Za palačinke jaja nisu uvijek nužna, možete ih zamijeniti bananom ili chia sjemenkama, a umjesto brašna poslužit će i zobene pahuljice, dok za one bez glutena možete koristiti brašno od heljde, amaranta, prosa ili riže
Palačinke na 7 načina, pohane, slatke, integralne, proteinske...
Za mekane palačinke i veći obujam u smjesu dodajte mineralnu vodu, a smjesu ostavite da odstoji 20 do 30 minuta, ne dulje, jer u protivnom mogu upiti previše tekućine.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Recepti za palačinke su jednostavni, a okusima i nadjevima se poigrajte po vlastitom ukusu. Planirate li ih puniti slatkim nadjevima, za bolji okus možete dodati malo naribane limunove korice ili ruma.
Također, jaja možete zamijeniti bananom ili chia sjemenkama koje ćete prethodno namočiti u vodi dok ne nabubre. Umjesto brašna iskoristite mljevene zobene pahuljice, a ako želite pripremiti one bezglutenske, upotrijebite brašno od heljde, amaranta, prosa ili riže, jer ne sadrže gluten.
Palačinke najčešće jedemo kao desert, ali uz malo mašte možete napraviti i fina glavna jela. Ako vam ponestaje ideja, potražite ovdje inspiraciju.
Recepti za slane i slatke palačinke:
Klasična palačinka
Sastojci:
- 2 jaja
- 250 g brašna
- 300 ml mlijeka
- 2 dl mineralne vode
- prstohvat soli
- žličica šećera
- žličica ulja
Priprema: Pjenjačom umutite jaja, dodajte brašno i mlijeko pa dobro izmiješajte kako biste dobili glatku smjesu. Dodajte mineralnu vodu, malo soli, šećera i ulja te pustite da odstoji. Smjesu za palačinku pecite po cijeloj površini prethodno nauljene i vruće tave te pričekajte dok ne poprimi zlatnu boju pa je okrenite kratko na drugu stranu. Poslužite ih s nadjevom po želji.
Choco palačinka
Sastojci:
- 2 jaja
- 250 g brašna
- 300 ml mlijeka
- 2 dl mineralne vode
- 30 g kakaa
- prstohvat soli
- žličica šećera
- žličica ulja
Priprema: Jaja umutite pjenjačom te dodajte brašno i mlijeko pa izmiješajte kako biste dobili glatku smjesu. Dodajte mineralnu vodu, prstohvat soli, šećera i ulja te kakao, za boju i okus. Kakao utječe na boju palačinke pa možete regulirati količinu ovisno o tome želite li svjetliju ili tamniju palačinku. Smjesu pecite na vrućoj nauljenoj tavi i pričekajte dok se ne zapeče.
Proteinska palačinka
Sastojci:
- 200 g zobenih pahuljice
- 5 g proteina
- 2 dl bjelanjaka
Priprema: Sve sastojke dobro izmiksajte u blenderu. Dodajte žličicu meda za povezivanje smjese ako u palačinku idu slatki dodaci. Prije pečenja tavu dobro ugrijte uz malo ulja kako se palačinke ne bi lijepile. Palačinku pecite dok ne poprimi zlatnu boju i nježno nanesite nadjev da ne popuca.
Integralne palačinke s tikvicama i slaninom
Sastojci:
- 130 g integralnog brašna
- 70 g oštrog brašna
- prstohvat soli
- žličica praška za pecivo
- 3 jaja
- 2 dl mlijeka
- 2 i 1/2 dl mineralne vode
- 2 tikvice
- mladi luk
- češanj češnjaka
- 150 g slanine
- 1/2 dl vina
- 200 g svježeg sira
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1/2 svežnja vlasca
- sol
- papar
- 2 žlice maslinova ulja
- peršin
Priprema: Pomiješajte integralno i oštro brašno s praškom za pecivo i malo soli. Pjenasto umutite jaja s mineralnom vodom i mlijekom. Postupno dodajte brašno i miješajte dok ne postane glatka smjesa. Tikvice naribajte te posolite. Na maslinovu ulju kratko prepržite nasjeckan luk i češnjak, dodajte kockice slanine pa nakon dvije minute pirjanja dodajte ocijeđene tikvice i nasjeckan vlasac.
Dolijte vino i pirjajte dok alkohol i tekućina ne ispare. Maknite s vatre pa umiješajte izmiksani sir s vrhnjem te začinite smjesu solju i paprom. Ispecite palačinke, svaku napunite nadjevom, zamotajte, pospite sjeckanim peršinom i poslužite.
Lazanje od palačinki
Sastojci:
- 2 jaja
- 2 dl mlijeka
- 125 g brašna
- 40 g maslaca
- sol
- 3 žlice ulja
- 100 g feta sira
- 1 i 1/2 žlica krušnih mrvica
- 2 rajčice
- žlica octa
- sjeckani peršin
- vlasac
Priprema: Umutite jaja s mlijekom, dodajte brašno, sol i otopljeni maslac pa ispecite palačinke. Izrežite feta sir pa uvaljajte svaki komad u krušne mrvice i ispržite. Rajčicu narežite, polijte ih octom, žlicom ulja te začinite, dodajte peršin i sve izmiješajte. Na svaku palačinku stavite po komad pohanog sira i malo salate od rajčice. Poslužite s vlascem, po želji.
Zelene palačinke s mozzarellom i rajčicama
- Sastojci:
- 4 jaja
- 350 g brašna
- 10-15 listića bosiljka
- 1/2 žličice soli
- 3 dl mlijeka
- 2 dl mineralne vode
- 3 rajčice
- veća mozzarella
- 3 žlice maslinova ulja
- sol
- papar
- 1/2 žlice aromatičnog octa
Priprema: Usitnite štapnim mikserom ili mužarom listove bosiljka. Umutite jaja s malo brašna i mlijeka te postupno dodajte ostatak brašna, mlijeka i mineralne vode. Pripremljenom tijestu dodajte kašu od bosiljka i dobro promiješajte. Ako je smjesa prerijetka, dodajte još brašna, a pregustu razrijedite s još mlijeka ili mineralne vode.
Ostavite tijesto u hladnjaku pola sata. Na tavi s nekoliko kapi ulja ispecite palačinke. U svaku posložite ploške rajčica i mozzarelle. Pospite maslinovim uljem i octom te začinite solju i paprom. Preklopite palačinke u oblik trokuta.
Hrskave palačinke sa šunkom i sirom
Sastojci:
- 200 g brašna
- 2 dl mlijeka
- 2 jaja
- 1∕2 dl mineralne vode
- prstohvat soli
- prstohvat praška za pecivo
- žličica sušenog bosiljka i ružmarina
- nadjev: 250 g kuhane šunke, 200 g ementalera
- šalica brašna
- 2 jaja
- šalica krušnih mrvica
Priprema: Pripremite smjesu za palačinke te ih ispecite. Kuhanu šunku i sir narežite na sitne kockice te nadjenite palačinke. Zamotajte ih kao sarme. Tako zamotane uvaljajte ih u brašno zatim u jaja i na kraju u krušne mrvice. Pržite u dubokom ulju i kad se ispeku, stavite ih na kuhinjski papir da upije višak ulja.