Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Ovo su prvi znakovi dehidracije i da biste trebali piti više vode

Ovo su prvi znakovi dehidracije i da biste trebali piti više vode

Dehidracija je kada gubite više vode nego što je unosite. Zbog toga je tijelu teže obavljati neke osnovne funkcije, poput održavanja stabilne tjelesne temperature

VIDEO

Gubite vodu u znoju, suzama i svaki put kad vršite nuždu. Čak i disanje troši vodu. Obično to nadoknađujete onim što pijete i jedete. Ali vruće vrijeme, vježbanje i bolest mogu vam pokvariti balans.

Blaga dehidracija može učiniti da se osjećate umorno i izazvati glavobolju. Čak i vaš mentalni fokus, raspoloženje i pamćenje mogu biti pod utjecajem dehidracije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:43

Već kad dobijete želju da utažite žeđ, već ste pomalo dehidrirali. Sve dok obraćate pažnju i pijete vode kada vam tijelo to kaže, to nije problem.

Možete izgubiti oko četiri litre vode dnevno ako imate proljev i povraćate. Bebe i djeca imaju veću vjerojatnost da će dehidrirati nego odrasli jer su njihova tijela manja. Starije odrasle osobe moraju biti na oprezu jer vaš osjećaj žeđi s godinama postaje sve slabiji. Trudnice i dojilje trebaju piti više nego inače.

Simptomi kod male djece

Bebe i mala djeca ne mogu vam reći što se događa s njihovim tijelom. Pripazite na suh jezik, plač bez suza, suhe pelene više od tri sata te više nervoze od normalnog. Kada je ozbiljnije, usta će im biti suha i ljepljiva, a oči i obrazi mogu izgledati upale. Također mogu brzo disati i imati ubrzan ili slab puls. I meko mjesto na vrhu bebine glave može biti udubljeno.

Na velikim vrućinama spas su klima, lepeza i puno tekućine
Na velikim vrućinama spas su klima, lepeza i puno tekućine

Simptomi kod odraslih i adolescenata

Kod starijih, usta bi vam mogla biti suha ili ljepljiva. Nećete često mokriti - manje od četiri puta dnevno. Kad odete, možda neće biti puno mokrenja, bit će tamno ili će imati jak miris. Možete osjetiti vrtoglavicu ili ošamućenost, osobito kada ustanete, i možete se onesvijestiti.

Kako se pogoršava, vaša se žeđ pojačava. Vaše disanje i otkucaji srca mogu biti brži od normalnog. Možete se pregrijati i osjećati se zbunjeno ili nervozno.

Pijte vodu s grejpom svaki dan: Evo zašto je dobra za organizam
Pijte vodu s grejpom svaki dan: Evo zašto je dobra za organizam

Količina koju trebate popiti ovisi o tome koliko ste aktivni, gdje živite i vašem cjelokupnom zdravlju. Stoga slušajte svoju žeđ. Ako niste sigurni pijete li dovoljno, provjerite boju svoje mokraće. Prozirna ili blijedožuta znači da ste u redu. Tamnije znači da morate popiti još vode.

Kada primijetite simptome ozbiljne dehidracije, odmah nazovite svog liječnika. Znakovi uključuju:

  • Proljev koji traje više od 24 sata
  • Osjećaj vrtoglavice, zbunjenosti ili nesvjestice
  • Ne možete zadržati tekućinu
  • Nemate energije
  • Ubrzan rad srca ili disanje
  • Crn ili krvav izmet

Kako da pijenje preraste u naviku

Ako se jednostavno ne možete sjetiti popiti dovoljno vode, potražite načine da to ugradite u svoj dan.

Kako se rashladiti: Nemojte piti hladno iz frižidera, koliko god zvuči suludo - topli čaj pomaže
Kako se rashladiti: Nemojte piti hladno iz frižidera, koliko god zvuči suludo - topli čaj pomaže

Neka voda bude vaše glavno piće. Prije i između svakog obroka popijte čašu. Ili postavite podsjetnik na svom telefonu da popijete čašu svaki sat. Neki ljudi smatraju da nošenje boce s vodom pomaže.

A ako ste željni grickalice, umjesto toga popijte vodu. Ponekad naša tijela miješaju žeđ s glađu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO