Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Na velikim vrućinama spas su klima, lepeza i puno tekućine

Na velikim vrućinama spas su klima, lepeza i puno tekućine

Ograničite unos čaja, kave i alkohola i vodite računa u dovoljnom unosu vode, kako biste izbjegli dehidraciju organizma za vrijeme dok se pojačano znojite zbog vrućine, savjetuju stručnjaci

VIDEO

Toplinski val koji je zahvatio naše krajeve ovih dana nije neugodan samo za kronične bolesnike i starije osobe, već i za zdrave ljude i dobro je povesti računa o tome da se uzaštitite od mogućih komplikacija. Prije svega, lagano se odijevajte i vodite računa o tome da unosite više tekućine, najbolje vode. Čaj, kava, alkohol i slični napitci potiču imokravanje, pa mogu potaknuti dehidraciju te dovesti do komplikacija. Zato ne pretjerujte s tim napitcima.

POGLEDAJTE VIDEO: malo je lakše jeddino na obali mora ili rijeke

Pokretanje videa...

Karlovac: Mnogi su spas od toplinskog vala potražili uz Koranu 00:52

Izbjegavajte teže fizičke aktivnosti na otvorenom, bilo da je riječ o kopanju vrta, ili navici da istrčite 5 kilometara svaki dan. Radije skratite rutu i usporite korak.

Što jesti na ovoj paklenoj vrućini? Popis hrane koja hladi tijelo i one koja ga zagrijava
Što jesti na ovoj paklenoj vrućini? Popis hrane koja hladi tijelo i one koja ga zagrijava

Visoke temperature posebno loše utječu na dišni sustav kroničnih bolesnika, poput onih sa KOPB-om ili astmom, i mogu izazvati otežano disanje i kašalj. Vrućina dovodi do širenja krvnih žila, što može dovesti do snižavanja tlaka (po potrebi, posavjetujte se s liječnikom o korekciji terapije, ako pijete tablete za tlak) i promjene kod zgrušnjavanja krvi. I zbog toga važno je piti više tekućine, kako ne bi došlo do dehidracije i stvaranja ugrušaka koji mogu izazvati trombozu. Manjak tekućine u vrijeme dok se pojačano znojimo zbog vrućine može izazvati grčenje mišića, glavobolju, vrtoglavicu, pa i nesvjesticu, pa pazite na simptome.

Da biste preživjeli ovo razdoblje bez komplikacija, izbjegavajte dulji boravak na direktnom suncu u vrijeme kad su temperature najviše, između 10 i 18 sati. Najbolje je držati se zatvorenih ugodno klimatiziranih prostora. Idealno bi bilo održavati temperaturu zraka u prostoru 5 do 8 stupnjeva ispod temperature vani, no svakako ispod 30 stupnjeva po danu i ispod 24 stupnja noću. Ako nemate klimu, zamraćite prostoriju i napravite lagani propuh prozračivanjem, ili postavite ventilator na mjesto s kojeg vas može rashladiti hladnijim zrakom.

Mučnina je simptom toplinskog udara, kao i umor, glavobolja...
Mučnina je simptom toplinskog udara, kao i umor, glavobolja...

Ako baš morate nešto obaviti u to vrijeme, odjenite se lagano, ne izlazite bez kape ili šešira i ponesite sa sobom lepezu, ili neki komad čvršćeg papira s kojim ćete moći mahati u tramvaju ili autobusu, da se rashladite. Obavezno ponesite i bočicu vode, koju treba piti često, u malim gutljajima, da biste omogućili da se tijelo znoji i tako prirodno rashlađuje.

Kad ste u prilici, otuširajte se mlakom vodom, ili namočite zapešća, lice i vrat hladnom vodom.

Na plaži će sigurno biti ugodnije, no pripazite: Nije dobro izlagati se suncu u vrijeme kad su UV zrake najsnažnije i obavezno se treba zaštititi kremama s odgovarajućim SPF faktorom. Imajte na umu da to vrijedi i za vrijeme koje provedete u hladu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

'Mislila sam da me muž vara, no istina je zapravo još gora...'
NIJE TO OČEKIVALA

'Mislila sam da me muž vara, no istina je zapravo još gora...'

Otvorivši suprugovo prijenosno računalo, Britanka Helen je osjetila mučninu dok je pregledavala povijest njegovih pretraživanja na internetu i jednostavno je zgrozila viđenim