Trudnice i djeca trebaju izbjegavati hranu kuhanu u alkoholu, složni su stručnjaci. Koliko alkohola ostane u jelu ovisi o njegovoj količini, kao i temperaturi te vremenu kuhanja
Oprezno - alkohol u hrani ne ispari baš uvijek i u potpunosti
Čaša bijelog vina u rižotu, čitava boca burgundskog vina za pečenu govedinu, čašica madera vina u umaku - mnogi recepti predviđaju dodatni alkohol i stručnjaci upozoravaju da on uvijek ne ispari.
"Običavala sam kuhati s litrama porta", prisjeća se Sybille Schoenberger koja je prvu Michelinovu zvjezdicu osvojila s 27 godina i sada vodi kulinarsku školu u Njemačkoj. Danas, pak, jedva ga koristi u pripremi jela i ne samo zbog toga što ima djecu. Nakon njihova rođenja počela je obraćati pažnju na sadržaj alkohola u hrani.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
![](https://img.24sata.hr/XtUs_aQMuqNUgP3kyHBRJ3luwhM=/880x587/smart/media/images/2018-52/screen-shot-2018-12-30-at-161251_wG6vZgl.png)
Alkohol kuhanjem ispari, zar ne?
"Nažalost, nije tako jednostavno", kaže Sascha Rohn, profesor kemije na sveučilištu u Hamburgu. "Teoretski alkohol ishlapi na 78,3 stupnja Celzija. No, veže se s drugim namirnicama i tako ostaje u jelu".
Malo je istraženo kako pojedini sastojci u jelima međusobno reagiraju i stoga nije moguće izračunati koliko ima alkohola umak s nekim vinom u trenutku serviranja.
Istraživanje sveučilišta u Idahou iz 1992. pokazalo je različite rezultate u šest testiranih jela: dinstano meso imalo je 4 posto alkohola nakon kuhanja a umak Grand Marnier 85 posto.
![Dreamstime](https://img.24sata.hr/iH1u1VqY51j-FvRL6aqo-4OIkdw=/622x0/smart/media/images/src/20140834/e899312f0da8cfc006752bda13d1c0e4.jpg)
"Vrijeme kuhanja igra ulogu, kao i temperatura i intenzitet alkohola dodanog jelu. Nema čvrstog pravila po kojemu se može izračunati koliko se alkohola iskuha u određenom vremenu", kaže Rohn, dodajući da djeca i trudnice trebaju izbjegavati alkohol u hrani.
Što se tiče alternativa Schoenberger preporučuje da se razmisli o namirnicama sličnog okusa.
![](https://img.24sata.hr/hAKCoCw-z1p2bc_PH-JRPY2Fn_A=/622x0/smart/media/images/2019-44/gettyimages-1150761800.jpg)
"Ako je nota čokolade ili cimeta u vinu važna za recept onda mogu upotrijebiti komad tamne čokolade ili štapić cimeta".
Sok od grejpa dobro funkcionira u tamnim umacima, bijeli aceto balsamico može zamijeniti bijelo vino, a naribana jabuka može dodati kiselost bolonjezu", kaže Schoenberger. (ms)
POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...
![zenzacija 10](https://img.24sata.hr/veNedQKUA0D8EBfEAUiNCykc-GA=/880x587/smart/media/images/2019-42/zenzacija-promo-fotke-12.jpg)