Zaslađivače bi, bez obzira na kalorije, valjalo koristiti umjereno - savjetuju znanstvenici koji su otkrili kako umjetna sladila imaju utjecaja na ljudski metabolizam
Oprez sa zaslađivačima! Često korištenje remeti metabolizam
Mnogo se govorilo o opasnostima šećera, osobito onih u zaslađenim napitcima i jelima. On podiže rizik od pretilosti, bolesti kardiovaskularnog sustava, dijabetesa tipa 2, a na mozak ima ovisnički učinak, piše Medicalnewstoday.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Kako bi izbjegli šećer, mnogi stoga koriste umjetna sladila bez kalorija. Umjetni zaslađivači dodaju sladak okus bez štetnih učinaka, ili se barem tako mislilo. Samo u SAD-u više od 40 posto odraslih i oko četvrtina djece koriste umjetna sladila. No istraživanja su pokazala da podjednako mogu prouzročiti nastanak dijabetesa i razvoj pretilosti, a nova studija utvrdila je i da imaju učinka na metabolizam. Naime, samo okus nečeg slatkog može promijeniti razinu glukoze u krvi.
Nutricionistica M. Yanina Pepino na Sveučilištu Illinois u Chicagu voditeljica je istraživanja koje je objavio časopis Nutrients. Ona i kolege su istraživali kako umjetni zaslađivač sukraloza djeluje na metabolički odgovor ljudi s umjerenom tjelesnom težinom u odnosu na one koji se bore s pretilošću.
Testiranje učinka sukraloze na metabolizam
Kako bi provjerili učinke, zamolili su 21 sudionika da naprave tzv OGTT tj. Oralni glukoza tolerans test. Među sudionicima bilo je 10 ljudi normalne tjelesne težine te 11 pretilih. Nitko od njih nije bolovao od dijabetesa niti je redovito konzumirao zaslađivače. Sudionici su najprije OGTT radili nakon što su popili destiliranu vodu.
Nakon tjedan dana pili su destiliranu vodu u kojoj je bilo 48 grama sukraloze po sudioniku, što je ekvivalent tipičnoj limenci zaslađenog napitka. U konačnici, treći test uključivao je kušanje iste količine sukraloze pet sekundi, ali nisu progutali gutljaj napitka. Zatim su radili OGTT nakon što su popili otopinu koja je sadržavala 75 grama glukoze. Sudionicima su vadili krv u razmacima od 10 minuta tijekom 40 minuta prije i nakon konzumacije zaslađivača te 60 minuta nakon što su popili glukozu. Promatrali su razinu sukraloze, inzulina, glukoze i C peptida u krvi.
- Kod ljudi s normalnom tjelesnom težinom konzumacija sukraloze neznatno je podignula razinu inzulina tijekom prvih sat vremena nakon konzumacije te se snizila osjetljivost na inzulin za 50 posto - tvrde autori studije.
Umjereno sa zaslađivačima
Kod pretilih sudionika ispitivanja razina inzulina je nakon konzumacije zaslađivača naglo skočila uspoređujući rezultate s onima nakon što su pili samo destiliranu vodu. - Inzulinski odgovor kod ljudi normalne tjelesne težine bio je približan kad su kušali ili progutali sukralozu, no različit je kod ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom. Smatramo da se pojedini učinci sukraloze mogu pojaviti samo kod pretilih ljudi - navodi prof. Pepino.
Znanstvenici ističu kako različiti zaslađivači također imaju različite kemijske strukture, pa se tako nalazi ove studije mogu odnositi samo na sukralozu. No osjet slatkoće sam po sebi može se generalizirati. Naime, otkrili su i kako samo kušanje zaslađivača, bez gutanja tvari, utječe na metabolizam. - U obje grupe ispitanika, dakle i kod onih normalne težine i kod pretilih, pojavila se redukcija inzulinskog odgovora na test tolerancije glukoze kad su samo kušali zaslađivač, a prije nego što su popili otopinu glukoze. To nas je iznenadilo i sad planiramo novu studiju - kazala je prof. Pepino.
Svjesni su, kaže, da još ne znaju detaljno kakav je točno metabolički učinak zaslađivača osim što pruža osjet slatkoće. Stoga sugeriraju umjereno korištenje takvih preparata.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...