Obavijesti

Lifestyle

Komentari 29

Ovaj začin koristite češće - jedan je od najzdravijih na svijetu

Ovaj začin koristite češće - jedan je od najzdravijih na svijetu

Origano, poznat i kao divlji mažuran, potječe iz južne Europe, ali raste i u Aziji, Sjevernoj Americi i Africi, a često se može naći i u divljini Poljske. Danas je origano jedan od najzdravijih začina na svijetu

VIDEO

Origano je biljka bogata hranjivim tvarima i ljekovitim svojstvima, može nam dati mnogo više od finog okusa pizze.

1. Podrška probavnom sustavu

Origano je poznat po svojim pozitivnim učincima na probavni sustav. Pomaže u ublažavanju bolova u trbuhu, probavnih smetnji, proljeva i gastritisa. Aktivni spojevi u origanu potiču proizvodnju žuči, što pomaže u probavi masti i poboljšava cjelokupnu probavu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

kurkuma 00:11

2. Antimikrobna svojstva

Origano sadrži moćne antimikrobne spojeve poput karvakrola i timola, koji pomažu u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica. Ova svojstva čine origano učinkovitom biljkom za prevenciju i liječenje infekcija, uključujući one dišnih puteva i probavnog trakta.

'Komarci me jedu živu, probala sam sve. Jedino što ih zbilja odbija je miks ova dva začina'
'Komarci me jedu živu, probala sam sve. Jedino što ih zbilja odbija je miks ova dva začina'

3. Antioksidativna zaštita

Origano je bogat antioksidansima, uključujući polifenole i flavonoide, koji pomažu u neutraliziranju slobodnih radikala u tijelu. Antioksidansi igraju ključnu ulogu u zaštiti stanica od oštećenja, smanjenju upala i prevenciji kroničnih bolesti.

Portion of fresh Oregano

4. Jačanje imunološkog sustava

Redovita konzumacija origana može pomoći u jačanju imunološkog sustava. Njegova antimikrobna i protuupalna svojstva pomažu tijelu u borbi protiv infekcija i bolesti, dok hranjive tvari poput vitamina C i A podržavaju imunološku funkciju.

Nakon pandemije smo štedljivi, ali i dalje bacamo trećinu hrane
Nakon pandemije smo štedljivi, ali i dalje bacamo trećinu hrane

5. Poboljšanje respiratornog zdravlja

Origano se tradicionalno koristi za ublažavanje simptoma respiratornih bolesti. Pomaže u smanjenju kašlja, olakšava iskašljavanje i smiruje upale dišnih puteva. Čaj od origana ili inhalacija s uljem origana može biti korisna za osobe s prehladom, bronhitisom ili sinusitisom.

Korištenje origana u svakodnevnoj prehrani ili kao prirodnog lijeka može pružiti brojne zdravstvene prednosti, čineći ga vrijednim dodatkom vašem kućnom ljekarniku i kuhinji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 29

VIDEO

Začinite si kavu i metabolizam će vam 'raditi punom parom'
ŠALICA ZDRAVLJA

Začinite si kavu i metabolizam će vam 'raditi punom parom'

Cimet i kurkuma poboljšat će okus kave, ali i utjecati na bolju funkciju organizma. Cimet djeluje na inzulin i tako regulira razinu šećera u krvi, a kurkuma djeluje na tjelesnu težinu