Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Gdje i kako možete koristiti ocat u vrtu i kad ga trebate izbjeći

Gdje i kako možete koristiti ocat u vrtu i kad ga trebate izbjeći

Ocat je vrlo koristan alat za čišćenje i dezinfekciju, pa ga možete iskoristiti ako trebate oribati alat ili neke kutke u vrtu, no pazite da ne otiče u zemlju i ne dođe u kontakt s biljkama u većoj količini

VIDEO

Ocat je mnogima jedan od omiljenih 'alata' za čišćenje u kućanstvu, a obilato ga koriste i oni koji imaju običaj raditi kiselu zimnicu. No, mnogi ne znaju da postoje brojne prednosti korištenja octa i u vrtu.

POGLEDAJTE VIDEO: Ocat je odličan protiv kamenca u kupaonici

Pokretanje videa...

Savjeti za čišćenje octom 01:49

Neke od njih prenose se samo vrtlarskom predajom, pa evo nekoliko načina na koje ga možete iskoristiti, odnosno kad ga je bolje izbjegavati: 

Dezinfekcija vrtnog alata

composition of garden tools

Napunite plastičnu bocu s raspršivačem s 5 postotnom otopinom octa i držite je blizu alata. Nosite bočicu i prskajte njome svoj alat prije bilo kakvih radova u vrtu. Imajte na umu da su ljudi najbolji vektor za širenje virusa i gljivica u vrtu, pa je čišćenje alata, rešetki i posuda za sjeme vrlo važno. Možete koristiti otopinu izbjeljivača ili antibakterijski gel Lysol, no ocat je jednako dobar, a manje košta. 

Kao tretman protiv nametnika

Kad imate pepelnicu ili gljivice na biljkama, jedan od mogućih načina za rješavanje problema je tretman otopinom octa i vode. Dodajte četiri žlice octa na otprilike 3,5 litre vode i pošpricajte  lišće samo te biljke. Ocat će promijeniti pH na površini lišća, što bi moglo  pomoći u izlječenju pepelnice. Iako je pepelnica pravi problem u ljetnim vrtovima (osobito oko tikvica i drugih tikvica), ako je držite pod kontrolom, ne utječe na proizvodnju. 

Uništavanje korova

Prskanje trave octom nije baš rješenje, jer prekomjerno prskanje ili slab vjetar mogu odnijeti kapljive octa do biljke i naštetiti joj. Octena kiselina prodire u površinu biljke i šteti joj, dakle primjena mora biti ograničena. Možda vam može pomoći protiv korova koji raste na terasi ili balkonu, daleko do drugih biljaka, ali budite oprezni. Čak i u takvim situacijama ima boljih načina da se riješite korova. 

10 načina na koje ocat u vrtu može pomoći u njegovom rastu
10 načina na koje ocat u vrtu može pomoći u njegovom rastu

Kao repelent za ovčje ili jelenje muhe

Iako ove muhe ne vole miris octa, prskanje biljaka njime vrlo je privremeno rješenje, a može štetiti biljkama. Umjesto prskanja, možda možete namočite krpe u ocat, ili pronaći neki drugi način da se njegov miris blizu osjeti, kako biste zaštitili biljke. No, pazite – iz krpe će ocat vjerojatno kapati, a mogu se i usmrdjeti, pa to nije rješenje. Umjesto toga jelenje muhe možete zaustaviti visokom ogradom ili ogradom od bazge, na primjer, jer ni njen miris ne vole, a brzo raste i može narasti kao prirodna ograda. 

Za ubijanje puževa

Ocat će ubiti puževe, kao i mnoge druge stvari, primjerice amonijak i alkohol, no ništa od toga ne bi trebali zalijevati po zemlji u vrtu. Najbolje rješenje za puževe su zamke posebno napravljene za njih. 

Kao gnojivo

Pretpostavka je da možete koristiti vrlo nisku koncentraciju octa u vodenoj otopini da biste time nahranili svoje cvijeće. No, zašto ga koristiti? Naime, postoji mnogo boljih načina za dohranu biljaka u vašem vrtu. Na koncu, lako to možete riješiti kupnjom male količine gnojiva. 

Kao sredstvo za čišćenje

Ako trebate oribati kupke za ptice, alate, staze, možete posegnuti za octom kao saveznikom u ribanju. Ipak, on će oteći u vaš vrt, na travu i tlo. Octena kiselina će promijeniti pH tla, a ako je ima puno, ubit će biljke. Dakle, ako postoje uvjeti da možete kontrolirati oticanje octene kiseline u zemlju, onda ga možete koristiti, u protivnom, bolje je ne. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Začinite si kavu i metabolizam će vam 'raditi punom parom'
ŠALICA ZDRAVLJA

Začinite si kavu i metabolizam će vam 'raditi punom parom'

Cimet i kurkuma poboljšat će okus kave, ali i utjecati na bolju funkciju organizma. Cimet djeluje na inzulin i tako regulira razinu šećera u krvi, a kurkuma djeluje na tjelesnu težinu