Ovo fino indijsko pecivo možete puniti raznim aromatičnim nadjevima. Možete ga i zamrznuti pa po potrebi zagrijati ponovno na tavi. U zamrzivaču može stajati dva mjeseca
Paratha: Beskvasno indijsko pecivo koje se jede samo ili puni smjesom od krumpira i začinima
Klasična Paratha
Sastojci:
- 300 g graham brašna
- 200 g pšeničnog glatkog brašna tip 850
- 1 žličica soli
- 300 do 350 ml mlake vode
- 3 do 4 žlice gheeja (pročišćeni maslac)
- za pečenje oko 100 do 150 g gheeja
Napomena: Umjesto gheeja možete koristiti klasičan maslac.
Postupak:
Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto pa ga podijelite na pet kuglica. Pokrijte ih i ostavite deset minuta. Potom svaku kuglicu tanko razvaljajte, premažite maslacem i preklopite. Ponovo premažite maslacem i još jednom preklopite.
Na kraju tijesto tanko razvaljajte u oblik kruga i pecite na maslacem premazanoj tavi s obje strane. Paratha je gotova kad sa svake strane dobije lijepu svijetlosmeđu boje.
Savjet: Ovo fino indijsko pecivo možete puniti raznim aromatičnim nadjevima. Možete ga i zamrznuti - složite ih jedno na drugo tako da je između svakog peciva masni papir. Potom stavite u plastičnu vrećicu i zamrznite. Kada ih ponovno poželite jesti, izvadite ih iz zamrzivača, ostavite desetak minuta i zagrijte na tavi s obje strane bez dodavanja masnoće. Parathe u zamrzivaču mogu stajati oko dva mjeseca, prenosi Atma.
Aloo Paratha puni se smjesom od krumpira
Tijesto se priprema kao u prvom receptu, samo stoji nešto duže.
Sastojci za nadjev:
- 250 g krumpira
- 1 manji crveni luk
- malo čilija
- sol i papar
- garam masala (mješavina mljevenih začina: korijander, kardamom, kumin, klinčići, crni papar, muškatni oraščić)
- 1 žličica ulja
- nasjeckano lišće korijandera ili peršina
Postupak:
Krumpir skuhajte u kori, ohladite, ogulite i zgnječite. Luk nasjeckajte i pržite na malo ulja dok ne postane staklast, a tad dodajte krumpir. Dobro promiješajte, maknite sa štednjaka i dodajte začine. Dobit ćete gustu smjesu koju oblikujete u kuglice. Od ove količine dobit ćete deset kuglica - to znači da će vam biti potrebno i deset peciva.
Tijesto napravite kako je navedeno u gornjem receptu, samo što će vam trebati dupla doza da dobijete deset komada. Tijesto ne smije biti ljepljivo, a u ovom slučaju ga zamotajte u foliju i ostavite da stoji pola sata, na sobnoj temperaturi.
Potom ga podijelite na deset kuglica pa svaku razvaljajte pa stavite kuglicu krumpira. Krajeve tijesta skupite na vrhu i prstima zalijepite pa smotuljak spljoštite dlanom i odložite na brašnom posut stolnjak.
Zagrijte tavu (bez masnoće) pa na nju stavite Aloo Parathu i nakapajte malo masnoće po jelu i okolo po tavi. Pecite na slabijoj do srednje jakoj temperaturi dok ne dobije lijepu smećkastu koricu s obje strane.