouništenja u pozadini alkohola i nevjere.

Za ulogu koju mnogi smatraju njezinom najboljom, u filmu "Žena pod utjecajem" (1974.), gdje predočava emocionalni krah kućanice, Rowlands dobiva prvu od dvije nominacije za Oscara.

Glumica iz filma 'The Notebook' glumila je ženu s Alzheimerom, a sada se bori s istom bolešću
Glumica iz filma 'The Notebook' glumila je ženu s Alzheimerom, a sada se bori s istom bolešću

- Što god da kažem o Geni nije dovoljno jer je ona tako nevjerojatna - rekla je Winona Ryder, citirana u LA Timesu 1992. kada su njih dvije zajedno glumile u filmu Jima Jarmuscha "Noć na Zemlji".

Osim sa suprugom, Gena je radila i sa svojom djecom. Njen sin, Nick Cassavetes, režirao je romantičan film 'Bilježnica' s Ryanom Goslingom i Rachel McAdams. Gena u filmu glumi stariju verziju glavnog ženskog lika Allie. 

Ranije je Nick otkrio za strane medije da Gena, kao i njezin lik u 'Bilježnici', boluje od Alzheimera. 

- Kad je mama glumila Allie, puno smo pričali o Alzheimeru, i htjela je imati autentičnu izvedbu. I evo, sad, zadnjih pet godina, boluje od Alzheimera. Potpuno je dementna - ispričao je, prenosi People

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Otac joj je estradni moćnik, dao joj je stan, a ona se bavi ručnim radom: 'Ima sve, ali je skromna'
RODITELJI SU JOJ PONOSNI

Otac joj je estradni moćnik, dao joj je stan, a ona se bavi ručnim radom: 'Ima sve, ali je skromna'

Saša Popović jedan je od najmoćnijih ljudi na regionalnoj sceni, a njegova kći Aleksandra, unatoč bogatstvu u obitelji, gradi svoj skromniji put