Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ovo su najbolji financijski savjeti za svaku dekadu života

Ovo su najbolji financijski savjeti za svaku dekadu života

Osobne financije cjeloživotno su putovanje koje se razvija sa svakim desetljećem. Kako starite, vaše se financijske potrebe neizbježno mijenjaju i mogu postati složenije. Takav mora biti i vaš pristup novcu

VIDEO

Svaka dekada ima poseban način štednje, a bitan je i odnos prema novcu koji gradimo godinama. Bolje je pripremiti se te razmotriti razne mogućnosti nego dočekati starost nepripremljen.

U 20-ima

- Počnite planirati proračun, štedjeti i ulagati čim budete mogli - rekla je Amerikanka Bola Sokunbi, osnivačica kompanije Clever Girl Finance, za HuffPost.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Sveta Nedelja: Hrvatska kovnica novca s najmanjom kovanicom ušla u Guinnessovu knjigu rekorda 01:03

- Najlakše je započeti s opcijom mirovinske štednje vašeg poslodavca ako je imate. Ako vaš poslodavac nudi odgovarajuću mirovinsku štednju, prihvatite je. Kad si mlad, možeš u potpunosti iskoristiti prednosti raznih štednji i dividendi - dodala je.

Steknite naviku štednje tako da živite ispod svojih mogućnosti i 'prvo plaćate sebi' te usmjeravate novac na vlastiti štedni račun u svakom ciklusu isplate. 

Kada će brak, a kada djeca? Psihologinja: 'Kako odgovoriti na to glupo pitanje?'
Kada će brak, a kada djeca? Psihologinja: 'Kako odgovoriti na to glupo pitanje?'

U 30-ima

- U svojim 30-ima vjerojatno ćete imati više znanja o financijama, zbog čega su te godine dobro vrijeme da imate i savjetnika - kaže američki financijski savjetnik Brian Steiner.

- Nije važno koliko zarađujete ili kakav posao imate, niti jeste li samci ili imate obitelj. Svatko zaslužuje financijski savjet, stoga je ključno imati savjetnika koji može pružiti savjete i uvide jedinstvene za vašu osobnu situaciju - dodao je.

Informirajte se više o ulaganjima i pokušajte izbjeći gomilanje dugova s ​​visokim kamatama poput dugova po kreditnoj kartici. Izgradite fond za hitne slučajeve koji vas može održati barem nekoliko mjeseci ako je potrebno.

- Usredotočite se na povećanje svog prihoda uz traženje promaknuća - savjetovala je financijska savjetnica Jannese Torres.

Izbjegavajte razbacivanje novcem kako vam prihodi rastu, umjesto toga štedite za kupnju kuće ili povećanje ulaganja.

U 40-ima

- Prijavite se za osiguranje na određeno vrijeme ako ga već nemate. Pobrinite se da vaša polica pruža dovoljnu zaštitu vašim voljenima - navodi Torres.

Vaše potrebe za životnim osiguranjem mogu se mijenjati tijekom vremena, ali pobrinite se da imate barem osnovnu zaštitu za obitelj i da su vaši imenovani korisnici ažurni.

Upravljanje financijama uči se već od malih nogu, a evo i kako
Upravljanje financijama uči se već od malih nogu, a evo i kako

 

- Kako starite, bitno je koristiti sredstva štednje za mirovinu biste osigurali financijsku udobnost tijekom mirovine. Vaše potrebe za životnim davanjima mogu se promijeniti i možda će biti više fokusa na druge beneficije životnog osiguranja - rekao je Steiner.

Također je preporučio da razmotrite opcije osiguranja za dugotrajnu njegu kako biste pomogli svojoj obitelji da plati ustanovu ili kućnu skrb za kasnije u životu.

U 50-ima

- Ovo je idealno vrijeme da počnete razmišljati o tome kako će izgledati vaša mirovina - izjavila je Sokunbi.

- Odredite koliko će vam trebati i prema tome prilagodite svoju ušteđevinu. Razmotrite mogućnosti zdravstvene i dugotrajne skrbi - navodi.

Ako su vaša djeca odrasla i izvan kuće, a vama ne treba toliko prostora, možda biste trebali smanjiti troškove održavanja kuće i zaraditi novac na ulaganju u nekretnine tako što ćete prodati svoju nekretninu i preseliti se u manji stan.

- Dajte prioritet planiranju umirovljenja tako što ćete izgraditi svoje gnijezdo kako se budete približavali toj nadolazećoj prekretnici - rekao je Dan Andrews, financijski savjetnik.

Learning new technologies

U 60-ima

- Napravite strategiju povlačenja sredstava sa svojih računa za mirovinu kada odete u penziju. Budite sigurni da upravljate svojim troškovima kako biste mogli povećati svoje bogatstvo. Ovo je sjajno vrijeme za pregled ili postavljanje plana nekretnine - tvrdi Sokunbi.

Vodite računa o svom proračunu kako biste izbjegli prekomjerno trošenje.

- Prvo provjerite jesu li vaše potrebe pokrivene, a zatim planirajte kako strateški financirati jednokratne troškove poput putovanja, renoviranja, događaja i ostalo - naveo je financijski savjetnik Gary Grewal.

VIDEO Ženi napravio tepih od novčanica kao poklon za vjenčanje: Vrijedi 22.000 eura
VIDEO Ženi napravio tepih od novčanica kao poklon za vjenčanje: Vrijedi 22.000 eura

U 70-ima

- Vaše 70-e su vrijeme za osiguravanje da imate plan oporuke i imovine, održavanju brige o svom zdravlju i uživanju u svojim zlatnim godinama - kaže Sokunbi.

Razmislite o tome koji su vaši ciljevi za ovu etapu života i kako želite provesti svoju mirovinu.

- Nadam se da ste dovoljno dobrog zdravlja da slobodno uživate u mirovini. Kako biste maksimalno iskoristili ovo vrijeme, možete stvoriti 'ograde potrošnje' svog mirovinskog plana kako biste mogli predvidjeti koja vam razina potrošnje još omogućuje postizanje budućih mirovinskih ciljeva - savjetuje stručnjak.

U 80-ima

Starije osobe često su mete financijskih prijevara, pa su 80-e vrijeme da budete dodatno oprezni kamo odlazi vaš novac. U suprotnom, razmislite o nasljeđu.

- Razmislite o dobro proživljenom životu i o tome što je vaš život učinilo boljim. Razmotrite reviziju svog plana za nekretnine kako biste bili sigurni da su vaše želje ispunjene - zaključuje Grewal.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Kako rade trgovine u nedjelju
DETALJAN POPIS

Kako rade trgovine u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute
SUPER TRIK

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute

Riječ je o prirodnoj otopini koju možete napraviti sami, a jedino na što treba paziti jest da ona ne stoji na osjetljivim površinama dulje od dvije minute, jer bi ih zbog kiselosti mogla oštetiti